Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Päivitetylle pormestariohjelmalle laaja tuki Tampereella

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi yhtä valtuutettua lukuunottamatta päivitetyn pormestariohjelman kokouksessaan maanantaina.

Pormestarin Lauri Lyly (sd.) sai laajan tuen tarkistetulle pormestariohjelmalleen maanantaina Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa. Ohjelmasta sanoutui irti vain yhden miehen Vaihtoehto Tampereelle -ryhmä, kun sen edustaja Aarne Raevaara esitti ohjelmaa tai sen tarkennuksia palautettavaksi uudelleen valmisteltavaksi. Raevaaran esitystä ei kannattanut kukaan.

Pormestari Lauri Lyly korosti, että kuluvan valtuustokauden alussa tehty pormestariohjelma on edelleen voimassa. Sitä on täydennetty valtuustokauden puolivälissä, kuten alunperin oli tarkoituskin. Ohjelman ykkösasia on Lylyn mukaan edelleen työllisyyden kohentaminen, koska Tampere kärsii edelleen työttömyydestä muuta maata kovemmin. Lisäksi nuorisotyöttömyys on laskun jälkeen kääntynyt nousuun.

– Tampere haluaakin jatkaa lopetettua työllisyyskokeiluaan ainakin yhtä laajana kuin aikaisemminkin. Suunnitelmiin kuuluu esimerkiksi osatyökykyisten työllistäminen, Lyly sanoi.

Kaupungin vetovoimaa Tampere vahvistaa panostamalla kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ja kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, jossa on mukana 18 pirkanmaalaista kuntaa. Vetovoimaa tukee myös liikkuminen palveluina -konseptien kehittäminen, eri kulkutapojen ja yleensä kaupunkilaisten turvallisuudesta huolehtiminen. Kaupunkilaisten turvallisuutta uhkaavista tekijöistä Lyly mainitsi huumeisiin liittyvän rikollisuuden.

Niinpä tamperelaisten hyvinvointiin liittyvissä palveluissa otetaankin käyttöön huumehoitoa koskien katkaisu-, laitos- ja lääkkeetön hoito. Lylyn mukaan hoidot ovat kalliita, mutta tehokkaita. Pirkanmaalla jatketaan myös omaa sote -uudistuksen valmistelua lähtökohtana ihmisten palvelut eikä niiden hallinto. Myös köyhyysohjelman toimenpiteisiin ja etenkin lapsiperheiden köyhyyteen kiinnitetään huomiota.

Vanhustenhoidossa nostetaan esiin hoidon eettisiä lähtökohtia. Lylyn mukaan Tampereella on isoimmilta ongelmilta vältytty siksi, että vanhustenhoidon palvelutilauksissa ovat laadulliset tekijät olleet alun perinkin mukana.

Pormestariohjelman yksi painopiste on edelleen Tampereen talouden tasapainottaminen, jota valtuusto pääsee kohta pohtimaan, kun se saa käsiinsä pormestarin esityksen ensi vuoden talousarvioksi. Lylyn mukaan pormestariohjelmaan tehdyt tarkennukset kuvaavat ohjelman inhimillisyyttä. Ne eivät välttämättä vaadi edes suuria rahallisia satsauksia.

”Ryhmyrit” kiittivät

Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi oli tyytyväinen siihen, että ohjelmassa on keskitytty työllisyyteen, koska sillä on suorat vaikutukset kaupungin tuloihin ja talouteen.

– Hyvä, kun myös laadukas opetus, luontomatkailu, omaishoito ja turvallisuus on tunnistettu, Sasi poimi ohjelmasta myönteisiä esimerkkejä. Sasin mukaan hänen johtamansa ryhmä tukee päivitettyä ohjelmaa.

Demariryhmän puheenjohtaja Pekka Salmikin sanoin ryhmänsä kantavan ja kantaneen jo pitkään huolta työttömyydestä. Maaginen 10 prosentin raja kun ei tahdo millään alittua. Siksi Salmen mukaan työllisyysohjelman jatkaminen erityistoimenpiteineen on hyvä asia.

– Koulutus ja osaaminen ovat kaupungin kehityksen perusta. Sen kuten muiden asioiden suhteen on alueelliset erot huomioitava ja niihin on reagoitava.

Liikenteessä Salmi korosti raideliikenteen tärkeyttä. Hyviä merkkejä hän näki ratikkareitin rakentumisessa. Ratikan kulkuväylän rakentaminen on pitkällä etenkin Kalevassa. Muun muassa köyhyysohjelmalla on Salmen mukaan tarkoitus tasoittaa hyvinvointieroja. Demariryhmäkin jatkaa pormestarikoalitiossa.

Vihreistä Sinisiin

Vihreiden Olga Haapa-aho oli tyytyväinen, kun ohjelman painopisteet olivat edelleen työllisyydessä ja hyvinvoinnissa. Hän kiitteli pormestari Lylyä, kun ohjelmassa oli huomioitu muun muassa vanhukset, lasten varhaispalvelut, ilmastoasiat ja kestävä kaupunkirakenne.

Vasemmistoliiton ryhmyri Mikko Aaltonen kertoi ryhmänsä olleen mukana tekemässä ohjelman päivitystä, mikä kaiketi tulkittiin niin, että Vasemmistoliittokin on mukana pormestarikoalitiossa. Siitäkin huolimatta, että ryhmään kuuluva Ulla-Leena Alppi olisi halunnut, että päivityksen olisi hyväksynyt valtuusto. Nyt se sai tyytyä vain merkitsemään tarkennetun ohjelman tiedoksi.

Aaltonen piti tärkeänä sosiaali- ja terveyspalveluihin tehtyjä “paikkauksia”, köyhyysohjelmaa ja panostusta päihdehuoltoon sekä ikäihmisten palveluihin. Vanhusten kanssa työskentelevien jaksamiseen hän toivoi panostusta.

Perussuomalaisten Lassi Kalevan mukaan ohjelman kipupisteet on löydetty ja päivitetty hyvin. Parannukset ovat hänen mielestään todellisia eivätkä ideologisia. Kaleva kertoi Perussuomalaisten olevan mukana pormestarikoalitiossa siksi, että se on hyvä työkalu, joskaan ei itsetarkoitus.

Keskustan Jouni Ovaskakin ilmoitti heti puheenvuoronsa aluksi ryhmänsä olevan mukana pormestarikoalitiossa. Hän piti tärkeänä muun muassa perhepolitiikkaa: erikokoisten asuntojen rakentamista ja ratkaisujen hakemista lapsiperheköyhyyteen. Liikenteen tärkeimpinä hankkeina hän piti tunnin junaa ja ratikkaa.

TaPun Yrjö Schafeitel piti päivityksiä hyvinä ja ilmoitti edustamansa ryhmän olevan mukana pormestarikoalitiossa.

Sinisten Tiina Elovaaralla ei ollut päivitettyyn ohjemaan lisättävää.

Aleksovskille vihreää valoa

Kaupunginvaltuuston mielestä valtuutettu Atanas Aleksovski voi jatkaa kaupunginvaltuutettuna, vaikka hän on saanut seitsemän kuukauden ehdollisen vankeustuomion raastuvanoikeudessa. Näin siksi, että Aleksovskin tuomio ei ole lainvoimainen. Hän on valittanut tuomiosta Turun hovioikeuteen.

Aleksovski on eronnut niistä luottamustehtävistä, joihin kaupunginvaltuusto on hänet valinnut, muun muassa kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston jäsenyydestä. Kaupunginvaltuuston enemmistö katsoi, ettei sillä ole oikeutta pidättää Aleksovskia valtuutetun luottamustoimen hoidosta, koska lainvoimaista tuomiota ei ole. Lisäksi kaupunginvaltuutetuksi hänet ovat valinneet häntä äänestäneet kansalaiset.

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen teki esityksen, jonka mukaan “valtuutettu Atanas Aleksovski pidätetään valtuutetun luottamustoimesta Turun hovioikeudessa tapahtuvan ns. Muotialantien tonttiasiaa koskevan oikeuden käynnin ajaksi”.

Aaltosen esitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 45 – 15. Kuusi äänesti tyhjää. Kaupunginhallitus esitti, että Aleksovskia ei pidätetä luottamustoimesta kyseessä olevan oikeudenkäynnin ajaksi.

Stenhäll apulaispormestariksi

Kaupunginvaltuusto valitsi uudeksi elinvoima- ja kilpailukykylautakunnan sekä asumis- ja kiinteistölautakunnan apulaispormestariksi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Jaakko Stenhällin, 35.

Stenhäll on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän on työskennellyt myyntijohtajana osin omistamassaan it-alan yrityksessä sekä suunnittelupäällikkönä Tampereen teknillisellä yliopistolla.

Stenhäll on ollut luottamustoimissa ja valtuustossa vuodesta 2012 alkaen muun muassa yhdyskuntalautakunnan varapuheenjohtajana. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja sekä kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen Stenhäll on ollut vuodesta 2017 sekä kaupunginhallituksen jäsen 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE