Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pakkoyhtiöiden paluu, Rinne ihmeissään hallituksen sote-uhkapelistä – onko venkoilun taustalla kokoomuksen “suuri unelma”, joka toteutuisi nyt vaivihkaa?

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit vaativat yhdessä, että maan hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Korkein hallinto-oikeus on katsonut, että esitetty perusterveydenhuollon malli voi olla ristiriidassa EU:n kilpailuoikeudellisten valtiontukisäännösten kanssa ja asia pitäisi tarkastuttaa EU-komissiolla ennen lakien eduskuntakäsittelyä.

Suomen hallitus ei kuitenkaan taivu, se ei aio komission puoleen kääntyä.

Asiaan liittyvät riskit ovat opposition mukaan nousseet uudelle tasolle EU-tuomioistuimen kumottua komission Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää koskevan ratkaisun, johon Suomen hallitus nimenomaisesti oli nojautunut perustellessaan päätöstään olla tekemättä EU-tarkistusta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä asian tarkastamista pidetään tässä vaiheessa hyödyttömänä, koska EU-komissio saattaa vielä valittaa Slovakia-päätöksestä ja asian käsittely kestäisi pitkään. Sote-päätöskin uhkaisi siirtyä jälleen seuraavalle vaalikaudelle.

Lisäksi ministeriössä katsotaan, että Slovakian vakuutusperusteinen sote-järjestelmä on erilainen kuin Suomessa. EU-tuomioistuimen ratkaisu ei ministeriön mielestä olisi suoraan sovellettavissa Suomeen.

“Saattaa romahduttaa tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuden.”

Lisää aiheesta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa, että hallitus luo Suomeen ison ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvan epävarmuutekijän, jos se ei nyt toimi oikein eli tarkastuta valinnanvapausmallia EU:ssa. Tämän vuoksi oppositiopuolueet ovat yhdessä ottaneet asiaan kantaa.

Rinteen mukaan hallituksen taipumattomuus voi johtaa isoon riskiin siitä, että koko sote-järjestelmän perusteet muuttuvat kansalaisten kannalta huonoon suuuntaan.

– Slovakia-tapaus vahvistaa Suomen Korkeimman hallinto-oikeuden kannan, jonka mukaan EU-arvio kilpailuoikeudesta on nyt tärkeä, Rinne painottaa.

– Jos nyt toimitaan huolimattomasti vastoin kansallista etua, se saattaa romahduttaa tulevaisuudessa meidän sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuden. Miksi hallitus on niin kovakorvainen, että ei ole valmis hyväksymään sitä, että EU:n kilpailuoikeus on yksi tärkeä määrittävä tekijä kokonaisuuden rakentamisessa? hän ihmettelee.

“Voi johtaa siihen, että koko sote-kokonaisuus tulee markkinamallin kohteeksi.”

Käytännössä EU-komissio ottaisi kantaa siihen, annettaisiinko hallituksen esittämässä valinnanvapaudessa EU:n kieltämää valtiontukea. Tarkemmin kyse olisi ainakin siitä, olisiko sote-palveluja tuottava liikelaitos EU-säännösten vastainen sen vuoksi, ettei se asetu samalle viivalle yksityisten yhtiöiden kanssa. Toisin kuin yhtiöt, liikelaitos ei voisi mennä konkurssiin.

Jos EU näkisi asiassa ongelmia, voisi lopulta käydä niin, että maakuntien liikelaitokset jouduttaisiin yhtiöittämään.

Rinne toteaakin, että asiassa piilee riski, että jo kerran kuopattu pakkoyhtiöittäminen palaakin tätä kautta uudelleen keskusteluun.

Kun Rinteeltä kysyy, voiko EU-tarkistuksen tekemättä jättämisessä olla tämän vuoksi hallituksen suunnalta jopa tarkoituksellisuutta, hän kääntää katseen kokoomukseen.

– Kokoomuksen suuri unelma on ollut päästää meidän sosiaali- ja terveyspalvelut myös erikoissairaanhoidon osalta markkinoille. Sen välineenä ovat olleet pakkoyhtiöt ja palvelusetelit. Taustalla tässä venkoilussa EU-notifikaation suhteen voi olla se, että halutaan jättää ovi auki markkinamallille, Rinne sanoo.

– Tämä voi johtaa siihen, että koko sote-kokonaisuus tulee markkinamallin kohteeksi. Silloin toistakymmentä miljardia euroa tulee yritysten voitontavoittelun piiriin – ja tätä sosialidemokraatit ei hyväksy. SDP:n näkökulmasta täytyy pitää huoli siitä, että hyvä toimiva ja kehittyvä julkinen sektori on sote-palveluissa edelleen meidän palvelurakenteemme keskiössä. Ongelmat pitää korjata, mutta ei pidä rikkoa sitä, mikä on ehjää, Rinne sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE