Demariristeily27.-20.8.2016

Pedro Sanchez ei saanut parlamentin tukea – Espanja yhä ilman pääministeriä

Kuva: Lehtikuva/AFP
LKS 20160302 Leader of the Spanish Socialist Party (PSOE) and candidate for prime minister, Pedro Sanchez gets up to say his vote at Las Cortes in Madrid on March 2, 2016 after a parliamentary debate to vote through a prime minister and allow the country to finally get a government. The parliamentary session is a key step towards trying to unblock nearly 11 weeks of political stalemate since inconclusive December elections resulted in a hung parliament divided among four main parties, none of which won enough seats to govern alone. / AFP / GERARD JULIEN - LEHTIKUVA / AFP
Pedro Sanchez ei saanut riittävästi ääniä Espanjan parlamentilta.

Espanjassa parlamentti ei ole antanut tukeaan sosialistien johtajan Pedro Sanchezin pääministeriydelle. Äänet jakaantuivat 219–130. Yksi pidättäytyi äänestämästä.

Espanjassa pidettiin joulukuussa parlamenttivaalit, ja Sanchezin puolue sai niissä toiseksi eniten paikkoja. Sanchezista tuli hallitustunnustelija viime kuussa, kun tehtävässä ensin yrittänyt nykyinen pääministeri Mariano Rajoy luopui jäätyään vaille enemmistöä.

Clinton kiitti Sandersia ja vetosi tämän kannattajiin – ”Teitä on kuultu”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160729 Democratic presidential nominee Hillary Clinton arrives on stage during the fourth and final night of the Democratic National Convention at Wells Fargo Center on July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP / SAUL LOEB - LEHTIKUVA / AFP
Hillary Clinton sanoi puheessaan, että vahvat voimat uhkaavat vetää amerikkalaiset erilleen. Clinton korosti amerikkalaisten yhtenäisyyttä.

Hillary Clinton on virallisesti ottanut vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden puoluekokouksessa Philadelphiassa.

Clinton sanoi ottavansa ehdokkuuden vastaan nöyryydellä, määrätietoisuudella ja rajattomalla luottamuksella Yhdysvaltoihin.

Puheessaan Clinton muun muassa sanoi republikaaniehdokas Donald Trumpin haluavan ihmisten pelkäävän tulevaisuutta luomalla synkän kuvan Yhdysvalloista.

Clinton nousi lavalle puoluekokouksen viimeisenä päivänä.

Puheessaan Clinton kiitti esivaalien vastaehdokastaan Bernie Sandersia. Clinton myös sanoi Sandersin kannattajille ”kuulleensa heidät”.

Clinton vakuutti, että Sandersia kannattaneiden demokraattien ajamat asiat ovat tärkeitä yhtä lailla myös hänelle ja muulle demokraattipuolueelle.

Puoluekokousväki Sanders mukaan luettuna taputti Clintonin kiitokselle. Siitä huolimatta salissa kuultiin vielä muutamia soraääniä Sandersin pettyneiltä kannattajilta.

Clinton toivoo tulevansa presidentiksi, joka voi korjata maailman taloudellisien muutoksien horjuttamia elämiä.

Clinton lupaa, että jos hänet valitaan presidentiksi, erityishuomiota kiinnitetään Yhdysvaltojen paikkoihin ja alueisiin, jotka on liian kauan jätetty ulkopuolelle ja jälkeen kehityksessä.

Demokraattien puoluekokous jatkuu nyt viimeistä päivää.

Merkel puolusti tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa

Kuva: AFP Photo / Johannes Eisel
Kuva: Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva-AFP
merkellk9042
Saksan liittokansleri Angela Merkel puolustaa pakolaislinjaansa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolustanut tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa. Hänen mukaansa väkivaltaiset hyökkääjät ”haluavat heikentää yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja haluamme auttaa ihmisiä”. Hän vastasi tänään kysymyksiin Saksan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta viimeaikaisen väkivalta-aallon takia pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Viime vuonna Saksaan saapui yli miljoonaa siirtolaista ja pakolaista.

– Olen silti vakuuttunut, että voimme onnistua. Se on meidän historiallinen velvollisuutemme ja tämä on historiallinen haaste globalisaation aikakaudella, Merkel sanoi.
Merkel puhui lukuisten väkivaltaisten hyökkäysten putken jälkeen. Saksassa on viime aikoina tehty isku kirveellä, ampumalla, veitsellä ja itsemurhapommilla. Kolme neljästä hyökkääjästä on ollut turvapaikanhakijoita. Kaksi iskuista on liitetty äärijärjestö Isisiin.

Merkel kutsui iskuja shokeeraaviksi, ahdistaviksi ja masentaviksi. Samalla hän sanoi, että viranomaiset eivät ole menettäneet otettaan.
Merkel puhui Saksassa tapahtuneiden iskujen lisäksi Ranskassa, Belgiassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista.

– Nämä iskut ovat tapahtuneet paikoissa, joissa kuka tahansa meistä olisi voinut olla, Merkel sanoi.

STT-AFP 

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun

Kuva: afp/WOJTEK RADWANSKI
LKS 20160727 WRAD2610; Pope Francis meets with Polish bishops at Wawel royal castle in Krakow, on July 27, 2016 during World Youth Days. Pope Francis heads to Poland for an international Catholic youth festival with a mission to encourage openness to migrants. / AFP / WOJTEK RADWANSKI - LEHTIKUVA / AFP
Paavi Fransiscus tuomitsi hyökkäyksen katoliseen kirkkoon Ranskassa. Paavi on parhaillaan vierailulla Puolassa.

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun, brittilehti Guardian kertoo. Mediat perustelevat päätöstään halulla estää terroristien ”kuolemanjälkeinen ihannointi”.

Ranskalaislehti Le Monde kirjoitti pääkirjoituksessaan keskiviikkona, että mediaorganisaatioilla on erityinen tehtävä terrorismin vähentämisessä. Lehti ei enää julkaise terrori-iskuihin osallistuneiden kuvia. Myös televisiokanava BFM-TV ja sanomalehti La Croix lopettavat terroristien kuvien julkaisun.

Kaikki ranskalaismediat eivät lopeta terroristien kuvien tai nimien julkaisua. Esimerkiksi France Televisions perustelee kuvien julkaisua kansalaisten oikeudella tietää.

Osa medioista muutti linjaansa sen jälkeen, kun äärijärjestö Isisiin kytketyt veitsimiehet hyökkäsivät tiistaina kirkkoon Pohjois-Ranskassa ja tappoivat yli 80-vuotiaan papin.

STT, Lontoo

 

 

AVAINSANAT

Obama uskoi tulevaisuuteen Trumpin kauhukuvien sijaan

Kuva: Getty Images/Alex Wong
LKS 20160728 PHILADELPHIA, PA - JULY 27: US Vice President nominee Tim Kaine delivers remarks on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. LEHTIKUVA / Alex Wong / Getty Images / AFP
Demokraatit nimesivät viime yönä Suomen aikaa varapresidenttiehdokkaakseen Tim Kainen. Hillary Clintonin nimitys presidenttiehdokkaaksi tapahtuu puoluekokouksessa Suomen aikaa tänä yönä.

Kaksi puhetta, kaksi täysin erilaista kuvaa todellisuudesta. Kun miljardööri Donald Trump piti viime viikolla puheen republikaanien puoluekokouksessa, hän maalasi nyky-Yhdysvalloista synkän kuvan heikkona, rikollisuuden mädäntämänä maana, joka on menettänyt loistonsa. Trumpin kampanjan mottokin on, että Yhdysvalloista pitää jälleen rakentaa mahtava maa.

Kun presidentti Barack Obama puolestaan marssi tänään lavalle demokraattien puoluekokouksessa raikuvien aplodien saattelemana, hän teki selväksi, ettei pessimismi edistä Yhdysvaltojen asiaa. Obama luennoi siitä, miten Yhdysvallat on noussut vuonna 2008 alkaneesta synkästä lamasta, yritysten ja talouden kasvusta ja uusista työpaikoista. Obama sanoi, että Yhdysvallat on jo mahtava maa. Hän kertoi itse asiassa olevansa optimistisempi tulevaisuudesta kuin koskaan ennen.

Trumpin väitteeseen maan heikkoudesta hän vastasi, että Yhdysvaltojen armeija on mahtavin mitä maailma on ikinä nähnyt.

Obama ryöpytti pitkässä puheessaan Trumpia kirjavin sanankääntein. Hän kertoi seuranneensa huolestuneena republikaanien puoluekokousta, jossa Trumpilla oli tarjota Obaman mielestä vain vihaa, raivoa ja syytöksiä, mutta ei todellisia ratkaisuja asioihin.

– Se ei ole tuntemani Yhdysvallat, joka on rohkea, kunnollinen ja antelias, Obama sanoi.
Presidentti kuvaili Trumpia bisnesmiehenä, joka jättää jälkeensä oikeusjuttuja ja petetyksi itsensä tuntevia ihmisiä. Obama myös naurahti, ettei Trump varsinaisesti mikään faktojen tai suunnitelmien mies ole.

– Tämä vaalin asetelma ei ole tavallisesta päästä. Kyse on perustavanlaatuisesta valinnasta, millaisia olemme ihmisinä, Obama aloitti.

”Historian pätevin presidentti”

Obama sanoi, että Yhdysvaltain historiassa ei ollut yhtäkään miestä tai naista, joka olisi yhtä pätevä presidentiksi kuin demokraattien Hillary Clinton.

– En minä, ei Bill, ei kukaan. Anteeksi Bill, mutta näin se vain on, Obama vinkkasi yleisössä istuneelle maan entiselle presidentille Bill Clintonille, joka pyyhki kesken puheen kyyneliään.

Obaman mielestä valveutuneelle kansalaiselle pitäisi olla päivänselvä valinta äänestää Clintonia.

– Trump ei ole edes lähellä.

Obaman mielestä presidentinvaalien ehdokkaista vain Clinton ymmärtää, että Yhdysvallat on vahvempi, jos kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Hän sanoi, että monimuotoisuus on aina ollut Yhdysvaltojen rikkaus, mutta Trump haluaa lietsoa vastakkainasettelua ja kääntää selkänsä muulle maailmalle.

– Clinton ymmärtää, että asiat eivät ole aina mustavalkoisia. Hän on taistellut tavallisten ihmisten puolesta koko elämänsä. Hänet tunnetaan, ja häntä arvostetaan ympäri maailman, Obama hehkutti

Obaman mielestä Trump ei edes edusta republikaanien perinteisiä näkemyksiä, vaan itseään. Hän yksin luulee pystyvänsä ratkomaan kaikki olettamansa ongelmat. Obama yritti selvästi puheellaan paitsi yhdistää demokraatit myös saada republikaaneja vielä miettimään kantaansa.

Puheen lopuksi Clinton asteli lavalle leveästi hymyillen. Hän ei mennyt mikin varteen, vaan halaili Obamaa ja vilkutti yleisölle. Clinton pääsee ääneen huomenna kokouksen päätöspäivänä.

Riku Roslund, Philadephia

 

 

 

SDP:n Heinäluoma yllättyi USA:n Demokraattien puolueohjelmasta: ”Sehän on hyvin sosialidemokraattinen”

Kuva: Lehtikuva
heinis1
SDP:n Eero Heinäluoma on seurannut USA:n presidentinvaaleja hyvin tiiviisti jo vuosia.

– Sehän on hyvin pohjoismaisen sosialidemokratian tuote. Bernie Sanders kulkee sanomalla, että hän on sosialisti. Semmoista ei voinut ajatella vielä viisi vuotta sitten, sanoo SDP:n kansanedustaja ja USA:n presidentivaalien seuraajakonkari Eero Heinäluoma Yleisradiolle viime yönä Philadelphiassa antamassaan haastattelussa.

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta Philadelphiassa seuraava Heinäluoma arvioi USA:n syksyn presidentinvaalikampanjasta tulevan erittäin repivän.

Heinäluoma seuraa Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta kutsuvieraana.Hän on seurannut vaaleja aina 1980-luvun alusta saakka, kun alkoi Ronald Reaganin valtakausi.

Siitä lähtien Heinäluoma on Ylen mukaan seurannut kaikki presidentinvaalit tiiviisti, ja useimpien vaalien aikaan hän on ollut paikan päällä Yhdysvalloissa.

Heinäluoma oli myös demokraattien puoluekokouksessa 8 vuotta sitten, kun Barack Obama nimettiin presidenttiehdokkaaksi.

Hän arvioi haastattelussa demokraattien Hillary Clintonin voittavan, mutta rebuplikaanien Donald Trumpin saattavan yllättää.