Politiikka

Panimoliitto, SPR, Finnair… – presidenttiehdokas julkisti lobbarirekisterinsä

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) on julkaissut vaikuttamisrekisterinsä blogissaan. Haavisto haastoi poliitikot ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan omat lobbarirekisterinsä viime lauantaina.

– Tämä on tärkeää päätöksenteon avoimuuden kannalta, Haavisto kirjoittaa.

Rekisterissä, joka kattaa kuluneen vuoden, luetellaan ne 98 tapaamista, jotka Haaviston mielestä kuuluvat vaikuttamisrekisteriin. Listalta on jätetty pois muun muassa toiset kansanedustajat, perheenjäsenet sekä yksityishenkilöt, jotka ovat halunneet tavata kansanedustajaa omissa asioissaan.

Vierailijoiden listalla ovat muun muassa Wärtsilän, Finnairin ja Valmetin edustajat, Malmin lentokentän ystävät, Suomen Punainen Risti, Panimoliitto ja Saab Finland Oy. Setlementtiliiton kanssa tapaamisen aihe oli omistajaohjauskysymykset, ja Koivikkosäätiön edustajan tapaamisessa tutustuttiin saattohoitokodin toimintaan.

Eduskunnan vieraslistat eivät ole sama asia kuin vaikuttamisrekisteri, Haavisto muistuttaa. Hän kertoo blogissaan, että suuri osa hänen tapaamisistaan tapahtuu eduskunnan ulkopuolella.

Eduskunnassa taas käyvät kansanedustajien vieraina ihan tavalliset kansalaiset ja äänestäjät, jotka eivät suin surminkaan halua nimiään julkisuuteen tai rekistereihin, Haavisto kirjoittaa.

– Minulla on eduskunnassa vuoden aikana käynyt muun muassa työpaikkakiusaamista kokevia, huumeita käyttävien lasten vanhempia, mielenterveysongelmista kärsiviä, lastensuojelun nuoria asiakkaita sekä omassa kotimaassaan painostuksen tai vainon kohteeksi joutuneita oppositiopoliitikkoja ja ihmisoikeustaistelijoita. Tällaisten ihmisten nimet eivät kuulu julkisuuteen, hän lisää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat