Kotimaa

Pankkipomo otti Ylellä kantaa EK-johtajan palkkapuheisiin, jotka nostivat kiukun pintaan

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen on sitä mieltä, että nykyinen yt-laki on tullut tiensä päähän. Karhinen totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että laki toimii jo itseään vastaan ja se on rakennettu eri maailmaan ja kaipaa siksi uusimista.

– Siinä on valtavasti rajoituksia ja kankeita normeja, emmekä pääse vapaasti keskustelemaan hyvässä hengessä toimihenkilöiden kanssa. Se on eri maailmaan rakennettu. Se varmasti kaipaa uusimista, Karhinen sanoi.

Hän otti myös kantaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan taannoisiin palkkapuheisiin. Mattila peräänkuulutti hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa lisää kilpailukykysopimuksia, palkkamalttia sekä paikallista sopimista. Mattilan mukaan suomalaisten palkat ovat kilpailukyvyn kannalta 10–15 prosenttia liian korkeat.

Karhinen arvioi Ylellä, että yksittäisiin puheenvuoroihin ei kannattaisi takertua liikaa, vaan sen sijaan tulisi keskittyä suuriin kysymyksiin, kuten työmarkkinoiden ketteryyteen ja joustavuuteen.

Karhinen näkee yhdeksi ratkaisuksi paikallisen sopimisen lisäämisen.

– Meidän täytyy tämä työelämän muutos ja murros ratkaista. Se on hienoa, jos voisimme ratkaista sen paikallisesti ja vastuullisesti.

OP Ryhmän osalta Karhinen huomautti, että sillä tai finanssialalla muutoinkaan ei ole hänen näkemyksensä mukaan mitään tarvetta palkanalennuksiin.

Yhteiset normit Eurooppaan

Karhinen kannattaa niin ikään yleiseurooppalaista normipohjaa pankkivalvontaan.

Pankkikonserni Nordea on uhannut siirtää pääkonttorinsa pois Tukholmasta, jos Ruotsin hallitus korottaa kriisinratkaisurahaston maksuja. Maksun korotus on tulossa suunnitellun ja kaatuneen pankkiveron tilalle.

– Kyllä minusta heidän (Nordean) pohdinnassa on tärkeä viesti poliittisille päättäjille. Jokaisessa maassa pitäisi olla perusnormipohja sama, että tämäntyyppistä pohdintaa ei tarvitsisi tehdä, Karhinen sanoi.

Jos Nordea siirtäisi pääkonttorinsa Suomeen, ei sillä olisi Karhisen mielestä kilpailullista merkitystä eikä sillä olisi vaikutusta OP:n strategiaan.

MIMMA LEHTOVAARA

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat