Politiikka

Palkittu toimittaja Lauri Nurmi: ”Pekkarinen tietää kyllä itse varsin hyvin, että hän ei kirjoita sosiaalisessa mediassa totta”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lännen Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lännen Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lännen Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi.

Kansanedustaja, varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on kritisoinut useita tiedotusvälineitä Facebook-päivityksissään. Pekkarisen mukaan media ”mätkii ja lätkii” pääministeri Juha Sipilää (kesk.)

Pekkarinen on viitannut Facebookissa myös toimittaja, kirjailija Lauri Nurmen perussuomalaisten hajoamista käsittelevään tuoreeseen kirjaan, jonka hän sanoo ”vilisevän valheita monelta osin”.

– Ja miltäkö osin? Esim. siltä, että tämä veikkonen, Nurmi, kertoo Sipilän lyömistarkoituksella, että olisi minut pantu houkuttelemaan persuja keskustaan. Siis valhe. Eikä Nurmi edes väittänyt, että sanomansa näiltä osin olisi totta, kun soitin hänelle, Pekkarinen kirjoittaa päivityksessään.

Toimittaja Lauri Nurmella on asiasta erilainen käsitys.

– Mauri Pekkarinen on soittanut minulle kerran. Hänen kertomansa asia puhelun sisällöstä ei pidä paikkaansa. Pekkarinen tietää kyllä itse varsin hyvin, että hän ei kirjoita sosiaalisessa mediassa totta puhelun sisällöstä. Kirjani on perusteellisesti tehtyä tutkivaa journalismia, jossa lähdetiedot tarkistetaan huolellisesti, Lauri Nurmi toteaa Demokraatille sähköpostitse.

Kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into) Nurmi kirjoittaa siteeraavansa soinilais-terholaisten ydinryhmään kuulunutta henkilöä:

”Saimme tietää, että useita perussuomalaisia kansanedustajia oli pyydetty loikkaamaan keskustaan. Liikkeellä olivat keskustan kokeneet voimat, muun muassa Mauri Pekkarinen. Loikkaushalukkuutta oli tiedusteltu kansanedustajiltamme esimerkiksi eduskunnan kahvilassa. Sielläkin voi salaisista asioista keskustella, kunhan tarkistaa, ettei vieressä ole kuulevia korvia. Keskustan toiminnan laajuuden laitoimme merkille 24. toukokuuta”.

”Pekkarisen hyökkäys ei minua yllätä.”

Siihen, että Pekkarinen sanoo Nurmen kirjassa olevan valheita, Nurmi vastaa tehneensä tutkivana journalistina satojen tuntien taustatyön ja haastatelleensa useita kymmeniä politiikan vaikuttajia.

– Suuri osa heistä esiintyy kirjassa omilla nimillään. Osalle haastatelluista, esimerkiksi keskustalaisille ja muita hallituspuolueita edustaville vaikuttajille, on annettu heidän kertomiensa ja näyttämiensä asioiden takia tiukka lähdesuoja.

– Pekkarinen yrittää nyt tietoisesti ohjata suuren yleisön ja tiedotusvälineiden huomiota pois erittäin tärkeästä yhteiskunnallisesta asiasta: pääministeripuolue keskusta käynnisti toukokuun loppupuolella poliittisen operaation sen selvittämiseksi, mihin Halla-ahon valinta perussuomalaisissa johtaisi. Pekkarinen oli tässä operaatiossa mukana, Lauri Nurmi katsoo.

Nurmen mukaan samalla kokoomuksen ja keskustan johtoelinten välillä käytiin keskustelua siitä, miten molempien puolueiden eduskuntaryhmiä voitaisiin vahvistaa loikkareilla, jos Jussi Halla-aho valittaisiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

– Yhtenä vaihtoehtona esillä oli se, että soinilaiset perustaisivat oman eduskuntaryhmänsä, mutta sen vaihtoehdon todennäköisyyttä pidettiin aluksi pienempänä.

– Toisin sanoen keskusta ja kokoomus myötävaikuttivat etukäteen perussuomalaisten jakautumiseen pitämällä hallitusovea raollaan soinilaisille. Tämän ovat minulle hyvin luotettavasti vahvistaneet ja kertoneet niin keskustalaiset, kokoomuslaiset kuin silloiset perussuomalaiset hallituslähteet, Nurmi jatkaa.

– Poliittisesti asia on niin arkaluontoinen, että osa tapahtumiin osallistuneista on valmis tekemään lähes mitä tahansa, jotta tapahtumien tutkiminen lopetettaisiin. Pekkarisen hyökkäys ei minua yllätä. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

”Vastaus on kyllä.”

Pekkarinen on jo aiemmin lokakuussa ottanut tviitissään tiukasti kantaa Nurmen kirjan väitteisiin.

– Nyt tiedän mitä valemedia on. Väität minut houkutelleen jo toukokuussa persuja. Tuo on sitä. Osoita yksikin esimerkki! hän päivitti 25.10.

Mitä sanoo Lauri Nurmi tänään, houkutteliko Mauri Pekkarinen perussuomalaisia keskustaan?

– Hän osallistui keskustan salaiseen operaatioon, jossa perimmäisenä ja salaisena tavoitteena oli vahvistaa keskustan eduskuntaryhmää loikkareilla, eli vastaus on kyllä, Nurmi vastaa.

– Pekkarinen on yksi maan kokeneimmista salaisten poliittisten operaatioiden osallistujista. Hän on tälläkin vaalikaudella muun muassa pohjustanut salassa omaa ministeriyttään, ja oli lähellä nousta ministeriksi kesken vaalikauden vastoin puheenjohtaja Sipilän tahtoa. On maan tapa, että salaisten operaatioiden olemassaolo kiistetään politiikassa lähes raamatullisin sanankääntein. Niiden olemassaolon selvittämiseksi Suomessa tarvitaan tutkivaa politiikan journalismia, vaikka poliitikot eivät siitä pitäisi, Nurmi jatkaa.

”Pekkarinen toimii tietoisesti ja yrittää synnyttää pientä kohua.”

Hän sanoo pitävänsä Pekkarisen Facebook-reaktiota loogisena.

– Tunnustaminen tarkoittaisi sitä, että operaation olemassaolo myönnettäisiin ja samalla de facto vahvistettaisiin, että muun muassa pääministeri puhui politiikan kielellä muunneltua totuutta eduskunnassa kesäkuussa. Pekkarinen ei esitä argumentteja tai yksilöi väitteitään.

– Pekkarisen sanallisen hyökkäyksen tavoitteena on vaientaa julkista keskustelua, painostaa poliittisesti Yleisradiota ja kääntää huomio pois hallituspuolueille kiusallisista asioista, joiden selvittämiseksi toivottavasti tehdään paljon tutkivaa journalismia eri tiedotusvälineissä. Yleisradion A-studion lähetys oli erittäin perusteellisesti tehty ja sisälsi olennaista arkistomateriaalia kesäkuun tiedonantokeskustelusta eduskunnasta, Nurmi sanoo ja viittaa tiistaiseen A-studioon, jota Pekkarinen Facebookissa kritisoi.

Lauri Nurmi lisää, ettei voi välttyä ajatukselta, että Pekkarinen toimii tietoisesti ja yrittää synnyttää pientä kohua tilanteessa, jossa olisi tärkeätä jatkaa itse asioiden tutkimista.

– Pääministeri Sipilä on jo joutunut myöntämään, että loikkareiden saamista hallitusta vahvistamaan pohdittiin hallituksessa ennen Halla-ahon valintaa perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Toivoisin asianosaisilta lisää vastaavaa avoimuutta, sillä salaiset operaatiot ovat osa politiikkaa. Näin tärkeässä asiassa olisi arvokasta, että niistä kerrottaisiin kansalaisille edes jälkikäteen.

– Pidin tärkeänä aineiston keräämistä ja tapahtumista kirjoittamista, ennen kuin asianosaiset alkavat unohtaa asioita ja muodostaa omalta kannaltaan poliittisesti edullisia muistoja ja muistikuvia, Nurmi sanoo.

Lauri Nurmi sai tämän kuun alussa Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuoden kovimmasta skuupista, jonka hän teki 3. kesäkuuta otsikolla: ”Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat