Kotimaa

Päiväkoti vailla päteviä hoitajia, lapset vaarassa – sai silti toimia melkein 10 vuotta ennen sulkemista

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi keskiviikkona valituksen Tampereella toimineen yksityisen englanninkielisen päiväkodin sulkemisesta. Hallinto-oikeuden mukaan lasten turvallisuus vaarantui, koska päiväkodissa oli liian vähän pätevyysvaatimukset täyttävää henkilökuntaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi English International School of Tampere-päiväkodin suljettavaksi vuosi sitten. Sitä ennen virasto oli tehnyt päiväkotiin tarkastuksen.

Tarkastushetkellä paikalla oli ainoastaan kaksi kelpoisuusvaatimukset täyttävää työntekijää, kun vaadittu määrä olisi ollut vähintään seitsemän.
Avin mukaan päiväkodille oli useasti annettu mahdollisuus parantaa toimintaansa. Myös hallinto-oikeus katsoi, että pätevyysvaatimukset täyttävän henkilöstön vaje oli ollut niin suurta ja jatkuvaa, että se oli riittävä peruste toiminnan keskeyttämiselle.

Oikeuden mukaan päiväkodissa työskenteli kasvatustehtävissä yhteensä 16 ihmistä, joista vain neljällä oli siihen pätevyys.

– Yhtiön valvonnasta tehdyn yhteenvedon mukaan valvontatoimia on ollut vuodesta 2007 lähtien ja useasti kyseessä ovat olleet henkilöstön kelpoisuuksiin liittyvät asiat, oikeus totesi päätöksessään.

Oikeus ei ottanut kantaa ruokapulaan

Vastauksissaan hallinto-oikeudelle päiväkotiyritys kertoi, että sen henkilökunnassa oli ollut ”alalle tyypillistä vaihtuvuutta”. Yritys vetosi myös rekrytointivaikeuksiin. Yrityksen useampi työntekijä oli irtisanoutunut kesällä 2016, eikä heidän tilalleen ollut vielä tarkastusaikaan löytynyt kelpoisuusvaatimukset täyttäviä, englantia puhuvia työntekijöitä.

Tampereen kaupunki oli kuitenkin jo keväällä havainnut puutteita päiväkodin työntekijöiden pätevyyksissä ja vaatinut, että ongelmat on korjattava elokuun alkuun mennessä.

Avin mukaan ongelmia oli ollut myös työntekijöiden epäasiallisessa käytöksessä lapsia kohtaan sekä ruuan riittävyydessä. Näiltä osin oikeus katsoi, ettei ollut saanut riittävää selvitystä asian arvioimiseksi.

Maria Rosvall, STT

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat