Politiikka

PAMin neuvottelut kesken – Selin: ”Vaikein tilanne kiinteistöpalvelualalla”

Nora Vilva
Nora Vilva
Nora Vilva

Kuunvaihteessa on päättymässä erittäin tuhti nippu työehtosopimuksia. Mukana ovat isot julkisen puolen ja palvelualojen sopimukset. Palvelualojen ammattiliiton PAMin isoilla sopimusaloilla ei tule ratkaisuja vielä tänään. PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi STT:lle, että kaikki neuvottelut ovat edelleen kesken ja menevät takarajan yli.

Pamin hallitus oli tänään koolla arvioimassa neuvottelutilannetta erityisesti suurimpien sopimusten eli kaupan, matkailu- ja ravintola-alan ja kiinteistöpalveluiden osalta.

– Meillä on sovittuna kaikkiin näihin nyt jo seuraavia neuvotteluaikoja torstai-, perjantai- ja tiistaipäiville, Selin sanoi.

Hänen mukaansa vaikein tilanne on tällä hetkellä kiinteistöpalvelualalla.

Pamin hallitus ei tehnyt päätöksiä työtaistelutoimista.

– Siellä ollaan aika alkutekijöissään koko neuvottelussa, Selin sanoi.

Kaupassa ja matkailu- ja ravintola-alalla on Selinin mukaan menossa rakentavat neuvottelut työnantajapuolen kanssa.

– Suurin ongelma liittyy ratkaisun kokonaiskustannukseen. Miten se saataisiin ratkaistua, kun työnantajilla on tiukka yhteiskoordinaatio 1,6 prosenttia vuodelle ja sen sisään pitäisi mahtua kaikki mahdolliset kustannusvaikutteiset tekstitkin? Tämä on aika hankala yhtälö, Selin sanoi.

Pamin hallitus ei tehnyt tänään mitään päätöksiä työtaistelutoimista.

– Haluamme neuvotellen pyrkiä ratkaisuun. Olemme sopineet niin, että seuraava hallituksen kokous kutsutaan ylimääräisenä koolle ensi viikon keskiviikoksi, jolloin uudelleen arvioidaan missä mennään. Sitä ennen ei nyt ainakaan mitään työtaistelupäätöksiä ei ole odotettavissa, Selin sanoi.

Neuvottelutuloksia on sinänsä mahdollista syntyä ennen ensi keskiviikkona, mutta päätökset tehdään hallituksessa.

– Siunaus tulee sitten aikaisintaan ensi viikon keskiviikkona, Selin sanoi.

Hänen mukaansa hirveää kiirettä ei ole.

– Tärkeämpää olisi, että me saisimme säälliset ratkaisut kasaan. En ole halunnut asettaa mitään ultimatum-aikarajoja tähän, Selin sanoi.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala totesi neuvottelujen olevan kesken PAMin kanssa ja neuvotteluja jatketaan ensi tiistaina. Taustatyö jatkuu kuitenkin lähipäivinäkin.

– Ratkaisuhakuisesta, asiallisesti edennyt neuvottelut, Lavikkala sanoi.

Hänen mukaansa neuvottelujen venymiseen yli kuunvaihteen ei liity mitään draamaa.

Kuinka pomppuinen liittokierroksen lopusta tulee?

Syksyllä liittokierros sujui kohtuullisen pienin pompuin, mutta liittokierroksen loppupää tarjoaa nyt aineksia isompiinkin pomppuihin. Tilannetta maustaa perjantain mielenilmaus ja aktiivimalli, jotka ovat hallinneet julkisuutta viime päivinä.

Tänään on kuun viimeinen päivä, joten paineet ratkaisuista suuntaan tai toiseen kasvavat. Katseet kääntyvät palvelualojen ohella erityisesti isoihin julkisen puolen sopimuksiin.

Kuntapuolen neuvottelujen osapuolet ovat kutsuneet hallintojaan koolle torstaiksi arvioimaan tilannetta ja mahdollisia ratkaisuja. Osapuolten näkemykset ovat kuitenkin vielä olleet kaukana toisistaan. Julkisella puolella lomarahaleikkaus on hiertänyt pahasti neuvotteluissa pitkin matkaa.
STT–OLLI KUIVANIEMI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat