Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Pentti Salmi: Rakkikoiramainen puolustus ei riittänyt enää MM-finaalissa

Lehtikuva
Kolumnit

PENTTI SALMI

Koripalloasiantuntija

Koriksen MM-kisoissa Kiinassa nähtiin monenlaisia koukeroita, joista Argentiinan selviytyminen loppuotteluun oli yksi hämmästyttävimmistä. Eikä sekään ollut odotettua, että lajin mahtimaa USA jätettiin takariviin historiansa huonoimmalle sijoitukselleen, seitsemänneksi.

PENTTI SALMI

Argentiinan finaalipaikka irtosi rakkikoiramaisella puolustuksella ja hurmioituneella heittopelillä. Kun näissä kisoissa tuomarilinja salli pelintekijöiden estämisen avokentällä sääntöjen vastaisesti, niin Argentiina osasi käyttää sitä täydellisesti hyväkseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin koripalloilua sanottiin vähätellen ”neitipalloiluksi”.

Nyt ei tosin niinkään läpsitty käsille vaan argentiinalaiset nopeajalkaisina ja hyvän pelin lukemisen ansiosta käyttivät vartaloa stoppina. Oltiin kirjaimellisesti iholla. Sillä taktiikalla vastustajista hyytyivät täysin esimerkiksi etukäteissuosikeista Serbia ja Ranska.

Finaali oli kuitenkin toista maata kun Espanjan takurit Ricky Rubio, kisojen MVP, ja Sergio Llull välttivät ansat ja pystyivät hyvän heittopelinsä lisäksi ruokkimaan pitkää kalustoa. Niinpä finaalissa ei ollut Argentiinalla mitään mahdollisuuksia.

Ei sellaisia läpihuutojuttuja enää nähdä kuin Dream Team Barcelonassa 1992.

Espanjan mestaruus oli ansaittu. Joukkueen italialainen päävalmentaja Sergio Scariolo peluutti miehiään viisaasti. Pelaajat vastasivat samalla mitalla eivätkä syyllistyneet hölmöilyihin. Espanja on nyt kaksikertainen maailmanmestari eikä kummallakaan kerralla vastustajalla ole ollut finaalissa sanan sijaa: 2006 Kreikka hävisi 23 pistettä ja nyt Argentiina 20 pointsia. Vakuuttavaa jälkeä.

Oman huomionsa ansaitsee myös USA. Aikanaanhan se voitti olympiakisoissa 62 ottelua peräkkäin kunnes kärsi tuomarifiaskotappion Münchenissä 1972. Nyt sillä oli vastaavasti alla arvokisoista 58 perättäisvoittoa, mutta niin vain noutaja tuli.

Vaikka kaikki tiedämme, että NBA:ssa pelaavat maailman parhaat koripalloilijat, niin nyt ei ole aika tuon liigan hehkuttamiseen. Esimerkiksi jenkkilässä viime kauden MVP:ksi valittu kreikkalainen Giannis Antetokounmpo ei noussut näissä karkeloissa tuon tittelin arvoiseksi, vaikkei huono ollutkaan. Lisäksi koko USA:n joukkue joutui nöyrtymään, tosin eihän se parhaalla joukkueella ollut edes matkassa.

Vaikka jenkit ensi vuoden olympiakorikseen saavatkin huomattavasti vahvemman porukan liikkeelle, niin tosissaan heidän on nämä karkelot nykyisin otettava. Ei sellaisia läpihuutojuttuja enää nähdä kuin Dream Team Barcelonassa 1992, kun se röykytti vastustajiaan NBA-pelaajien oltua mukana ensi kertaa arvokisoissa. Silloinhan hävinneillä oli hienointa pelin jälkeen saada mestarien nimikirjoituksia.

Suomihan oli MM-kisoista yhden voiton päässä. Karsintalohkomme jatkajista Ranska oli Kiinassa pronssilla, Tshekki kuudes ja Venäjä 12:s kun mukana oli 32 maata. Joten aika kovassa lohkossa karsittiin.

Jotain kuitenkin Kiinasta tuli kotiintuliaisina. Antti Zitting kun valiittiin kansainvälisen Korisliiton FIBA:n hallitukseen ja Hanno Möttölä on FIBA:n pelaajavaliokunnan jäsen. Koskaan ei ole kabineteissa pärjätty näin hyvin, mutta merkittävintä on tietysti se, kuinka Susijengi pärjää jatkossa, vaikka arvokisatahti onkin nyt hellittänyt, eikä esimerkiksi EM-kisoja enää pelatakaan joka toinen vuosi vaan neljän vuoden välein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE