Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Pentti Salmi: Koirankopista tekijämieheksi — onko korisliigan suurin lupaus 22-vuotias, 194-senttinen Topias Palmi?

Usko omaan tekemiseen koriksessakin on monen mutkan summa. Kun tarpeelliset taidot omaavalla pelaajalla kaikki natsaa kohdalleen, niin taivas silloin yleensä repeää. Taviksesta tuleekin yht’äkkiä tekijämies pelikentille.

Prosessi vaatii ensin onnistumisen, joka sitten poikii tuon jatkumon, itseluottamuksen kasvun. Tästä kaikesta on Korisliigassa hyvä esimerkki Tampereeen Pyrinnön Topias Palmi. 22-vuotias ja 194-senttinen Palmi on näet tällä hetkellä paras suomalainen korintekijä liigassa 14,6 pisteen keskiarvolla. Viime viikolla hän naulasi Seagullsia vastaan oman liigaennätyksensä, 30 pojoa.

Palmia on pidetty pitkään suurena lupauksena, mutta monet ovat olleet sitä mieltä, että nuorukaista on istutettu valmentajan koirankopissa, siis vaihtopenkillä pyyheliinan heiluttajana, aivan liian pitkään. Topiaksen taustalta löytyy sellainenkin saavutus, että hän on Suomen maajoukkueiden kaikkien aikojen pistekuningas.

Hän kun teki runsaat kolme vuotta sitten 20-vuotisten EM-kisoissa Luxemburgia vastaan peräti 60 pistettä, eli yli puolet joukkueen 112 yhteispistemäärästä.

Hän on jopa vakavasti otettava uusi ehdokas miesten maajoukkuerinkiin.

Kun nyt Palmi on päässyt siis pois koirankopista, onnistumisia on tullut ja itseluottamus noussut toppiin, niin sanoisin, että hän on jopa vakavasti otettava uusi ehdokas miesten maajoukkuerinkiin, Susijengiin. Ensi syksyn EM-kotikisoihin Helsingissä on maajoukkueemme jo aika lailla valettu betoniin, mutta uutta tuoretta voimaakin tarvitaan, ja silloin Alex Murphyn lisäksi Topias Palmi on yksi varteenotettavista pelaajista.

Heittäjillä on aina tilaa joukkueessa. Kun Palmi vetää liigassa kakkoset pohjaan 63,8 prosentin tarkkuudella ja vapareissakin sihti on hurja 90,5 prossaa, niin kaivapa esiin suurempaa lupausta. Eikä Palmi ole pelkästään heittäjä, hän on kehittynyt pelin jokaisella osa-alueella.

Itse hän peilaa tämän kauden läpimurtoaan sillä, että sai viidenteen liigakauteensa valmistautuessa ensi kertaa harjoitella ilman vammoja. Sekin on varmasti totta, mutta asian toinen puoli, onnistumiset ruokkivat itseään, on myös ollut varsin merkittävässä osassa. Topias uskaltaa haastaa nyt vastustajan kuin vastustajan.

Kaikki muuttui kuin taikasauvan heilahduksesta.

Toinen esimerkki siitä, miten onnistuminen vaikuttaa itseluottamukseen, on Seagullsin amerikkalaispelaaja Remy Abell. Hän on ollut liigajohtajan takarivin taavi koko alkukauden, ei huono, muttei loisteliaskaan. Kun hän sitten pääsi liekkeihin Pyrintöä vastaan Töölön Kisahallissa, niin kaikki muuttui kuin taikasauvan heilahduksesta. Siitä lähtien on mies ollut ihan rohkea läpiajaja ja heittokin on uponnut. Urheilullisestihan Abell on sieltä parhaasta päästä.

Pelimiehiltäkin siis tarvitaan uskoa omaan tekemiseen. Terveenä kannustimena se vie pitkälle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE