Ulkomaat

”Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla äänellä” – Mepit antoivat Turkille varoituksen EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämisestä

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin "oikeutta" Istanbulissa kesäkuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin "oikeutta" Istanbulissa kesäkuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin "oikeutta" Istanbulissa kesäkuussa.

Euroopan parlamentin jäsenet ovat huolissaan Turkin kehityksestä oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, lehdistönvapauden sekä korruption torjunnan suhteen. Parlamentti kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan, varoittivat Euroopan parlamentin jäsenet torstaina. Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia.

Mepit tuomitsevat Turkin presidentin ehdotuksen kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi sekä tälle osoitetun toistuvan tuen. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen kyseenalaistaisi Turkin jäsenyyden Euroopan neuvostossa ja johtaisi EU-jäsenyysneuvottelujen loppumiseen välittömästi.

Turkin kansanäänestyksen tulosten ja presidentin valtaoikeuksien laajentamisen valossa Euroopan parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita ”keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön muuttumattomana”.

– Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä tuomitessaan demokraattisten standardien tason Turkin hallituksessa ja jatkaa Turkin kansan tukemista. Miljoonat haluaisivat nähdä EU:n Turkin uudistusten ankkurina. Yhdessä Turkin kansalaisten kanssa toivomme, että ”Adalet” (oikeus) palaa Turkkiin pian, parlamentin esittelijä Kati Piri (S&D, Alankomaat) sanoi.

Mepit toteavat päätöslauselmassa myös, että vuosi 2016 oli Turkille vaikea Syyriassa jatkuvan sodan, pakolaisten suuren määrän, vastenmielisten terrori-iskujen ja vallankaappausyrityksen vuoksi.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen.

Parlamentaarikot tuomitsevat vallankaappausyrityksen ja ilmaisevat päätöslauselmassa solidaarisuutensa Turkin kansalle.

Samalla mepit korostavat, että Turkin hallituksen vastaus vallankaappausyritykseen oli suhteeton ja johti virkamiesten ja poliisien joukkoirtisanomiseen, medialähteiden laajamittaiseen sulkemiseen, toimittajien, tuomareiden, ihmisoikeuksien puolustajien pidätyksiin sekä koulujen ja yliopistojen sulkemiseen.

Vaikka päätöslauselma kehottaakin keskeyttämään jäsenyysneuvottelut, tunnustetaan siinä kuitenkin EU:n ja Turkin välisten suhteiden tärkeys. Mepit korostavat rakentavan ja avoimen vuoropuhelun merkitystä yhteisten haasteiden, kuten maahanmuuton, turvallisuuden ja terrorismin torjunnan ratkaisemisessa.

Mepit tukevat Turkin ja EU:n välisen tulliliittoon vahvistamista ja kehottavat ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sisällyttämistä sopimukseen.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 64 vastaan ja 97 tyhjää. Euroopan parlamentti suunnittelee tilapäisen valtuuskunnan lähettämistä Ankaraan parlamenttien välisen vuoropuhelun jatkamiseksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat