Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Pakkanen koettelee nyt Suomea – se näkyy myös sähkön hinnassa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pörssisähkön hinta pomppasi vuoden ensimmäisenä arkipäivänä huomattavan korkeaksi, käy ilmi sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kalleimmillaan sähkö oli tiistaina aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä, jolloin pörssisähkön verollinen hinta oli lähes 60 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön verollinen keskihinta ylsi tiistaina noin 22 senttiin kilowattitunnilta. Viimeksi keskihinta on huidellut yhtä kovissa lukemissa joulukuun alussa.

Keskiviikko tuo helpotusta pörssisähkön käyttäjille, kun keskihinta jää 12,4 senttiin kilowattitunnilta.

Korkein hinta kirjataan iltakuudelta, jolloin arvonlisäverollinen pörssisähkön hinta käy 18,30 sentissä kilowattitunnilta. Puolen yön jälkeen hinta käy alimmillaan 6,1 sentissä.

SUOMEEN on tälle viikolle luvattu kautta maan kovia pakkasia, etelän paristakymmenestä pohjoisen lähes 40 asteeseen. Kovat pakkaset ja niiden myötä lisääntynyt sähkön kysyntä kohottavat sähkön hintaa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että sähkön kulutus voi tällä viikolla kohota jopa 14  300 megawattiin. Maanantai-iltana luku kävi jo yli 13  900 megawatissa.

-  Kysyntähuippu riippuu siitä, kuinka korkealle pakkanen nousee ja kuinka pitkään se jatkuu, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin sanoi STT:lle viikonloppuna.

Vuonna 2023 sähkön kysyntähuippu nähtiin marraskuun lopulla, kun kulutus nousi korkeimmillaan noin 13  200 megawattiin. Kaikkien aikojen ennätys, reilut 15  100 megawattia, on talvelta 2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE