Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Paperiliiton Vanhala: “Se oli parasta jäsenhankintaa, kun UPM:n Pesonen vaatii 157 työtuntia lisää ilman kompensaatiota”

Nora Vilva

Viimeinen neuvottelukierros oli monella tavalla poikkeuksellinen. Siinä rikottiin monia neuvottelujen perinteitä, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo. Hän tarkoittaa etenkin UPM:n toimintaa.

Heikki Sihto

Demokraatti

Vanhala on vetänyt puheenjohtajana Paperiliiton neuvotteluja vuodesta 2011. Hän korostaa neuvotteluissa osapuolten välistä luottamusta ja hyviä ihmissuhdetaitoja.

– Neuvotteluissa ja sopimisessa on lähtökohtana, että ansio- ja pääomatulojen välisestä ristiriidasta huolimatta pystytään keskustelemaan kaikista asioista – ilman, että jokainen lause hirttää kiinni. Ja se, että neuvotteluissa puhuttu jää neuvotteluihin, tänään aprillipäivänä 60 vuotta täyttävä Vanhala linjaa.

Neuvottelut koettelevat myös istumalihaksia ja yöunia – vaikka nykyään neuvottelupöydässä pyritään istumaan pääosin virka-aikana. Vanhala kertoo viime kierroksen alussa rytmin olleen sellainen, että maanantai oli omalla toimistolla suunnittelupäivä ja tiistaista perjantaihin istuttiin neuvotteluissa. Tämä ei pitkään toiminut, kun yhdeksän kuukauden aikana tuli yhteensä noin 250 neuvottelutapaamista.

– Ensin myytiin neuvotteluille maanantait, sitten viikonloput ja yön tunnit, Vanhala listaa.

Ihmissuhdetaitojen lisäksi Vanhala korostaa hyvän neuvottelijan yhdeksi työkaluksi laajoja verkostoja, kanssakäymistä omaa ajattelua haastavien ja eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa.

Ihmissuhdeoppia on tullut myös jalkapallokentältä. Oman pelaamisen päätyttyä Vanhala on valmentanut jalkapalloseura Käpylän Pallon junioreita. Hän toimii myös seuran puheenjohtajana. Vanhala kertoo nuorten kanssa toimimisen avaavan erilaisen näkökulman nuorten elämään ja ajatteluun.

– Iso merkitys on myös sillä kymmenellä vuodella, jonka työskentelin Myllykosken paperitehtaalla. Ymmärrän mitä on paperiliittolaisen elämä tehtaalla ja tehtaan ympärillä elävässä kylässä, Vanhala sanoo.

Hän oli tehtaalla paperityömiehenä jo toista polvea.

Myös lukuosaaminen on tärkeä taito neuvotteluissa. Se puoli hioutui Vanhalalla 10 vuoden vuoden aikana Uudenmaan verovirastossa ja Paperiliiton talouspäällikkönä. Koulutukseltaan Vanhala on hallintonotaari.

Kyllähän se työntekijöihin kolahtaa, kun UPM:n Jussi Pesonen televisiossa vaatii 157 tuntia lisää työaikaa ilman palkkakompensaatiota.

VIIME neuvottelukierroksella Paperiliitolla oli työnantajista kovin vääntö UPM:n kanssa. Osapuolten välistä luottamusta hiersi muun muassa se, että UPM lähti ajamaan tavoitteitaan julkisuuden kautta kesken neuvotteluja.

Vanhala pitää isona periaatteellisena kysymyksenä myös UPM:n näkemystä siitä, että Paperiliitto ja UPM:n työntekijät olisivat olleet kaksi eri asiaa.

Vanhala sanoo nähneensä jo neuvottelujen alkuvaiheessa, että UPM:n kanssa ”tilanne menee vinoon”. Hän arvioi UPM:n korkeimman johdon hakeneen neuvottelupöydästä selkävoittoa – mitä hän pitää neuvottelutilanteessa huonona lähtökohtana – ja ay-liikkeen hajottamista.

– Tässä tehtävässä sopiminen on aika pitkäjänteistä työtä. Sopimuksia on meillä tullut jo pitkään kahden vuoden välein. Koko ajan pitäisi muistaa, että nyt ei tehdä vain työn alla olevaa sopimusta, vaan ajatella jo myös seuraavia sopimuskierroksia.

Kokeneena neuvottelijana Vanhala pitää työmarkkinatoiminnassa suurelta osin totena sanontaa ”asiat riitelevät, eivät ihmiset”. Edellisen lauseen varaus liittyy muun muassa UPM:n toimintaan viime kierroksella. Puhevälit eivät ole vielä elpyneet UPM:n kanssa. Muiden työnantajien edustajien kanssa Vanhala tapaa vanhaan tapaan.

– Puhevälien menettäminen on huono homma. Mielenkiintoista nähdä, muuttuuko UPM:n suhtautuminen henkilöstöön ja neuvottelemiseen, kun niin yrityksen toimitusjohtaja kuin hallituksen puheenjohtajakin (Björn Wahlroos) on vaihtumassa.

Mutta väännössä UPM:n kanssa oli myös jotain hyvää. Vanhala sanoo sitä Paperiliiton ”parhaimmaksi jäsenhankinnaksi ja liiton rivien tiivistäjäksi”.

– Kyllähän se väistämättä työntekijöihin kolahtaa, kun UPM:n Jussi Pesonen televisiossa vaatii 157 tuntia lisää työaikaa ilman palkkakompensaatiota.

Seuraavan hallituksen elämä olisi helpompaa, jos työmarkkinajärjestöillä olisi yhteinen näkemys tulevasta,

VANHALA kaipaisi työmarkkinapöytään liittotasoa laajempaa remonttia. Hän ei haikaile uutta tupoa, mutta haluaisi keskusjärjestöille jonkinlaista roolia neuvotteluissa. Siitä huolimatta, että Elinkeinoelämän keskusliitto on sanonut ei paluulle neuvottelupöytään.

Hän muistuttaa keskusjärjestöjen kuitenkin pystyneen kriisissä – muun muassa korona-aikana – nopeisiin ja merkittäviin Suomi-tason sopimuksiin.

– Onhan tämä älytöntä voimavarojen hukkaamista, kun keskusjärjestöt eivät keskustele keskenään. Nyt neuvotteluissa taustalla hääräävä EK päättää mikä on palkankorotusten katto ja SAK miettii lattiatasoa.

– Seuraavan hallituksenkin elämä olisi helpompaa, jos työmarkkinajärjestöillä olisi yhteinen näkemys tulevasta, Vanhala uskoo.

Vastaavasti Vanhala toivoo poliittisilta päättäjiltä nykyistä vahvempaa työelämäosaamista. Hän arvioi tätä osaamista ”pelottavan heikoksi”, on kyse sitten paikallisesta sopimisesta tai sopimusten yleissitovuudesta.

Vanhala muistuttaa paikallisen sopimisen puolestapuhujia faktasta, että jo nyt Paperiliitto sopii noin 80 prosenttisesti paikallisesti ja loppu viidennes hoidetaan ”isolla kirkolla”.

– Seuraavasta neuvottelukierroksesta on vielä vaikea sanoa mitään, mutta yksi askel on todennäköisesti kohti yrityskohtaisia sopimuksia. Toivottavasti edelleen yleissitova maailma kuitenkin säilyy. Hyvin järjestäytyneet työntekijät ja keskinäinen luottamus ovat myös työnantajan etu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE