tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Pakotteet eivät vaikuta: Pohjois-Korealta jo viides ohjuskoe

Kuva: Lehtikuva
Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen myös 30. toukokuuta.

Pohjois-Korea on laukaissut risteilyohjuksia itärannikoltaan, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö. Ministeriön mukaan kyseiset ohjukset olivat todennäköisesti maalta laukaistavia meritorjuntaohjuksia.

YK laajensi alle viikko sitten Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita vastauksena sen ballistisilla ohjuksilla tekemiin kokeisiin.

Puolustusministeriön mukaan lyhyen matkan ohjukset lensivät noin 200 kilometriä ennen putoamistaan Japaninmereen. Etelä-Korean mukaan koe ei vaikuta rikkovan YK:n määräyksiä.

Myös uutistoimisto AFP:n haastattelema asiantuntija sanoo, etteivät risteilyohjukset riko YK-sääntöjä. Korea Defence Networkin analyytikko Lee Il-woon mukaan ohjukset olivat ballistisia ohjuksia paljon hitaampia ja ne voidaan torjua ilmatorjunta-aseilla.

YK on kieltänyt Pohjois-Koreaa käyttämästä ballistisiin ohjuksiin liittyvää teknologiaa kokeissaan. Tämänpäiväinen koe oli jo viides ohjuskoe, jonka Pohjois-Korea on tehnyt Etelä-Korean uuden presidentin Moon Jae-inin noustua valtaan.

Etelä-Korean mukaan koe ei vaikuta rikkovan YK:n määräyksiä.

Japanin ulkoministeri ilmoitti, ettei maa voi hyväksyä Pohjois-Korean provokaatioita. Hänen mukaansa ohjukset eivät laskeutuneet Japanin aluevesille eikä niillä ole välitöntä vaikutusta maan turvallisuuteen.

Pohjois-Korea on jatkanut kansainvälisesti tuomittuja ohjuskokeitaan diplomaattisesta painostuksesta ja pakotteista huolimatta. Viime viikolla YK:n turvallisuusneuvosto lisäsi 18 pohjoiskorealaista henkilöä ja toimijaa pakotelistalle. Listalla olevien varat jäädytetään ulkomailla, eivätkä he voi matkustaa Pohjois-Koreasta ulkomaille.

Esityksen uusista pakotteista laati Yhdysvallat. Turvallisuusneuvosto hyväksyi pakote-esityksen yksimielisesti.

Lopullisesta pakote-esityksestä puuttuivat kuitenkin Yhdysvaltain aiemmin väläyttelemät järeimmät keinot, kuten öljykaupan ja laivarahtiliikenteen sulkeminen sekä tiukemmat kauppapakotteet.

Myös Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina hyväksyi uudet pakotteet, mutta toisti vaatimuksensa keskustelusta ja maltista Korean niemimaan jännitteiden lieventämiseksi.

Yhdysvallat on sen sijaan sanonut olevansa valmis vastaamaan Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeisiin pakotteiden ja diplomatian lisäksi ”muilla keinoilla, mikäli tarpeellista”.

Pohjois-Koreaa tutkiva professori Yang Moo-jin arvioi, että Pohjois-Korea yrittää kokeillaan osoittaa, etteivät kansainväliset pakotteet saa sitä polvilleen.

Pohjois-Korea: USA:n ja Etelä-Korean sotaharjoitus lyö bensaa liekkeihin

Pohjois-Korea varoitti sunnuntaina Yhdysvaltoja, että maanantaina alkava Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteinen sotaharjoitus ”on kuin kaataisi bensaa liekkeihin”.

Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan harjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta.

Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen olisi niemimaan kireän tilanteen vuoksi tänä vuonna osallistumassa myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta.

– Yhteisharjoitus on erittäin suora vihamielisyyden osoitus meitä kohtaan, eikä kukaan voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensan kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.

Keskustelua aiheesta

Irak aloitti Tal Afarin kaupungin valtauksen Isisiltä

Kuva: Lehtikuva
Äärijärjestö Isis on ollut ahtaalla Irakin kanssa viime aikoina.

Irak aloitti taistelun Isisin tärkeän tukikohtakaupungin takaisinvaltaamiseksi[Juttu] 20.08.2017, 06:31 829 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Bagdad 20.8. Ulkomaat, stt 031
///LOPPUVERSIO///

Irak on aloittanut taistelun äärijärjestö Isisin hallussaan pitämän Tal Afarin kaupungin takaisinvaltaamiseksi. Pohjois-Irakissa sijaitseva alue on Isisille tärkeä tukikohta ja yksi viimeisistä äärijärjestön hallussaan pitämistä kaupungeista.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti takaisinvaltauksen aloittamisesta sunnuntaina.

Tal Afar sijaitsee 70 kilometriä länteen Mosulista, jonka Yhdysvaltain tukemat Irakin hallituksen joukot valtasivat kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen Isisiltä viime kuussa.
Tal Afar on ollut Isisin hallussa kesäkuusta 2014. Ennen valtaamista kaupungissa asui noin 200 000 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan nykyistä asukasmäärää on vaikea arvioida, sillä kaupunkiin ei ole juuri yhteyttä ulkopuolelta.

 

(STT-AFP )

AVAINSANAT

Espanja suree tänään Sagrada Familia -kirkossa

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Sagrada Familia on ollut rakenteilla jo vuodesta 1882.

Barcelonan kuuluisassa Sagrada Familia -kirkossa järjestetään tänään muistojumalanpalvelus terrori-iskujen uhrien muistoksi. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja toista sataa loukkaantui, kun vuokrattu pakettiauto ajettiin väkijoukkoon Barcelonan keskustassa torstaina.

Loukkaantuneista yli 50 on edelleen sairaalassa, ja heistä toistakymmentä kriittisessä tilassa. Perjantain vastaisena yönä tehtiin Cambrilsin pikkukaupungissa toinen isku. Siinä kuoli yksi nainen, minkä lisäksi viisi muuta siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui.

STT-AFP , Barcelona

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta