tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

PAMin Selin näyttää vihreää Rehulan esitykselle – ”Vaikuttaa tasapainoiselta”

Kuva: Kari Hulkko
Ann Selinin mukaan esitys näyttäisi huomioivan hyvin eri tahojen toiveita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) esitteli tänään pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta ministerityöryhmälle. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää ehdotusta kannatettavana.

Esitys näyttäisi huomioivan hyvin eri tahojen toiveita. Vaikuttaa siltä, että tulossa on tasapainoinen esitys alkoholilaista, Selin sanoo.

Rehulan mukaan vahvat oluet tai viinit eivät olisi tulossa vähittäiskaupan valikoimiin. Hän pitää nykytilaa päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen kokonaisuuden kannalta toimivana.

Selin pitää hyvänä, ettei ministeriössä kaavailla vähittäiskaupan myyntiaikoihin muutoksia. Lisäksi hän on tyytyväinen siihen, että Rehula huomioi ulostulossaan myös kaupan alan työntekijät.

Iltamyynnin jatkaminen vaikuttaisi negatiivisesti jo entisestään vaikeuksissa olevaan ravintola-alaan. Se myös lisäisi työturvallisuusriskiä erityisesti pienissä kaupoissa, joissa yksintyöskentely on tyypillisintä, Selin toteaa.

Myyntitapahtumasta kieltäytyminen päihtymyksen tai ikärajan takia aiheuttaa usein häiriötilanteen.

Mitä myöhäisemmästä kellonajasta on kyse, sitä tyypillisempiä tämänkaltaiset tilanteet ovat, Selin kertoo.

Rehula esittää Alkon myyntiaikojen yhtenäistämistä päivittäistavarakaupan alkoholimyynnin kanssa samalle viivalle, eli arkisin iltayhdeksään. Alkon työntekijöiden edustajat eivät usko, että myyntiaikojen pidentäminen tarkoittaisi selvää lisämyyntiä. Sen sijaan he pitävät todennäköisenä, että viimeisen tunnin asiakkaita siirtyisi myöhäisemmäksi.

Uudistetun alkoholilain tarkoituksena on Rehulan mukaan vapauttaa alkoholilainsäädäntöä ja helpottaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä purkamalla tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja.

On sekä työllisyyden että kansanterveyden näkökulmasta hyvä ohjata alkoholin kulutusta valvottuihin olosuhteisiin. Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle kymmenen prosenttia, Selin huomauttaa.

 Ministerin huomio siitä, että alkoholin saatavuus lisääntyi jo huomattavasti kun kauppojen aukiolot vapautettiin, on aivan oikea, hän lisää.

Hallituspuolueet arvioivat alkoholilain kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta ja sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa lain valmistelua.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä ja lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Virolahdella ammuttiin lauantaina keski-ikäistä miestä – kaksi epäiltyä pidätetty

Kuva: SASU MAKINEN / LEHTIKUVA

Virolahden lauantaisesta väkivaltarikoksesta on saatu lisää tietoa. 55-vuotiasta miestä ammuttiin lauantaina iltapäivällä kello neljältä Virolahdella, Kaakkois-Suomen poliisi kertoo.

Poliisi otti reilut kaksi tuntia myöhemmin kiinni kaksi epäiltyä asunnosta Virolahdella. Toinen on 37-vuotias virolahtelaismies ja toinen 18-vuotias ulkopaikkakuntalainen mies.

Molemmat pidätettiin sunnuntaina. Poliisi etsi lauantaina illansuussa epäiltyjä usean partion voimin, ja mukana oli myös Rajavartiolaitoksen yksiköitä.

Ammutun vammat ovat vakavia, mutta hänen tilansa oli sunnuntaina iltapäivällä vakaa, sanoo poliisi. Hän on sairaalahoidossa. Miestä on päästy kuulemaan.

Rikosta tutkitaan tapon yrityksenä. Poliisi kertoo tutkinnan etenemisestä lisää maanantaina.

Keskustelua aiheesta

Viranomaiset vahvistavat: 7-vuotias pikkupoika kuoli Barcelonan iskussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pascal Guyot
Ihmiset ovat jättäneet kukkia Barcelonan terroristi-iskussa menehtyneiden muistoksi.

