Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pelkäätkö tartuntatauteja ja loisia? – 0let todennäköisesti vanhakantainen

Jos pelkäät tartuntatauteja, saatat hyvinkin olla poliittisesti konservatiivi.

Keinot välttää taudinaiheuttajia liittyvät poliittisiin asenteisiin. Konservatiivisemmat ihmiset osoittavat liberaaleja ihmisiä enemmän vastenmielisyyttä sellaisiin asioihin, jotka altistavat mahdollisesti taudeille ja loisille kuin liberaalimmat ihmiset. Ilmiö havaittiin kansainvälisessä tutkimuksessa.

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta kuului kansainväliseen tutkijaryhmään, testasi kahta loisten välttämiseen sekä poliittisen kannan yhteyteen liittyvää hypoteesia eli olettamaa 30 eri maassa ja yli 11 turun yliopisto500 ihmisellä. Toinen liittyi normien noudattamiseen, toinen muukalaisten varomiseen.

– Maiden välisessä vertailussa ilmeni, että maissa, joissa todennäköisyys lois- ja tartuntatauteihin oli suurempi, ihmiset noudattivat voimakkaammin perinteisiä normeja. Sen sijaan muukalaisvastaisuus ei ollut yhteydessä lois- ja tartuntatautien yleisyyteen, Rantala kertoo.

Tutkimuksen taustalla on havainto, että ne maat, joissa on suurempi riski sairastua tauteihin ja loisiin, ovat kulttuurisella tasolla autoritäärisempiä, uskonnollisempia, yhteisöllisempiä, ja vähemmän avoimia uusille ideoille.

– Kun tutkimme asiaa yksilötasolla, havaitsimme, että loisten ja tautien pelko oli yhteydessä voimakkaampaan perinteisten normien noudattamiseen eli konservatiivisempaan ideologiaan, mutta ei muukalaisvastaisuuteen, Rantala sanoo.

Tutkijoiden käyttämä ”Perinteisten normien noudattamishypoteesi” perustui oletukseen, että jotkut paikalliset säännöt ja rituaalit kehittyivät kulttuurisesti vähentääkseen paikallisten taudinaiheuttajien uhkia.

– Tämä hypoteesi ennustaa, että poikkeamat perinteisistä normeista lisäävät ihmisten infektioriskiä, joten ne yksilöt, jotka eniten välttelevät taudinaiheuttajia suosivat poliittisia aatteita, jotka kannustavat noudattamaan perinteisiä arvoja, Rantala kertoo.

Lisää aiheesta

Tällaisia sääntöjä ovat esimerkiksi se, miten elintarvikkeet valmistetaan ja varastoidaan, minkä eläimen lihaa saa syödä tai kummalla kädellä syödään ruokaa.

– Muukalaisten välttämishypoteesi puolestaan perustuu oletukseen, että ihmiset ovat sopeutuneet vastustamaan niin tauteja ja loisia, jotka ovat olleet heidän ympäristössään yleisiä ja ovat siksi alttiimpia muualta tuleville taudeille ja loisille, Rantala sanoo.

Muukalaisten välttämishypoteesi ennustaa, että muukalaiset voivat tuoda tullessaan tartuntatauteja, joihin paikallisilla ei ole puolustuskykyä. Näin muukalaisten kanssa tekemisissä olo olisi tartuntariski. Tämä olettamus osoittautui kuitenkin tutkimuksessa paikkansa pitämättömäksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE