D-analyysit

Palmesta Poriin ja Trumpista Putiniin

Istock
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Istock
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Istock
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Termiä ”politiikan superviikko” käytetään nykyään etenkin lööpeissä, mutta harvoin se pitää yhtä osuvasti paikkaansa kuin tulevalla viikolla.

Viikko lähtee räväkästi käyntiin Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisella Helsingissä. Vaikka kohtaamisen agenda ja lopputulos ovat vielä arvauksien varassa, osoittaa tapaamisen poikkeuksellisuutta sen harvinaisuus. Vastaavia tapaamisia on nähty Suomessa aikaisemmin vain kolmesti, joista viimeisimmästäkin on kulunut jo yli 20 vuotta.

Tuolloin Ruotsin silloinen opetusministeri Olof Palme piti Gotlannin Visbyssä sijaitsevassa Almedalin puistossa puheen avolavakuorma-auton päällä seisten.

Kun tapaaminen Helsingissä varmistui, asiaa on käännelty medioissa jokaiselta kantilta. Yksi mielenkiintoisimmista huomiosta on kuultu Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkimusjohtaja Juhana Aunesluomalta. Hän korosti Trumpin arvaamattomuutta.

Aunesluoman mukaan Trumpin toiminnan tavoitteena on juuri epävarmuuden luominen, joten myös Putinin ja Trumpin tapaamisesta voi seurata melkein mitä vain. Syitä olla huolissaan on monia.

Osin tapaamisen kanssa päällekkäin järjestetään Porin SuomiAreena. Ruotsin Gotlannista vuonna 2005 Poriin tuodun poliittisen kesätapahtuman juuret ovat vuodessa 1968, joka tunnetaan Euroopassa opiskelijaradikalismistaan. Tuolloin Ruotsin silloinen opetusministeri Olof Palme piti Gotlannin Visbyssä sijaitsevassa Almedalin puistossa puheen avolavakuorma-auton päällä seisten.
Vuonna 2018 Suomen Poriin kokoontuu keskustelemaan maan koko poliittinen eliitti presidentti Tarja Halosesta puoluejohtajiin ja mediasta lobbareihin.

Jo etukäteen voinee kysyä, onko tavallisilla ihmisillä oikeasti mahdollisuutta osallistua Porissa yhteiskunnalliseen keskusteluun? Huoli ei ole uusi, ja ihmetyttääkin, miksei tapahtumaa ole haluttu pieniä viilauksia lukuunottamatta uudistaa.

Valtaosa lavoilla käydyistä paneeleista jäänee valitettavan sisällöttömäksi sanahelinäksi. Todelliset keskustelut käydään ravintoloiden kabineteissa sekä cocktailtilaisuuksissa, ja niihin äänestäjillä on harvemmin asiaa.

Sosialidemokraattien puoluepäivää vietetään maanantaina, hivenen harmillisesti Trumpin ja Putinin tapaamisen kanssa päällekkäin. SDP ja puheenjohtaja Antti Rinne lähtevät viikkoon mukavasta tilanteesta. Edelliskesien gallupeissa puolueen kannatus on tupannut niiaamaan. Tätä kirjoittaessa näin ei ole tänä kesänä näyttänyt tapahtuvan. Lisäksi HS:n tekemän kyselyn mukaan Rinne on noussut suomalaisten suosikiksi seuraavaksi pääministeriksi.

Osana Suomi 2030 -ohjelmaa SDP:ltä nähtiin kevään mittaan liuta suurempia ja pienempiä uudistusesityksiä. Sipilän (kesk.) porvarihallituksen taapertaessa omassa sote-näytelmässään SDP:n aktiivisuus näyttäytyi entistä positiivisempana.

Toivottavasti gallup-suosio ei aja puoluetta poteroihin, vaan aktiivinen linja jatkuu ensi kevään vaalikimaraan saakka. Miksei myös Porissa, Trumpista ja Putinista huolimatta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat