tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla äänellä” – Mepit antoivat Turkille varoituksen EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin "oikeutta" Istanbulissa kesäkuussa.

Euroopan parlamentin jäsenet ovat huolissaan Turkin kehityksestä oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, lehdistönvapauden sekä korruption torjunnan suhteen. Parlamentti kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan, varoittivat Euroopan parlamentin jäsenet torstaina. Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia.

Mepit tuomitsevat Turkin presidentin ehdotuksen kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi sekä tälle osoitetun toistuvan tuen. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen kyseenalaistaisi Turkin jäsenyyden Euroopan neuvostossa ja johtaisi EU-jäsenyysneuvottelujen loppumiseen välittömästi.

Turkin kansanäänestyksen tulosten ja presidentin valtaoikeuksien laajentamisen valossa Euroopan parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita ”keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön muuttumattomana”.

– Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä tuomitessaan demokraattisten standardien tason Turkin hallituksessa ja jatkaa Turkin kansan tukemista. Miljoonat haluaisivat nähdä EU:n Turkin uudistusten ankkurina. Yhdessä Turkin kansalaisten kanssa toivomme, että ”Adalet” (oikeus) palaa Turkkiin pian, parlamentin esittelijä Kati Piri (S&D, Alankomaat) sanoi.

Mepit toteavat päätöslauselmassa myös, että vuosi 2016 oli Turkille vaikea Syyriassa jatkuvan sodan, pakolaisten suuren määrän, vastenmielisten terrori-iskujen ja vallankaappausyrityksen vuoksi.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen ja ilmaisevat päätöslauselmassa solidaarisuutensa Turkin kansalle.

Samalla mepit korostavat, että Turkin hallituksen vastaus vallankaappausyritykseen oli suhteeton ja johti virkamiesten ja poliisien joukkoirtisanomiseen, medialähteiden laajamittaiseen sulkemiseen, toimittajien, tuomareiden, ihmisoikeuksien puolustajien pidätyksiin sekä koulujen ja yliopistojen sulkemiseen.

Vaikka päätöslauselma kehottaakin keskeyttämään jäsenyysneuvottelut, tunnustetaan siinä kuitenkin EU:n ja Turkin välisten suhteiden tärkeys. Mepit korostavat rakentavan ja avoimen vuoropuhelun merkitystä yhteisten haasteiden, kuten maahanmuuton, turvallisuuden ja terrorismin torjunnan ratkaisemisessa.

Mepit tukevat Turkin ja EU:n välisen tulliliittoon vahvistamista ja kehottavat ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sisällyttämistä sopimukseen.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 64 vastaan ja 97 tyhjää. Euroopan parlamentti suunnittelee tilapäisen valtuuskunnan lähettämistä Ankaraan parlamenttien välisen vuoropuhelun jatkamiseksi.

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjällä sarjapuukotus, kahdeksan haavoittui Siperiassa

Kahdeksan ihmistä on haavoittunut sarjapuukotuksessa Venäjällä, kertovat viranomaiset. Hyökkääjä ammuttiin.

Alustavien tietojen mukaan hyökkääjä puukotti umpimähkään ohikulkijoita Surgutissa Länsi-Siperiassa. Tekijän motiivista ei ole tietoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

NYT: Trump on päättänyt erottaa päästrateginsa Bannonin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump (kuvassa) jatkaa erottamisiaan. Nyt sai lähteä Steve Bannon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt antaa potkut Valkoisen talon päästrategille Steve Bannonille, kertoo muun muassa New York Times -lehti hallintolähteisiin vedoten.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vahvisti Bannonin lähdön CNN:n mukaan. Hän ei kertonut, saiko Bannon potkut vai erosiko hän tehtävästään. CNN:n lähteiden mukaan Bannonille annettiin mahdollisuus erota, mutta hän ei tarttunut siihen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trump oli keskustellut neuvonantajiensa kanssa siitä, mikä olisi sopiva ajankohta ja tapa Bannonin erottamiselle.

Bannon nimitettiin Trumpin menestyksekkään presidentinvaalikampanjan johtoon vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi oikeistolaisen Breitbart-uutissivuston toimitusjohtajana. Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta.

Bannon on ajanut kovaa linjaa muun muassa maahanmuutossa ja kauppapolitiikassa. Poliittisella kartalla hän onkin lähempänä Euroopan oikeistopopulisteja kuin perinteisiä amerikkalaiskonservatiiveja.

Trumpin presidenttikautensa alussa antaman matkustuskiellon uskottiin olevan pääasiassa Bannonin käsialaa. Tällä viikolla hän kertoi katsovansa, että Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa.

Valkoisen talon sisäisissä valtataisteluissa Bannon on hallintolähteiden mukaan ollut toistuvasti napit vastakkain muiden presidentin läheisten neuvonantajien kanssa.

Valkoisen talon viestintäjohtajana viime kuussa toiminut Anthony Scaramucci kritisoi Bannonia siitä, että tämä ajoi hallinnossa vain omaa etuaan. Bannonin aseman arveltiin heikentyneen sen jälkeen, kun John Kelly nousi Valkoisen talon kansliapäälliköksi.

Jotkut Bannonin kriitikot ovat syyttäneet häntä rasistiksi ja valkoisten ylivallan kannattajaksi. Bannon itse on kiistänyt tämän, mutta on kuvaillut Breitbart-sivustoa alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston alustaksi.

Trump on puolustanut usein Bannonia ja kuvaillut tätä hyväksi mieheksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perättömät pilaviestit pelottelevat espanjalaisia uusista iskuista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Barcelonan iskun jälkeen sosiaalisesta mediasta on ollut paljon hyötyä: viranomaiset ovat käyttäneet sitä tiedotukseen ja ihmiset ovat etsineet sen kautta läheisiään sekä tarjonneet apua iskuista kärsineille.

Varjopuolena ovat somessa leviävät perättömät, ilmeisesti tarkoituksella tehdyt pilaviestit. Niissä on muun muassa satuiltu uusista iskuista Barcelonassa ja lietsottu turhaan lisäpelkoa ihmisissä.

Sanomalehti El Paisin mukaan tällaisia ääniviestejä on levitetty erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa. Viestien tekijät väittävät olevansa silminnäkijöitä tai viittaavat ”viranomaislähteisiin”.

Lehden kuulemista viesteistä eräässä nainen sanoo, että Ciutadellan puiston lähellä olevan riemukaaren luona on ajettu ihmisten päälle. Toisessa mies kertoo ”luotettavien viranomaislähteiden” kertoneen, että ympäri Barcelonaa on asetettu useita pommeja.

Espanjan viranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he eivät levittäisi tai jakaisi eteenpäin vahvistamattomia tietoja tai somehuhuja.

Keskustelua aiheesta