Barcelonan iskun jälkeen kadonneeksi ilmoitettu seitsemänvuotias pikkupoika on kuollut, kertovat Katalonian ensiapuviranomaiset.

Torstaina Espanjassa kuoli ainakin 14 ihmistä ja loukkaantui toistasataa, kun Barcelonassa ja Cambrilsissa ajettiin autolla väkijoukkoon.

Poika oli matkustanut äitinsä kanssa Barcelonaan sukulaisensa häihin.

Pojan isä saapui Barcelonaan Australiasta, kertoivat australialaismediat tänään.

Keskustelua aiheesta

Krp: Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään

Kuva: Kari Hulkko

Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä. Tutkinnallisista syistä kuulustelun sisältöä ei vielä kommentoida.

Tutkinnanjohtaja Crista Granroth ei kommentoi sitä, kuinka paljon epäilty on puhunut tapahtumista.

Pääepäiltyä aiotaan esittää vangittavaksi huomenna puoleen päivään mennessä Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle, KRP kertoo. Granrothin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin vangitsemisoikeudenkäynti pidetään.

Keskustelua aiheesta

”Eurooppa on hävitty” – Barcelonan päärabbi kehottaa kaupunkinsa juutalaisia muuttamaan Israeliin

Barcelonan päärabbi Meir Bar-Hen kehottaa kaupungin juutalaisia muuttamaan Israeliin. Hänen mielestään Espanjasta on tullut radikaalin islamin keskus.

Juutalaisen uutistoimisto JTA:n haastattelua siteeraa muun muassa The Independent.

Päärabbi on esittänyt kommenttinsa Espanjassa tällä viikolla tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli 14 henkeä ja kymmeniä loukkaantui.

Päärabbi kertoo rohkaisseensa seurakuntalaisiaan ostamaan omaisuutta Israelista ja sanoneensa, etteivät he ole ikuisesti Espanjassa.

– Tämä paikka on hävitty.

Päärabbi katsoo radikaali-islamin kasvattaneen suosiotaan Euroopassa. Hänellä ei ole luottamusta Barcelonan turvallisuusviranomaisten toimintaan.

Toisenlaisiakin ääniä maassa on kuultu. Maan juutalaisia yhteisöjä edustava järjestä on todennut, että heillä on täysi luottamus maan turvallisuusviranomaisiin, jotka pystyvät estämään radikaalimuslimien iskut Espanjan kaupungeissa.

Keskustelua aiheesta

Niinistö teki kokeen Facebookissa: ”Keskustelu pysyi yllättävän asiallisena”

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Presidentti Sauli Niinistö tapasi lehdistöä tänään Mäntyniemessä Helsingissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lehdistötapaamisessaan Helsingissä tehneensä eilen kokeen Facebookissa. Presidentin lausunto laitettiin Facebookiin. Myöhemmin presidentti kiitteli keskusteluketjua asiallisuudesta. Siihenkin tuli asiallisia puheenvuoroja pääosin.

Presidentin koe kosketti tietenkin Turun terroripuukotuksia ja sen aiheuttamaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ilmeisesti hän oli pelännyt pahempaa.

Niinistö kehottikin kansalaisia tietylaiseen pyrkimykseen.

– Pitäisi ennemminkin pyrkiä ymmärtämään kuin tahallaan väärinymmärtämään, Niinistö opasti.

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kehotti eilen kansalaisia seuraamaan toisiaan ja ilmoittamaan välittömästi poikkeavuuksista kansalaisille.

– Minusta on tärkeää, että kaikissa yhteisössä seurataan toinen toisia, vaikka ei tarvitse kavaltaa ja tehdä salapoliisityötä. Jos joku eristäytyy tai vaikuttaa poikkeavalta, on tärkeää havaita se, että vältytään uhreilta, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö kiitteli viranomaisia hyvästä työstä.

– Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö tähdensi.

– Kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä turvapaikan ehtoja. Minulla on vakaa luottamus suomalaiseen oikeusjärjestykseen. Suomessa kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan aivan eturivissä, Niinistö painotti.

– Olen keskustellut pakkopalautuksista poliisiylijohdon kanssa. Se on äärimmäisen vaikeaa ja vaativa tehtävä, Niinistö sanoi.-  Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö korosti.