Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Pelon ilmapiiri ei kuulu kenenkään työpäivään” – kohu Hesburgerin ympärillä jatkuu, nyt älähtää ammattiliitto

iStock

Pikaruokaketju Hesburgeria on syytetty viime päivinä julkisuudessa työvoiman väärinkäytöstä. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on lähettänyt Hesburgin hallituksen puheenjohtajalle Heikki Salmelalle asiasta avoimen kirjeen.

Demokraatti

Demokraatti

– Julkisuuteen saatettujen tietojen mukaan johtamassanne pikaruokaketjussa työntekijöitä, erityisesti nuoria on johdettu harhaan ja heidän tietämättömyyttään työelämän pelisäännöistä käytetty hyväksi.

Rönni-Sällisen mukaan PAMille on tärkeää, että Hesburgereissa työskentelevät työntekijät voivat kokea olevansa turvassa.

Salmela esiintyi eilen Ylen A-studiossa. PAMin puheenjohtaja kysyy, millaisin keinoin Salmela aikoo puuttua esille tulleisiin epäkohtiin.

– Johdon väliportaan syyllistäminen ongelmista on tässä tilanteessa kohtuutonta —­­­ esimiehilläkin on työnjohto, joten syyllisten etsimisten sijaan vaadimme teitä korjaamaan tilannetta yhdessä henkilöstön kanssa.

“Johdon on kannettava ja otettava vastuuta.”

Salmela sanoi Ylen A-studiossa maanantaina, että Hesburgerille henkilöstö on ollut maailman tärkein asia ja jos palveluammatissa ei ymmärrä henkilöstön merkitystä, se on törkeä juttu.

–  En ole voinut uskoa, että meillä olisi tämäntyyppisiä tilanteita, mutta pakkohan se nyt on uskoa, kun näin moni sen sanoo. Otamme tämän todella vakavasti, ja tämä selvitetään.

Salmela sanoi, että asioiden selvittäminen alkaa heti tiistaina ja tuloksista kerrotaan viikon kahden sisällä.

Hän totesi, että jos välijohto on toiminut väärin, se joutuu puhutteluun. Hän lisäsi, että ketään ei saa painostaa lähtemään kotiin, mutta ohjeiden mukaan voi kysyä, haluaako joku lähteä kotiin.

–  Vakuutan, että jos meillä joku painostaa pakosti lähtemään kotiin, niin minulle sähköposti ja kertomus kuka on painostanut, niin varmasti noutaja tulee sille.

Salmelalta kysyttiin, miksei Hesburgerissa ole noudatettu lakia esimerkiksi taukojen suhteen. Salmelan mukaan vastaus on yksinkertainen – Hesburger ei ole saanut työvoimaa.

Rönni-Sällisen mukaan Salmelan eilinen lausunto A-studiossa saa ammattiliiton entistä enemmän kantamaan huolta työntekijöiden työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta.

– Siksi vaadimme teitä kohtelemaan työntekijöitänne asian hoidon edetessä asiallisesti ja reilusti. Olemme huolissamme edustamastanne linjasta, jossa yrityksessänne ilmenneitä ongelmia pyritään vierittämään muiden tekijöiden syyksi. Työvoimapula tai korona eivät ole syy kohdella työntekijöitä huonosti. Johdon on kannettava ja otettava vastuuta esiin nousseista epäkohdista.

“Työehtosopimuksia ja valvontaa tarvitaan työelämässä entistä enemmän.”

Rönni-Sällinen huomauttaa, että Salmela on aiemminkin esitellyt julkisuudessa työelämän kehittämisideoita, jotka nyt paljastuneiden epäkohtien myötä tulevat näkyviin jälleen uudessa valossa.

– Olette esimerkiksi vaatinut työajan pidentämistä sekä kutsunut työehtosopimusjärjestelmää turhaksi. Nyt olemme tilanteessa, jossa oman yrityksenne näyttämän huonon esimerkin kautta on päivänselvää, että työehtosopimuksia ja valvontaa tarvitaan työelämässä entistä enemmän työntekijöiden suojelemiseksi.

PAMin puheenjohtaja muistuttaa, että pikaruokaravintoloissa tapaa usein työelämään ensimmäistä kertaa kosketuksessa olevia ja oman työuransa alkutaipaleella työskenteleviä nuoria.

– Te olette vuosien ajan korostanut, että Hesburger on vastuullinen perheyritys ja hyvä työpaikka nuorille työntekijöille. Vastuullisen yrityksen toimintatapoihin ei kuulu piittaamattomuus työlainsäädännöstä ja voimassa olevien työehtosopimusten määräyksistä.

“Mitä konkreettista tukea on tarjolla nuorille?”

PAM esittää Salmelalle kaksi kysymystä.

– Kuinka aiotte edistää työntekijöiden vaikuttamiskanavien syntymistä yrityksessänne? Mielestämme on tärkeää, että yrityksissä luodaan toimivia kanavia työntekijöiden vaikuttamiselle yrityksen asioihin sekä epäkohtien esille tuomiseen. Työntekijöiden ja johdon on voitava käydä läpi kehittämisideoita ja pystyä huolehtimaan työehtojen ja työsuojelun toteutumisesta yhdessä.

Toinen kysymys kuuluu, että mitä konkreettista tukea on tarjolla näille nuorille, joita on kohdeltu epäasiallisesti.

– Huutaminen, pelon ilmapiiri ja epäasiallinen kohtelu eivät kuulu kenenkään työpäivään. Työntekijöiden perusteellinen perehdytys työtehtäviin ja voimassa oleviin määräyksiin, esimiestyön jatkuva tukeminen sekä jatkuva työolojen- ja työhyvinvoinnin seuraaminen taas kuuluvat.

Uutista päivitetty Salmelan lausunnoilla Ylen A-studiossa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE