Politiikka

Pelastustoimi uhkaa jäädä soten jalkoihin – ”Palomiehistä ei voida enää säästää”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Suomen palomiesliitto SPAL varoittaa, että pelastustoimi ei saa jäädä soten jalkoihin maakuntauudistuksessa. Liitto vaatii, että sille on taattava riittävät resurssit, jotta se pystyy tulevaisuudessakin tuottamaan laadukkaita pelastuspalveluita ja vastaamaan omalta osaltaan sisäisestä turvallisuudesta.

– Uhkana on, että jos pelastustoimi jää maakuntien rahoituspäätöksissä lapsipuolen asemaan, pelastuslaitoksilla ei ole toimintaedellytyksiä ja säästöt joudutaan kohdistamaan operatiiviseen pelastushenkilöstöön, järjestön puheenjohtaja Kim Nikula pelkää.

Kevan tilastojen mukaan vuonna 2000 palo- ja pelastushenkilöstön määrä oli 7 000, vuonna 2015 enää 5 100. Henkilöstön määrä on siis laskenut huomattavasti.

– Tämän tilaston valossa kehitys on huolestuttava, Nikula huomauttaa.

On varmistettava, että tekevien käsien määrä kentällä ei vähene.

– Palomiehistä ei voida enää säästää ilman, että heidän työturvallisuutensa sekä kansalaisten kokonaisturvallisuus heikentyy.

Nikula korostaa, että maakuntia perustettaessa on varmistettava, että tekevien käsien määrä kentällä ei vähene vaan pikemminkin lisääntyy.

– Maakuntauudistus täytyy toteuttaa riittävän suurilla harteilla, jotta pelastuslaitokset säilyvät elinvoimaisina.

Pelastustoimen kustannusten hallinta olisi palomiesliiton mielestä edellyttänyt laajempia pelastustoimen alueita kuin 18 maakunnallista pelastuslaitosta.

Liitto kannatti viiden aluepelastuslaitoksen mallia. Sillä olisi turvattu paitsi taloudellisten voimavarojen riittävyys pelastustoiminnassa, myös tehostettu pelastuslaitosten toimintaa. Alueilla olisi myös pystytty ottamaan käyttöön yhdenmukaiset toimintamallit pelastuspalveluissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat