Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Palkansaajien harteille sälytettäviä talkoita on turha odottaa” – työmarkkinakierroksesta odotetaan kuumaa

Nora Vilva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola povaa työmarkkinoiden neuvottelukierroksesta haastavaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Neuvotteluja vasta aloitellaan, mutta julkisuudessa puheet ovat kovia ja asioita lukitaan ennen kuin neuvottelupöytään on kunnolla istuttu, hän arvioi tiedotteessaan.

Neuvottelurupeamsta tulee pitkä, kun keskeiset vientialat neuvottelevat tänä syksynä ja julkinen sektori aloittaa omat neuvottelunsa vasta keväällä 2020. STTK:n hallitus keskusteli tänään toimialojen aikatauluista, neuvottelutavoitteista ja liittojen välisestä koordinaatiosta.

Keskusjärjestö muistuttaa, että vaikeissa taloudellisissa oloissa tehty kilpailukykysopimus oli palkansaajille raskas.

– Nyt on taloudessa toinen aika, ja tämä näkyy liittojen tavoitteissa. Palkansaajien harteille sälytettäviä talkoita on turha odottaa. Elinkeinoelämän keskusliiton irtauduttua keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista edessä on puhdas liittokierros, Palola muistuttaa.

Hän painottaa, että työrauhavelvoite on katkolla kunkin sopimuksen päättyessä, kun toimialat neuvottelevat itsenäisesti pitkällä aikavälillä. Myös koordinaatio on haasteellista.

Palkat ja työajan pidennys nousevat keskeiseen rooliin.

Palolan mielestä talouskehitystä maailmalla ja meillä on seurattava tarkasti.

– Paras keino vahvistaa työllisyyttä ja tukea kasvua on hallittu työmarkkinakierros.

Työmarkkinakierroksen rinnalla on alkamassa hallitusohjelmassa sovittujen, työllisyyden edistämiseen tähtäävien työryhmien työskentely.

STTK painottaa panostuksia aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja työllisyyspalveluiden tehostamista. Järjestö lisäisi palkkatuen käyttöä ja karsisi byrokratiaa. Kohtaanto-ongelmia ratkottaisiin parantamalla työvoiman liikkuvuutta ja vahvistamalla osaamista. STTK lisäisi myös ammattitaitoisten työntekijöiden työperäistä maahanmuuttoa.

Liittokierroksella palkat ja kilpailukykysopimuksen perintönä oleva työajan pidennys nousevat keskeiseen rooliin. STTK toivoo, että työelämän laatuasioissakin päästäisiin eteenpäin.

– Työurien pidentämisen näkökulmasta keskeisiä ovat työhyvinvointiin, tasa-arvoon ja osaamisen vahvistamiseen liittyvät asiat. Lisäksi henkilöstön edustajien asemaa tulisi vahvistaa, Palola listaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE