Nyheter

Partibarometern visar att SDP:s image är starkast

Jukka-Pekka Flander
Enligt Partibarometern är Sanna Marins lyskraft i en klass för sig när man jämför de stora partiernas partiledare.

SDP har de lyskraftigaste ledarna enligt den senaste partibarometern genomförd av Kantar Public. Partibarometerns resultat har inte offentliggjorts men Yle har publicerat en omfattande genomgång av dem. I imagejämförelsen är har SDP nu gått förbi Samlingspartiet.

ABL

 

 

Även Iltalehti har skrivit om Partibarometerns resultat när det gäller partiernas imagejämförelse.

I oktober 2022 var Samlingspartiet fortfarande etta när det gäller jämförelser mellan partiernas helhetsimage. Nu är Samlingspartiet trea efter SDP och Sannfinländarna. Vänsterförbundet är kvar på fjärde plats och De gröna har gått förbi Centern.

46 procent av de som svarade upplever Samlingspartiet som arrogant, medan motsvarande siffra för Sannfinländarna är 35 procent och för SDP 30 procent.

När det gäller vilket av de sex större partierna har den lyskraftigaste ledaren, är Sanna Marin i en klass för sig. 43 procent nämner henne, medan Li Andersson och Riikka Purra båda nämns av 22 procent. I den föregående mätningen var Andersson väldigt tydligt före Purra. Samlingspartiets Petteri Orpo var då tvåa och snäppet före Andersson, men har nu backat till fjärde plats.

När det gäller uppfattningarna om partiledarens inkompetens, ligger Centern och De gröna risigt till. 40 procent nämnde Annika Saarikko som inkompetent och 38 procent Maria Ohisalo. Siffran för Purra var 35 procent, för Marin 27 procent, för Orpo 25 procent och för Andersson 24 procent. I den föregående mätningen hade Sannfinländarnas ledare klart de flesta omnämnandena om inkompetens, men detta har ändrat sig.

När det gäller vilket partis initiativ man gillar, leder Samlingspartiet. 30 procent av de tillfrågade förhöll sig positivt till Samlingspartiets initiativ, medan motsvarande siffra för tvåan SDP var 28 procent och för trean Sannfinländarna 26 procent. De gröna och Vänsterförbundet fick båda 18 procent och Centern 14 procent.

Trots att SDP:s helhetsimage var starkast, inte minst tack vare Sanna Marins lyskraft, var Samlingspartiet etta när det frågades vilka partier man förhåller sig positivt till och i den delen av enkäten förekom alla riksdagspartier som tänkbara alternativ. 44 procent förhåller sig positivt till Samlingspartiet och 43 procent till SDP. Motsvarande siffra för De gröna är 41 procent och för Sannfinländarna 37 procent. 36 procent för håller sig positivt till SFP, medan KD och Vänsterförbundet får 33 procent. 31 procent förhåller sig positivt till Rörelse Nu och 30 procent till Centern.

Felmarginalen är 2,7 procentenheter åt vardera hållet. Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Public. 1 357 personer i en ålder av minst 15 år svarade på frågorna och ålänningarna tillfrågades inte.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE