”Palkkatukirahat loppuneet useissa kaupungeissa jo alkuvuodesta” – Taavitsainen: Leikkaamalla ei saada kasvua ja työllisyyttä

Kuva: Aki Taavitsainen
Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.): Palkkatuki turvaa työllisyyspolkuja.

SDP:n kansanedustaja, Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Satu Taavitsainen harmittelee, että työttömyyttä ei ole kyetty selättämään.

– Työttömyys on aikamme viheliäisin ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii eri poliittisten puolueiden yhteistä näkemystä, Taavitsainen muistuttaa.

–Toiset uskovat elvytykseen ja työn kysynnän lisäämiseen, toiset taas leikkauksiin ja työvoiman tarjonnan lisäämiseen, hän sanoo ja huomauttaa, ettei missään maassa ole saatu leikkaamalla aikaan kasvua ja työllisyyttä.

Taavitsaisen mukaan vaikuttavan ja tuloksellisen talouspolitiikan lisäksi työttömyyden nujertamiseksi pitää tehdä osallistavaa sosiaalipolitiikkaa ja aktivoivaa köyhyyspolitiikkaa.

– Päivähoidon maksuttomuus olisi erittäin hyvää osallistavaa sosiaalipolitiikkaa. Se lisäisi työttömien mahdollisuuksia kouluttautua ja työllistyä. Monilapsisen perheen päivähoitomaksujen maksaminen voi aiheuttaa tilanteen, jossa työssä käyvän käteen jääkin vähemmän rahaa kuin työttömänä.

Palkkatukirahojen leikkaus on jatkunut jo useita vuosia.

Palkkatuella työllistäminen on aktivoivaa köyhyyspolitiikkaa. Suomessa tähän on Taavitsaisen mukaan jostain syystä suhtauduttu kovin nihkeästi verrattuna muihin pohjoismaihin ja OECD-maihin.

– Edes vuonna 2008 taloudellisen laman alkaessa ei asiaan reagoitu, vaikka työttömyys kasvoi voimakkaasti, hän huomauttaa.

– Palkkatukirahojen leikkaus on jatkunut jo useita vuosia. Sitä tapahtui jo edellisellä kokoomuksen johtamalla hallituskaudella, ja nyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäisen budjetin myötä ovat palkkatukirahat loppuneet useissa kaupungeissa jo alkuvuodesta.

Taavitsainen vaatii, että työttömiä ei jätetä oman onnensa nojaan. Työttömistä ja heidän toimintakyvystään täytyy huolehtia, jotta työkunto ja elämäntaidot säilyvät taantumankin aikana.

– Kun kasvukausi alkaa, on yrityksillä oltava saatavilla osaavaa työvoimaa. Ei ole Suomen etu, jos satojatuhansia ihmisiä työnnetään syrjään yhteiskunnan reunamille, josta on äärimmäisen vaikea nousta enää takaisin työelämään.

Taavitsaisen mukaan Suomi on muita pohjoismaita huonompi työelämään palauttamisessa.

– Tämä on sosiaalisessa ja taloudellisessa mielessä tragedia, hän päättää.

Lentoliikenteen riidassa sovintoesitys – määräaika klo 12

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Valtakunnansovittelija on jättänyt sovintoehdotuksen lentoliikennettä uhkaavassa työriidassa. Ammattiliitto Pro ja työnantajia edustava Palta vastaavat sovintoehdotukseen valtakunnansovittelijan toimistolla tänään kello 12.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen tviittaaman tiedotteen mukaan sovintoehdotuksen sisällöstä ei anneta tietoja julkisuuteen ennen osapuolten vastausta.

Jos sovintoehdotus hylätään, on todennäköistä, että ainakin ensi viikonlopun työtaistelu toteutuu.

Kiista koskee matkustamohenkilöstön työehtoja Airpro-yhtiössä.

Keskustelua aiheesta

Kuntavaalien ehdokashakemus jätettävä viimeistään tänään

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään. Määräaika umpeutuu iltapäivällä kello 16.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin. Muut puolueet uskovat saavuttavansa entiset määrät.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Keskustelua aiheesta

”Kiemungilla on täysi luottamus” – puolueesta erotettu jatkaa paikallisyhdistyksen johdossa!

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Terhi Kiemunki.

Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki jatkaa Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana, tiedotti yhdistyksen hallitus maanantaina Facebookissa.

Hallitus kertoi päättäneensä asiasta yksimielisesti. Sen mukaan tässä vaiheessa vaalikiireitä ei voi tehdä henkilövaihdoksia.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan puheenjohtajan olisi kuitenkin oltava puolueen jäsen. Kiemunki erotettiin puolueesta perjantaina matkalaskuun liittyneiden epäselvyyksien takia.

Tampereen perussuomalaisten hallitus kertoo tiedotteessaan, että Kiemungilla on sen täysi luottamus.

Kiemunki kertoi sunnuntaina, että on kuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana sitoutumattomien listalta.

Kiemunki on kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja.

Mäkipää ei vastannut STT:n soittoon maanantai-iltana.

”Työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan” – Helle: Tilanne Airpron riidassa on yhä hyvin vaikea

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Lentoliikennettä uhkaavaa lakkoa sovitellaan koko ilta, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Tilanne Airpron riidassa on hänen mukaansa yhä hyvin vaikea, ja työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Paltan kanssa.

Ilmailualan Unionin (IAU) kanssa neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.

IAU ja Pro ovat ilmoittaneet useista työnseisauksista. Niistä ensimmäiset voivat toteutua ensi perjantaina.

Kiista koskee lentoyhtiöille maapalveluita tuottavan Airpro-yhtiön työehtosopimusta.

Feldt-Ranta patistaa perhevapaauudistukseen – ihmettelee ministerin ”melkoista välinpitämättömyyttä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta vaatii vauhtia perhevapaauudistukseen.

– Nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja vanhanaikainen. Se ei tue työn ja perheen yhteensovittamista, kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon tai huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. Malli ei myöskään edistä, vaan pikemminkin on jarruna, hallituksen tavoitteelle kasvattaa työllisyysastetta, Feldt-Ranta toteaa.

– Hallitus ei kuitenkaan aio tehdä perhevapaiden uudistamiseksi mitään. Asiasta vastaava ministeri Pirkko Mattila (ps.) sanoi viikonlopun Helsingin Sanomissa, ettei ole edes tutustunut laajaa kannatusta saaneeseen palkansaajakeskusjärjestö SAK:n esittämään kustannusneutraaliin malliin. Melkoista välinpitämättömyyttä omalla ydinvastuualueella hallituksen ministeriltä, ihmettelee Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta toteaa, että mikäli hallitus viittaa perhevapaiden uudistamiselle huhtikuun kehysriihessä kintaalla, eikä aloita edes perhevapaamallien selvittämistä, häviää hallitukselta loppukin uskottavuus sen itse asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisessa.

Demarinuoret aikoo aloittaa nimien keräämisen perhevapaiden uudistamista ajavaan kansalaisaloitteeseen, ellei hallitus ryhdy asiassa toimiin puoliväliriihessään huhtikuussa.

Demarinuorten mielestä perhevapaita on jaettava nykyistä tasaisemmin naisten ja miesten välillä. Heidän esittämässä 6+6+6-mallissa perhevapaat jaetaan siten, että äidille korvamerkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä päättää perhe. Demarinuorten lisäksi esimerkiksi korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava kannattaa mallia.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK joustavoittaisi etuuksia ja antaisi kullekin perheelle sopivan perhevapaiden käytön vanhempien ja perheiden itse koottaviksi. 

– SAK:n ehdottaman perhevapaamallin kustannukset eivät eroa nykyjärjestelmän kustannuksista eikä mallin toteuttaminen myöskään kasvata työnantajien velvoitteita, Feldt-Ranta muistuttaa.

Keskustelua aiheesta