Politiikka

PAMin Ylitalo: Toimivilla työmarkkinoilla on suuri rooli kotoutumisessa

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Palvelualojen ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo korostaa, että oikein ja laillisesti toimivilla työmarkkinoilla on suuri rooli maahanmuuttajataustaisten henkilöiden kotoutumisessa.

Ylitalo toivoo, että maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelun kohentamiseksi saataisiin yhteiskuntaan lisää resursseja ja työmarkkinaosapuolten yhteistyötä.

PAMin Ylitalon mukaan työmarkkina-asemassa usein heikoimmin pärjäävät henkilöt, jotka eivät vielä osaa kieltä tai työelämän pelisääntöjä. Alipalkkaustapausten lisääntyminen sekä monet muut erilaiset väärinkäytösten ilmentymät erityisesti maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden osalta kertovat Ylitalon mielestä koko kotoutumisprosessin vaarasta luisua raiteiltaan.

– Ulkomaalaistaustaisilla työntekijöillä on mahdollisuus perehtyä Suomen kieleen ja kulttuuriin suureksi osaksi työpaikan kautta. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että työsuhteen ehdot, perehdytys ja palkkaus on hoidettu lakeja ja sopimuksia kunnioittaen, Ylitalo toteaa.

Maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä on suurempi riski joutua hyväksikäytetyiksi.

Hän pelkää, että halpatyövoimamarkkinat kasvavat, jos kotoutumisen ja kielen oppimiseen ei yhteiskunnasta löydy tarvittavia tukitoimia.

– Maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä on suurempi riski joutua hyväksikäytetyiksi. Palvelualat ovat usein ala, johon tullaan ensimmäiseen työpaikkaan uudessa kotimaassa. Siksi valvonta ja vastuu työehtojen kunnollisesta toteutumisesta ja noudattamisesta kuuluu yhdessä kaikille, niin työmarkkinaosapuolille kuin poliittisille päättäjille.

Palvelualojen pohjoismainen unioni SUN valitsi Porvoossa järjestetyssä kongressissa PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalon SUNin puheenjohtajaksi seuraavaksi 4 vuodeksi.

Kokouksen julkilausumassa SUN toteaa, että ammattiliitoilla on tärkeä rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa yhteiskuntaan ja, että maahanmuuttajien täysipainoinen osallisuus on pohjoismaisille ammattiliitoille tärkeää.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat