Politiikka

”Palkkatukirahat loppuneet useissa kaupungeissa jo alkuvuodesta” – Taavitsainen: Leikkaamalla ei saada kasvua ja työllisyyttä

Aki Taavitsainen
Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.): Palkkatuki turvaa työllisyyspolkuja.
Aki Taavitsainen
Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.): Palkkatuki turvaa työllisyyspolkuja.
Aki Taavitsainen
Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.): Palkkatuki turvaa työllisyyspolkuja.

SDP:n kansanedustaja, Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Satu Taavitsainen harmittelee, että työttömyyttä ei ole kyetty selättämään.

– Työttömyys on aikamme viheliäisin ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii eri poliittisten puolueiden yhteistä näkemystä, Taavitsainen muistuttaa.

–Toiset uskovat elvytykseen ja työn kysynnän lisäämiseen, toiset taas leikkauksiin ja työvoiman tarjonnan lisäämiseen, hän sanoo ja huomauttaa, ettei missään maassa ole saatu leikkaamalla aikaan kasvua ja työllisyyttä.

Taavitsaisen mukaan vaikuttavan ja tuloksellisen talouspolitiikan lisäksi työttömyyden nujertamiseksi pitää tehdä osallistavaa sosiaalipolitiikkaa ja aktivoivaa köyhyyspolitiikkaa.

– Päivähoidon maksuttomuus olisi erittäin hyvää osallistavaa sosiaalipolitiikkaa. Se lisäisi työttömien mahdollisuuksia kouluttautua ja työllistyä. Monilapsisen perheen päivähoitomaksujen maksaminen voi aiheuttaa tilanteen, jossa työssä käyvän käteen jääkin vähemmän rahaa kuin työttömänä.

Palkkatukirahojen leikkaus on jatkunut jo useita vuosia.

Palkkatuella työllistäminen on aktivoivaa köyhyyspolitiikkaa. Suomessa tähän on Taavitsaisen mukaan jostain syystä suhtauduttu kovin nihkeästi verrattuna muihin pohjoismaihin ja OECD-maihin.

– Edes vuonna 2008 taloudellisen laman alkaessa ei asiaan reagoitu, vaikka työttömyys kasvoi voimakkaasti, hän huomauttaa.

– Palkkatukirahojen leikkaus on jatkunut jo useita vuosia. Sitä tapahtui jo edellisellä kokoomuksen johtamalla hallituskaudella, ja nyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäisen budjetin myötä ovat palkkatukirahat loppuneet useissa kaupungeissa jo alkuvuodesta.

Taavitsainen vaatii, että työttömiä ei jätetä oman onnensa nojaan. Työttömistä ja heidän toimintakyvystään täytyy huolehtia, jotta työkunto ja elämäntaidot säilyvät taantumankin aikana.

– Kun kasvukausi alkaa, on yrityksillä oltava saatavilla osaavaa työvoimaa. Ei ole Suomen etu, jos satojatuhansia ihmisiä työnnetään syrjään yhteiskunnan reunamille, josta on äärimmäisen vaikea nousta enää takaisin työelämään.

Taavitsaisen mukaan Suomi on muita pohjoismaita huonompi työelämään palauttamisessa.

– Tämä on sosiaalisessa ja taloudellisessa mielessä tragedia, hän päättää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat