Kolumnit

Pentti Salmi: Pitää voittaa oikea ottelu oikeaan aikaan — ”Suomi voitti mestariksi nousseen Espanjan ja putosi B-divisioonaan!”

Kun koripalloilun kansainvälisissä arvokisoissa pelaa yleisesti 16—24 maajoukkuetta, runsaan viikon ajan kestävissä kinkereissä ei millään ehditä saada selville absoluuttista paremmuuslistaa. Monesti voittosuhteet ja sijoitukset heittävätkin häränpyllyä. Suomalaisittain tuorein esimerkki tästä ovat tämän vuoden nuorten EM-kisat.

Juuri joulun alla Suomi sijoittui 18-vuotisten kisoissa Turkissa kahdeksanneksi 16 maan joukossa, vaikka voitti turnauksessa vain yhden ottelun. Vastaavasti kesällä Helsingissä pelatuissa 20-vuotisten kisoissa Suomi voitti kolme ottelua ja löi siinä saumassa mestariksi nousseen Espanjankin, mutta kappas vaan: Suomi jäi lopulta 15. sijalle ja putosi B-divisioonaan!

Näin hassusti siis voi lopulta käydä, vaikka voittaa Euroopan mestarin. Opetus on kuitenkin se, että pitää vain voittaa oikeaan aikaan oikea joukkue, kuten 18-vuotiaat tekivät kaataessaan isäntämaa Turkin, ja tie taivaisiin aukeaa. Sen seurauksena Suomen taakse jäivät nyt lopullisissa sijoituksissa sellaiset Euroopan koriksen mahtimaat kuin Kreikka, Serbia, Slovenia, Kroatia, Israel ja se Turkkikin.

Joten 18-vuotiailta ei voi ottaa mitään pois. Taktisesti joukkue pelasi hyvää koripalloilua päävalmentaja Jyri Lohikosken konseptien mukaan. Mainittakoon muuten, että korisyleisöllekin hieman tuntematon Lohikoski oli aikanaan FIBA-Euroopan vuosittain järjestämän kansainvälisen valmentajaklinikan priimusoppilas. Eikä valmennusjohdon tieto-taito suinkaan pudonnut, kun kakkosena vaikutti Kouvot viime kaudella Suomen mestaruuteen johdattanut ja nyt seurajoukkuesapatilla oleva Jyri Lehtonen.

Koripalloilun tapaisessa pelissä tämä vierasvoittoputki on ennenkuulumatonta.

Nyt odotetaan myös sitä, että Joensuun Kataja voittaa Euroopan mestarien liigassa oikeaan aikaan oikean joukkueen. Se oikea aika ja oikea peli on tammikuun puolivälin jälkeen reissumatsi Romanian Oradeassa. Siinä olisi lopullinen sinetti pudotuspeleihin Euroopassa.

Katajahan on pelannut aivan huimia vierasotteluja kansainvälisillä kentillä. Se on jyrännyt peräti neljä viimeistä matkapeliään kaataen niissä Ranskan Le Mansin, Turkin Izmirin, Israelin Rishonin ja Ukrainan Juzhnin. Koripalloilun tapaisessa pelissä tämä vierasvoittoputki on ennenkuulumatonta.

Yleensähän on sanottu, että Katajan peli elää Teemu Rannikosta. Eikä se ole suinkaan millään lailla virhearvio. Mutta toisaalta Le Mansin kyykyttäminen vieraissa kertoo, että voittaminen ilman Taikuriakin on jopa mahdollista.

Kun Teemu ei pelannut, Daniel Mullings otti vastaavasti johtavan roolin niin vakuuttavasti, että hänet valittiin mestarien liigan viikon pelaajaksi.

Positiivinen voittokierre on jatkunut vuodesta 2011.

Päättyvä vuosi on maaottelujen valossa Suomen paras tällä vuosituhannella. Joukkueemme pelasivat kaikkiaan 133 maaottelua ja voittivat niistä 75, näin kirjattiin otteluista 56 % plussalle. Positiivinen voittokierre on jatkunut vuodesta 2011.

Suomi-koriksella menee siis aika hyvin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat