Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt radikaalisti – PAM julkaisi suhdannebarometrinsa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
PAMin suhdannebarometriin vastanneista kaupan alan työntekijöistä 48,2 prosenttia kertoo taloustilanteensa heikentyneen.

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt radikaalisti, Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo. Työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt kustannuskriisissä jopa laajemmin kuin koronarajoitusten aikana, ammattiliiton suhdannebarometrista selviää.

Demokraatti

Demokraatti

Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometrin vastaajista 44,8 prosenttia kertoo oman taloustilanteensa heikentyneen edeltävän kolmen kuukauden aikana. Osuus on suurempi kuin koronaepidemian alkuvaiheessa.

– Koronaepidemian ja sen seurauksena asetettujen rajoitustoimien pahimmat vaikutukset rajoittuivat tiettyihin kuluttajapalveluihin, mutta tämä elinkustannusten kasvu koskettaa kaikkia. On siis täysin ymmärrettävää, että nykyisessä tilanteessa vielä suurempi osa suhdannebarometriin vastaajista kertoo taloustilanteensa heikentyneen, PAMin pääekonomisti Olli Toivanen kertoo tiedotteessa.

Oman taloustilanteen kehityksestä vastaajien näkemyksissä on jonkin verran alakohtaista vaihtelua. Kaupan alalla 48,2 prosenttia vastaajista kertoo taloustilanteensa heikentyneen, kun taas matkailu- ja ravintola-alalla vastaava osuus jää 37,9 prosenttiin.

Toivasen mukaan matkailu- ja ravintola-alalla nähdäänkin nyt työntekijöiden taloustilanteen suhteen vastakkaisia kehityskulkuja.

– Yhtäältä kustannuskriisi iskee heihin kovaa siinä missä muihinkin pienituloisiin palkansaajiin, mutta toisaalta ala on vasta päässyt uuteen nosteeseen koronaepidemian jäljiltä, mikä tarkoittaa monelle lisää työtunteja tai uutta työpaikkaa paremmalla palkalla.

TYÖNANTAJAN taloudellisen tilanteen suhteen matkailu- ja ravintola-alan työntekijöiden huolet ovat hellittäneet. Edellisessä kyselyssä 24,4 prosenttia alan työntekijöistä uskoi työnantajan taloudellisen tilanteen heikentyvän tulevan vuoden aikana. Tuoreessa barometrissa vastaava luku on 16,7 prosenttia.

– Elintarvikkeiden ja sähkön hinnannousu on aiheuttanut huolia myös ravintola-alan työnantajille. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että alan yritykset ovat onnistuneet siirtämään kasvaneet kustannukset hintoihin ja kysyntä on säilynyt vahvana, Toivanen sanoo.

Positiivinen käänne alan tilanteessa on havaittavissa myös kiinteistöpalvelualalla työskentelevien vastauksissa. Vuoden takaiseen verrattuna työnantajansa myynnin kertoo kasvaneen 22,0 prosenttia kiinteistöpalvelualan vastaajista, kun edellisessä kyselyssä vastaava osuus jäi 16,8 prosenttiin.

Kiinteistöpalvelualalla työnantajan taloudellisen tilanteen arvioi paranevan 20,4 prosenttia ja heikentyvän vain 9,0 prosenttia alan vastaajista. Tiedotteessa kerrotaan, että jälkimmäinen osuus on pienin sitten alkuvuoden 2018.

PAMin suhdannebarometriin vastasi 1271 PAMin jäsentä. Kysely toteutettiin 2.-15.1.2023.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE