Palkansaajat maksavat Saksan talousihmeen – ”Etuoikeutettujen eliitti on syntynyt”

Suomen elinkeinoelämä on jo pitkään ajanut tänne Saksan käyttämiä lääkkeitä, kuten työaikojen ja palkkojen joustoja. Saksan mallia Metallityöväen Liitolle ja Ammattiliitto Prolle selvittänyt tutkija Kari Kinnunen varoittaa Saksan menestymisen kääntöpuolesta. Palkansaajat, etenkin osa-aikatyötä tekevät naiset, ovat sen maksajia.

Kinnusen selvityksen mukaan Saksassa osa-aikatyötä tekevien osuus työvoimasta on nyt lähes kolmannes. Työvoimasta viidenneksen tuntipalkka jäi alle 8,5 euron. Viimeisen kymmenen vuoden politiikan tuloksena tuloerot lähestyvät jo Yhdysvaltojen tasoa.

– Saksalainen uusliberalismi aiheuttaa epätasa-arvoa ja jakaa kansaa kahteen kastiin. Kehitys lyö kiilaa myös ay-liikkeessä. Etuoikeutettujen eliitti on syntynyt vientiteollisuuteen. Monet palvelualat ovat puolestaan jo tippuneet sopimusyhteiskunnan ulkopuolelle. Tämä näkyy palvelualojen alhaisena järjestäytymisasteena, Kari Kinnunen sanoo.

Saksalaista lehdistöä tiiviisti seuraava Kinnunen kertoo myös Saksassa huolestutun maan tilanteesta. Keskustelu sai vauhtia, kun tutkimus paljasti koululaisten osaamistason yltävän hädin tuskin eurooppalaiseen keskitasoon. Myös peruskoulun keskeyttävien osuus on todella suuri.

– Saksalaiset kysyvät itsekin, kuinka Mersut rakentanut kansakunta ei pärjää enää tämän paremmin osaamista mittaavissa vertailuissa. Yksi syy voi olla esimerkiksi Saksan yliopistojen lukukausimaksut. Osaaminen ja varallisuus eivät liity toisiinsa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat