Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

PAMin jäsenkyselystä synkkä viesti: peräti 80 prosenttia on huolissaan omasta taloudestaan

Arja Jokiaho

Tyytymättömyys omaan toimeentuloon kasvaa, taloushuolet ovat lisääntyneet ja moni miettii työpaikan vaihtoa paremman palkan toivossa, Palvelualan ammattiliitto PAMin vuotuinen jäsenkysely kertoo.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

PAMin jäsenistä 43 prosenttia on tyytymättömiä toimeentuloonsa. Tyytymättömyys on kasvanut vuodessa kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Toimeentuloon liittyvät ongelmat kiertyvät kyselyssä esiin monin tavoin.

Taloudelliset huolet painavat PAMin jäseniä. Omasta taloudestaan on huolissaan ennätyksellinen 80 prosenttia työssäkäyvistä vastaajista. Huolet ovat käyneet myös aiempaa vakavammiksi. Yli neljännes, 26 prosenttia, kokee vakavia tai melko suuria taloudellisia huolia.

Melkein puolet yli vuoden nykyisessä työsuhteessaan olleista on harkinnut työpaikan vaihtoa. Kaikilla aloilla parempi palkka on tärkein motiivi suunnitella työpaikan vaihtoa.

Myös yleinen työtyytyväisyys oli ottanut takapakkia. Esimerkiksi työn kuormittavuuden kasvua pelätään. Toisaalta työyhteisön merkitys voimavarana on kasvanut ja esimiestyö parantunut.

PAMIN JÄSENISTÄ yhä suurempi osa tekee osa-aikatyötä. Vuonna 2011 osuus oli 30 prosenttia, kun nyt 39 prosenttia kertoo tekevänsä osa-aikatyötä.

PAM käy parasta aikaa neuvotteluja monella alalla työehdoista. Aloilla podetaan pulaa työvoimasta.

PAMin loppuvuodesta Kantar Publicilla teettämässä kyselyssä työikäiset suomalaiset pitivät palkkaa parhaana keinona lisätä alojen vetovoimaa eli houkutella ihmisiä työvoimapulasta kärsiville aloille.

– Jäsenkyselyn tulokset nostavat esiin sen, että todella suuri osuus alan työntekijöistä pohtii työpaikan vaihtoa paremman palkan toivossa. Ei yksin veto- vaan myös alojen pitovoima on palkkauksen vuoksi huono. Työehdoista sovittaessa vaikutetaan alan pito- ja vetovoimaan, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto toteaa tiedotteessa.

PAMin jäsenkysely toteutettiin sähköisesti ajalla 14.11.- 4.12.2022. Kyselyyn vastasi 6 117 jäsentä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE