Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pappien edunvalvoja ärähtää tiedustelulaeista: ”Kyse on ehdottomasta luottamussuhteesta”

Jari Soini

Kirkon akateemiset – AKI r.y.:n toiminnanjohtaja, pastori Jussi Junni kritisoi eduskunnan käsitelyssä olevia tiedustelulakeja siitä, että rippisalaisuuteen koskevan viestin tuhoamisesta ei tarvitsisi edes ilmoittaa. Hän pitää tämän vuoksi esitystä ongelmallisena.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Virallista kannanottoa Kirkon akateemisilla ei asiaan ole.

Junni itse painottaa, että rippisalaisuudessa on kyse ehdottomasta luottamussuhteesta papin ja hänen kanssaan keskustelevan välillä.

– Lisäksi perustuslain 10 § mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Koska tiedustelulainsäädännöllä puututtaisiin yksityisyydensuojaan tilanteessa, jossa luottamuksellisuutta on aivan erityisellä tavalla katsottu tarpeelliseksi suojata, pitäisi tätä kohdistuvat loukkaukset raportoida sekä viestin osapuolille itselleen että lisäksi tiedusteluvaltuutetun kertomuksessa vuositasolla. Tiedusteluvaltuutetulle raportointia voi pitää aivan vähimmäisvaatimuksena tällaisessa perusoikeuteen puuttumistilanteessa, Junni sanoo Demokraatille.

Eduskunnan puolustusvaliokunta ja hallintovaliokunta eivät ole hyväksyneet esitystä, että kansalaisille ilmoitettaisiin myös erehdyksessä napatuista ja tuhotuista viesteistä. Helsingin Sanomien mukaan tiedustelun varsinaisen kohteen viestien kaappauksista kuitenkin ilmoitus on edelleen viipymättä tehtävä.

Tämä koskee myös tiedustelun ulkopuolelle muuten suljettua toimittajan ja lähteen sekä lakimiehen, lääkärin ja papin sekä näiden asiakkaiden välistä viestintää. Jos tällainen viesti joutuu vahingossa tiedustelun kohteeksi, valiokuntien mukaan ilmoitusvelvollisuutta esimerkiksi lähdesuojan loukkauksesta ei ole, viesti vain hävitetään lukemisen jälkeen, lehti kertoo.

Myös toimittajat ovat olleet huolissaan uudesta esityksestä ja sen vaikutuksesta lähdesuojaan.

Hallintovaliokunnan kolme SDP:n jäsentä ja vasemmistoliiton jäsen ovat jättäneen vastalauseen mietintöön. Sen mukaan ammatilliseen erityisryhmiin kuuluville eli toimittajille, lääkäreille, papeille ja asianajajille pitäisi aina ilmoittaa myös tuhotuista viesteistä.

Kirkon akateemiset AKI r.y. huolehtii jäsenjärjestöjensä Suomen Kanttori-urkuriliiton, Suomen kirkon pappisliiton ja Suomen teologiliiton jäsenten edunvalvonnasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE