Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pandat laskeutuivat Suomeen – edellä tuli jotain näkymätöntä, josta ei torikahveilla puhuta

Sieltä ne tulivat! Jättiläispandat Lumi ja Pyry saapuivat aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta ne jatkoivat matkaansa salaista reittiä kohti Ähtärin eläinpuistoa.

– Lumi ja Pyry tulevat Etelä-Suomeen, sanoi radiouutisten lukija.

Niin totisesti tulivatkin. Lumi ja Pyry -nimisten jättiläispandojen myötä Helsinki-Vantaan lentokentälle rantautui myös koko talven odotettu lumimyräkkä.

Pandoja ja lunta odotellessa tänne laskeutui myös jo aiemmin rivisuomalaisille kohtalaisen tuntematon ilmiö.  Ilmiö, josta ei torikahveille puhuta.

Diplomaattipiireille hyvinkin tuttu panda-diplomatia tuli tännekin. Se tunnetaan myös pehmeänä voimana, jota Kiina on hanakasti käyttänyt viime vuosina. Kiina edistää voimakkaasti pyrkimyksiään pehmeällä voimalla samalla kun se kasvattaa kovaa sotilasvoimaansa.

Panda-diplomatia on aiheuttanut joillekin maille viime vuosina otsanrypistyksiä. Viimeksi Kiina käytti panda-korttiaan koko maailmaa kuohuttaneessa malesialaiskoneen putoamistapauksessa 2014.

– Kiinalaisten mielestä malesialaisviranomaiset viivyttelivät tutkinnassa, sanoo Turun yliopiston Kiina-tutkija Jukka Aukia.

Edellisvuonna Kiina uhkasi noutaa pandat pois Itävallasta, kun Dalai Lama vieraili maassa. Uhkausta ei lopulta toteutettu.

Lisää aiheesta

Tapaukset ovat The Diplomat-lehden Aasian painoksen mukaan vain pari monesta tusinasta.

Suomella ei suurta vaaraa

Turun yliopiston Kiina-tutkija Jukka Aukia ei usko Suomella olevan suurta vaaraa joutua Kiinan panda-diplomatian kohteeksi. Myöskään Kiinan käyttämä nk. pehmeä voima ei uhkaa Suomea. Aukia väitteli tohtoriksi aiheesta marraskuussa Turun yliopistossa.

– Suomi on perinteisesti harrastanut hyvin varovaista Kiina-politiikkaa. Siksi varmaankin pandat ovat nyt täällä, eivätkä esimerkiksi Norjassa, Aukia sanoo.

–  Norjalle ei ole todennäköisesti tulossa pandoja lähiaikoina, Aukia arvioi aiemmin MTV:n uutissa. Hän viittasi Norjan ja Kiinan erimielisyyksiin viime vuonna kuolleen rauhannobelisti Liu Xiaobon kohtelusta.

Suomeen suuntautuva kiinalaisturismi on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Myös Suomen ja Kiinan välinen kauppa on kasvanut suotuisasti. Ähtäriin salaista reittiä tänään kuljetettavat pandat ovat oleellinen osa Kiinan pehmeää politiikkaa.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE