Pakotteet eivät vaikuta: Pohjois-Korealta jo viides ohjuskoe

Kuva: Lehtikuva
Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen myös 30. toukokuuta.

Pohjois-Korea on laukaissut risteilyohjuksia itärannikoltaan, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö. Ministeriön mukaan kyseiset ohjukset olivat todennäköisesti maalta laukaistavia meritorjuntaohjuksia.

YK laajensi alle viikko sitten Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita vastauksena sen ballistisilla ohjuksilla tekemiin kokeisiin.

Puolustusministeriön mukaan lyhyen matkan ohjukset lensivät noin 200 kilometriä ennen putoamistaan Japaninmereen. Etelä-Korean mukaan koe ei vaikuta rikkovan YK:n määräyksiä.

Myös uutistoimisto AFP:n haastattelema asiantuntija sanoo, etteivät risteilyohjukset riko YK-sääntöjä. Korea Defence Networkin analyytikko Lee Il-woon mukaan ohjukset olivat ballistisia ohjuksia paljon hitaampia ja ne voidaan torjua ilmatorjunta-aseilla.

YK on kieltänyt Pohjois-Koreaa käyttämästä ballistisiin ohjuksiin liittyvää teknologiaa kokeissaan. Tämänpäiväinen koe oli jo viides ohjuskoe, jonka Pohjois-Korea on tehnyt Etelä-Korean uuden presidentin Moon Jae-inin noustua valtaan.

Etelä-Korean mukaan koe ei vaikuta rikkovan YK:n määräyksiä.

Japanin ulkoministeri ilmoitti, ettei maa voi hyväksyä Pohjois-Korean provokaatioita. Hänen mukaansa ohjukset eivät laskeutuneet Japanin aluevesille eikä niillä ole välitöntä vaikutusta maan turvallisuuteen.

Pohjois-Korea on jatkanut kansainvälisesti tuomittuja ohjuskokeitaan diplomaattisesta painostuksesta ja pakotteista huolimatta. Viime viikolla YK:n turvallisuusneuvosto lisäsi 18 pohjoiskorealaista henkilöä ja toimijaa pakotelistalle. Listalla olevien varat jäädytetään ulkomailla, eivätkä he voi matkustaa Pohjois-Koreasta ulkomaille.

Esityksen uusista pakotteista laati Yhdysvallat. Turvallisuusneuvosto hyväksyi pakote-esityksen yksimielisesti.

Lopullisesta pakote-esityksestä puuttuivat kuitenkin Yhdysvaltain aiemmin väläyttelemät järeimmät keinot, kuten öljykaupan ja laivarahtiliikenteen sulkeminen sekä tiukemmat kauppapakotteet.

Myös Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina hyväksyi uudet pakotteet, mutta toisti vaatimuksensa keskustelusta ja maltista Korean niemimaan jännitteiden lieventämiseksi.

Yhdysvallat on sen sijaan sanonut olevansa valmis vastaamaan Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeisiin pakotteiden ja diplomatian lisäksi ”muilla keinoilla, mikäli tarpeellista”.

Pohjois-Koreaa tutkiva professori Yang Moo-jin arvioi, että Pohjois-Korea yrittää kokeillaan osoittaa, etteivät kansainväliset pakotteet saa sitä polvilleen.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta