Pakkanen paukkuu ja sankka lumipyry voi iskeä rannikolle

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lumisadenauhojen syntyyn vaikuttaa pitkään sulana pysyvä meri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lumisadenauhojen syntyyn vaikuttaa pitkään sulana pysyvä meri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lumisadenauhojen syntyyn vaikuttaa pitkään sulana pysyvä meri.

Ilmatieteen laitoksen mukaan olosuhteet ovat tällä hetkellä Suomenlahdella hyvät voimakkaille lumisateille, jotka voivat tuoda rannikolle lyhyessä ajassa massoittain lunta.

Itämeren yllä ajoittain muodostuvat lumisadenauhat ovat voivat olla jopa useiden satojen kilometrien mittaisia. Ne liikkuvat hitaasti, ja sankka lumipyry voi jatkua useiden päivien ajan.

Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja Barcelonan teknillisen yliopiston tutkijat ovat selvitelleet ilmiötä. Sen perusedellytys on sula meri. Meren ylle pitää myös virrata hyvin kylmää ilmamassaa.

Aikaisempien tutkimusten perusteella lumisadenauhat lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että ilmaston lämmetessä jäätalven kesto lyhenee ja meri on pitkään sula.

Lumisadenauhojen liikettä voi seurata reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen tutka-animaatiosta.

Suomi värjöttelee tällä hetkellä kovissa pakkasissa ja aina vain kylmenee. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan talven pakkasennätykset menevät lähipäivinä kirkkaasti rikki. Kylmin päivä on tällä tietoa torstai.

Varhain aamulla Lapissa on mitattu 30,4 asteen pakkaslukemia.

Huomenna aamulla lämpötilat ovat monin paikoin 30 asteen tuntumassa myös maan keskivaiheella. Torstaina pakkasta saattaa olla Lapissa 40 astetta, maan keskiosissa 30 ja etelässäkin 25 astetta. Pilvisyyden määrä vaikuttaa pakkaslukemiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat