Mielipiteet

Palvelutaloon vai hotelliin?

HS:ssa (12.9) oli ilmoitus, jossa yksityinen palvelutalo Saga Care (Käpylinna, Esperi) mainostaa ”vuokra-asumista” huippupalveluineen vanhuksille hintaan 89 €/vrk eli 2670 €/kk. Lounas sisältyy hintaan. Mainitsematta jäi, että Saga Caren em. hinnasta puuttuu aamiainen, päivittäinen siivous, sekä lakanoiden ja pyyhkeiden kuin myös wc-rullan vaihto ja kurkistus jääkaappiin! Hotellin vuorokausihintaan nämä sisältyvät, kuin myös petaus ja huoneen yleisilmeen fiksaus päivittäin ja aamiainen.

Mitä eroa asiakkaan kannalta yksityisen palvelutalon ja hotellin palvelukonsepteilla olisi? Kumpaa minä priorisoisin, jos ratkaisu pitäisi tehdä? En tiedä. Voisiko olla, että hotelli pystyy palvelemaan vanhusta jopa paremmin kuin ns. palvelutalo? Se on mahdollista. Onhan hotelleissa 24/7 respa, huonepalvelu, pyykkihuolto, kuljetuspalveluja… jne. Mitä hintaan tulee, kaikki hotellit myyvät pitkäaikaista palvelua halvemmalla kuin netissä nähtävät pyynnöt vuorokaudelta. On varsin todennäköistä, että hotellissa voisi asua halvemmalla ja paremmin palveluin kuin Sagan Käpylinnassa. Kotipalvelu ja lääkärit maksetaan yksityisessä palvelutalossa erikseen. Nuo palvelut osataan toimittaa tarvittaessa myös hotelleihin.

Olisiko jopa hotellin kannalta hyvä, että sen perustuottoa varmistettaisiin vakituisesti asuvilla vanhuksilla, esim. 1/10 osin? Nyt en puhu esim. alzheimeria sairastavista, vaan vaikkapa maksukykyisistä ja yksinäisistä leskistä. Heitä on yhä enemmän. Vanhusten kannalta voisi olla mielekästä elää turvallisesti talossa, jossa olisi luonnollista vipinää ja ihmisiä monista maista. Ei tarvitsi tyytyä kulkemaan vain vanhuksille tarkoitetussa palvelutalossa. Modernit hotellit tarjoavat runsaasti oheispalveluja. On miellyttäviä lobbytiloja, kuntosaleja ohjelmineen, sauna ja uima-allas, kokoontumistiloja, kampaamo, hieronta, kosmetologi … Usein myös hotellien ympäristöt ovat paljon paremmin suunniteltuja kuin palvelutalojen.

Katse historiaan voisi myös olla avartavaa. Meillä oli ennen täyshoitoloita, joissa ihmiset saattoivat asua vuosikausia. Niillekin voisi olla nyt uutta tilausta. Kun tullaan asumaan, ei olla hoidossa.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja v. 1991-2003 Vaasasta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 19/19
KANSAN KUKKAROLLA - Verotusta siirtyy kulutukseen
TÄMÄN SORTIN FEMINISMIÄ - Katse rakenteisiin
KIVUN HISTORIA - Elina Hirvonen kirjoitti kohuromaanin
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Käynnissä on kulttuurisota, rienaamiseen, provosointiin ja tunteisiin liittyvä taistelu identiteeteistä – Tutkija: ”Vastapuoli täytyy demonisoida ja näyttää huonossa valossa”
2.10.2019

Luetuimmat


Uusimmat