”Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla äänellä” – Mepit antoivat Turkille varoituksen EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin "oikeutta" Istanbulissa kesäkuussa.

Euroopan parlamentin jäsenet ovat huolissaan Turkin kehityksestä oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, lehdistönvapauden sekä korruption torjunnan suhteen. Parlamentti kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan, varoittivat Euroopan parlamentin jäsenet torstaina. Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia.

Mepit tuomitsevat Turkin presidentin ehdotuksen kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi sekä tälle osoitetun toistuvan tuen. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen kyseenalaistaisi Turkin jäsenyyden Euroopan neuvostossa ja johtaisi EU-jäsenyysneuvottelujen loppumiseen välittömästi.

Turkin kansanäänestyksen tulosten ja presidentin valtaoikeuksien laajentamisen valossa Euroopan parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita ”keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön muuttumattomana”.

– Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä tuomitessaan demokraattisten standardien tason Turkin hallituksessa ja jatkaa Turkin kansan tukemista. Miljoonat haluaisivat nähdä EU:n Turkin uudistusten ankkurina. Yhdessä Turkin kansalaisten kanssa toivomme, että ”Adalet” (oikeus) palaa Turkkiin pian, parlamentin esittelijä Kati Piri (S&D, Alankomaat) sanoi.

Mepit toteavat päätöslauselmassa myös, että vuosi 2016 oli Turkille vaikea Syyriassa jatkuvan sodan, pakolaisten suuren määrän, vastenmielisten terrori-iskujen ja vallankaappausyrityksen vuoksi.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen ja ilmaisevat päätöslauselmassa solidaarisuutensa Turkin kansalle.

Samalla mepit korostavat, että Turkin hallituksen vastaus vallankaappausyritykseen oli suhteeton ja johti virkamiesten ja poliisien joukkoirtisanomiseen, medialähteiden laajamittaiseen sulkemiseen, toimittajien, tuomareiden, ihmisoikeuksien puolustajien pidätyksiin sekä koulujen ja yliopistojen sulkemiseen.

Vaikka päätöslauselma kehottaakin keskeyttämään jäsenyysneuvottelut, tunnustetaan siinä kuitenkin EU:n ja Turkin välisten suhteiden tärkeys. Mepit korostavat rakentavan ja avoimen vuoropuhelun merkitystä yhteisten haasteiden, kuten maahanmuuton, turvallisuuden ja terrorismin torjunnan ratkaisemisessa.

Mepit tukevat Turkin ja EU:n välisen tulliliittoon vahvistamista ja kehottavat ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sisällyttämistä sopimukseen.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 64 vastaan ja 97 tyhjää. Euroopan parlamentti suunnittelee tilapäisen valtuuskunnan lähettämistä Ankaraan parlamenttien välisen vuoropuhelun jatkamiseksi.

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta