Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pelkuruutta, että Suomi vetoaa tällaiseen” — kohuhakkerin asianajaja Demokraatille: “Hän kiistää rikollisen elementin täysin”

Suomen ja Britannian kaksoiskansalaista Lauri Lovea uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin, missä häntä odottavat raskaat syytteet tietomurroista muun muassa armeijan ja keskuspankin servereille.

Loven puolustus on puhunut jopa 99 vuoden vankeustuomion mahdollisuudesta, jos Loven tapaus käsitellään amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä.

31-vuotias Love asuu pysyvästi Britanniassa. Hän on suorittanut Suomessa asevelvollisuuden, siviilipalveluksena. Loven äiti on suomalainen opettaja, isä englantilainen vankilapappi.

Yhdysvallat teki vaatimuksen Loven luovuttamisesta vuosi sitten. Britanniassa oikeus päätti kolme viikkoa sitten, että Love voidaan luovuttaa Yhdysvaltoihin. Puolustus valittaa ratkaisusta ylempiin oikeusasteisiin. Loven kohtalo on sisäministeri Amber Ruddin käsissä. Hän päättää aikanaan luovutuksesta. Tuomioistuimet ottavat tätä ennen kantaa siihen, onko luovutukselle juridisia esteitä.

Suomi ei voi puuttua toisessa maassa olevaan oikeusprosessiin.

Lovella on todettu Aspergerin syndrooma ja masennus. Love on sanonut, että mieluummin kuolee kuin päätyy vuosiksi amerikkalaiseen vankilaan. Alemman oikeusasteen mielestä Lovea voidaan hoitaa myös Yhdysvalloissa.

Lauri Loven lakitiimissä on mukana suomalainen, Lontoossa asuva ja työskentelevä Eeva Heikkilä. Hän syyttää Demokraatin haastattelussa suomalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä pelkuruudesta, koska nämä eivät ole ottaneet kantaa tapaukseen.

Ulkoministeriön konsualiasioiden yksikön päällikkö Juha Savolainen vastasi Demokraatille, ettei hän tai ministeriö voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Savolainen puhuu siis yleisellä tasolla.

– Kun on kyse Suomen ja jonkun toisen maan, esimerkiksi Britannian, kaksoiskansalaisesta, jota koskeva oikeusprosessi on meneillään Britanniassa, jossa tämä henkilö asuu pysyvästi, tämä henkilö on oikeusprosessin edessä Britannian kansalaisena ja Britanniassa pysyvästi asuvana henkilönä.

– Suomi ei voi puuttua toisessa maassa olevaan oikeusprosessiin. Haluan korostaa, että Britannia on oikeusvaltio, ja Suomi ei voi puuttua Britanniassa meneillään olevaan oikeusprosessiin liittyen henkilöön, joka on Britannian oikeuselimen edessä Britannian kansalaisena ja Britanniassa pysyvästi asuvana henkilönä, Savolainen sanoo.

Loven tukena on muun myös NSA:n salaisuuksista medialle kertonutta sananvapaustaistelija Edward Snowdenia tukenut Courage Foundation -säätiö.

– Snowdenin ja Laurin tapauksia yhdistää leimaaminen ja väärinymmärrys. Heidän motiivinsa ymmärretään täysin väärin. Ei kaikilla rikollisilla ole välttämättä motiivina rikkoa lakia. Tämäntyyppisillä ihmisillä on yleensä motiivina idealismi. He haluavat läpinäkyvyyttä ja edistää avoimuutta.

Heikkilä sanoo, että Loven luovutusoikeudenkäynti on korkean profiilin tapaus Britanniassa. Oikeuden päätöstä hän kutsuu oikeudellisesti ”järkyttävän huonoksi”. Heikkilän mukaan luovutussopimus Yhdysvaltain ja Britannian välillä on jo itsessään hyvin kiistanalainen matalan luovutuskynnyksen vuoksi.

– Lisäksi Laurillahan on tunnetusti vakavia mielenterveydellisiä ongelmia.

– Eihän ihmistä, jolla on Aspergerin oireyhtymä, voi tällä tavalla kohdella, Heikkilä arvostelee.

Lauri myöntää osan ja kiistää osan. Hän kiistää rikollisen elementin täysin.

Brittituomarin päätöksen mukaan Love saa Yhdysvalloissa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin. Puolustuksen mukaan kyse ei kuitenkaan ole tästä. Heikkilän mukaan syyte on liian ankara. Lisäksi Lovea odottavat syytteet kolmessa eri osavaltiossa.

– Jos hän käy oikeudenkäynnit jokaisessa niissä erikseen ja hänet todetaan syyttömäksi, menee hänellä syyttömyytensä todistamiseen noin kymmenen vuotta. Sinä aikana hänelle ei myönnetä takuita eli hän on sen ajan vankilassa. Lauri tekee todennäköisesti henkilökohtaisen konkurssin. Oikeudenkäynnit maksavat hunajaa Amerikassa.

Heikkilä kertoo, että puolustus on pyrkinyt olemaan yhteydessä Suomen Lontoon-suurlähetystöön. Vastaanottoa hän kuvailee varovaiseksi.

– Olisimme tietenkin toivoneet, että Suomi olisi ollut asiassa paljon voimakkaammin liikkeellä, esimerkiksi osallistunut oikeudelliseen prosessiin ja esittänyt, että Suomi ei toivo, että Love luovutetaan Yhdysvaltoihin. Yksi vaihtoehto on, että Lauri voitaisiin siirtää Suomeen ja luovutusoikeudenkäynnin voisi käydä Suomessa. Mutta sellaista toivetta ei Suomen valtio ole tehnyt.

Heikkilä sanoo, että ministeriön vastaus Suomen oikeudettomuudesta puuttua toisen maan oikeusprosessiin on sinänsä oikea, mutta kysymystä tulisi lähestyä tapauskohtaisesti.

– Lauri on Suomen kansalainen, ihminen, jonka toiminnassa ei ole tiettyä vaadittavaa rikollisuutta, ja jolla on Aspergerin oireyhtymä. Tässä tilanteessa on mielestäni pelkuruutta, että Suomen valtio vetoaa tällaiseen. Tuo tekstin taso, mitä konsulitasolta tulee, on oppikirjamateriaalia. Tuo on se taso, josta lähdetään liikkeelle, silloin kun ihmiset esimerkiksi opiskelevat oikeustieteitä. Tuota pitää soveltaa.

Heikkilän mukaan Suomen pitäisi tunnustaa tapauksen erityisluonne.

 

Eeva Heikkilä, toivoisitteko poliittisen tason, Suomen hallituksen väliintuloa?

– Kyllä, korkean tason esitystä Suomelta Englannille, että Lauri siirrettäisiin Suomeen ja luovutusoikeudenkäynti tapahtuisi Suomessa. Tai ainakin, ettei Suomi hyväksy, että Suomen kansalainen tällaisessa tilanteessa luovutetaan Amerikkaan.

Kiistääkö Love kaikki syy­tökset?

– Lauri myöntää osan ja kiistää osan. Hän kiistää rikollisen elementin täysin. Sen, että olisi epärehellisesti pyrkinyt varastamaan dataa ja väärinkäyttämään sitä rikollisesti tai hankkimaan siitä hyötyä.

Onko hän jakanut tietoa eteenpäin?

– Nämä ovat hirveän teknisiä kysymyksiä. Sen ainakin olen maalaisjärjellä ja perusasianajajana ymmärtänyt, ettei Lauri ole väärinkäyttänyt tietoa. Hän on mennyt sisään eikä ole ottanut esimerkiksi luottokorttitietoja eikä ihmisten sosiaaliturvatunnuksia.

Onko tietoa välittynyt hakkeroinnin seurauksena jollekin kolmannelle osapuolelle?

– En osaa sanoa. Mutta yksi (asia) jota Lauri nyt tekee on, että hän avustaa erinäisiä tahoja tietoturvan vahvistamiseksi juuri sen takia, että hän on pystynyt menemään järjestelemiin. Niissähän on selkeitä tietoturva-aukkoja.

Mitä Lauri Love tekee nyt, ja missä hän asuu?

– Isänsä ja äitinsä luona. Hän on mukana Hacker House -projektissa eli yhteisössä, joka auttaa tietoturva-aukkojen löytämisessä.

Heikkilä sanoo, että Lauri Loven luovutustapauksen puinti vie noin puoli vuotta, mutta sen politisoituminen voi pidentää käsittelyaikaa.

Onko Britannian sisäministeri Ruddilla vapaat kädet päättää asiasta?

– Tavallaan. Hän on viime aikoina antanut ymmärtää, että hänellä eivät ole vapaat kädet, vaan että hänellä on rajoituksia. Mutta se ei pidä paikkaansa.

Britannian entinen sisäministeri, nykyinen pääministeri Therese May esti hakkeri Gary McKinnonin luovutuksen Yhdysvaltoihin vuonna 2012 juuri McKinnonin mielenterveysongelmien ja itsemurhauhan takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE