Huvudnyheter

Per Hellman kandiderar för omval i Vasa

Foto: Topi Lappalainen
Bland annat psykiatrin, äldreomsorgen och miljöfrågorna är centrala frågor för Per Hellman.

Per Hellman är fullmäktigeledamot i Vasa sedan fyra decennier tillbaka. ABL träffade Hellman för att fråga vad som motiverar en garvad veteran att ställa upp en gång till.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Hellman har suttit i Vasa stadsfullmäktige sedan 1981. Han hade redan kandiderat för den föregående perioden och suttit i ett par nämnder, till exempel i Arbis direktion.

 

– Sedan var jag med förutom för stadsfullmäktige också i regionplanförbundet för Vasa län. Jag var viceordförande för Kustösterbottens regionnämnd. På 1990-talet blev jag ordförande för socialnämnden i Vasa för en period, det var mycket intressant och givande. Efter det blev jag invald i sjukvårdsfullmäktige och därefter till sjukvårdsstyrelsen och i samma veva också psykiatriska delegationen och också direktionen för Gamla Vasa sjukhus, där jag satt i två perioder. I psykiatriska delegationen har jag suttit sedan år 2000 och fungerar som ordförande. Det har varit en intressant period i mitt liv som förtroendevald, säger Hellman.

 

Veteranpolitikern är öppen med att han har ändrat sin ståndpunkt om han har fått ny kunskap.

 

– Om vi nu tar psykiatrin, så år 2000 stod debatten hög om vad vi skulle göra med nuvarande Roparnäs sjukhusområde. Ska psykiatrin stanna kvar där eller ska den flytta i anslutning till centralsjukhuset? Då stod jag upp på barrikaderna och sade att Roparnäs är det bästa området, det är naturskönt och avskilt och välfungerande. Det var den tiden. Sedan har man så småningom reviderat åsikten när allt fler synpunkter har kommit fram som har talat för det att det är bra att sammanföra somatiska och psykiatriska vården nära varann. De har många beröringspunkter, konstaterar Hellman.

 

– Så småningom tog man upp ritningar för hur det kunde se ut på Sandviksbacken, det som kallas Sandviksområdet idag. Det har ju sedan varit ett enda väntande under de åren som har gått från början av 2000-talet fram till denna dag. Som bäst bygger man ett stort hus nära det nuvarande centralsjukhuset eller på samma gård. Den där byggnaden ska inrymma både somatiska polikliniken och bäddavdelningen och två avdelningar för psykiatri. Den nya H-byggnaden kommer att vara tio våningar hög med fem våningar bäddavdelningstjänster och tre våningar öppenvårdstjänster, cirka 37 000 kvadratmeter allt som allt, beskriver han nybygget dit man ska flytta från Roparnäs i augusti 2022.

 

– Det har varit intressant att fundera och planera det där i sjukvårdsstyrelsen och sedan i byggnadskommittén. Det skulle vara roligt att få se det till slut, valet avgör, säger Hellman.

 

Till frågan vad som fick honom att ställa upp säger Hellman att han var tveksam till en början.

 

– Jag har varit med väldigt länge, över fyrtio år redan och har fått förtroende att fortsätta år efter år. Jag tänkte att jag skulle lämna över till andra, yngre krafter. Men det visade sig att det inte var så lätt att värva nya kandidater. Då tyckte jag att det var lika så bra att jag ställer upp en gång till. Jag har fortfarande krafterna kvar och intresse och ork. Så upplever jag att jag har ett förtroende också för det som jag gör så att jag känner mig motiverad att ställa upp ännu en gång för att mäta stödet.

 

Hellman har varit i hetluften när aktuella frågor har diskuterats i Vasapolitiken.

 

– Jag har varit aktiv med att ta initiativ i placeringen av en barnskyddsenhet där det har varit ganska het debatt i Vasa. Firman Familar har valt ett bostadsområde i norra ändan av staden, Västervik, och det har mött motstånd från människor som bor där, att är det klokt att placera långt borta från service. Jag har kommit fram till att det finns en tom byggnad i Roparnäs. Där finns i närheten ett allaktivitetshus och en simhall, gymnastikhall, dessutom skatehall och tennishall längre bort. Det är nära till service in i en gammal stadsdel. Jag har försökt marknadsföra det här själv och har varit i kontakt med firman.

 

Hellman har fått mothugg från Vasabladets ledarsida med tanke på att det gäller ett gammalt psykiatriskt sjukhus.

 

– Där finns härlig natur runt omkring, träd och gräsmattor och bra utrymmen och allt.

 

Förutom för debatten om barnskyddsenhetens placering har Hellman varit i offentligheten med sitt försvar av psykiatrin i Vasa.

 

– Vi har gjort en omställning och psykogeriatrins patienter har efter att avdelningen stängdes i början av senaste år, överförts både till vuxenpsykiatrin och till kommunernas primärvård. Jag tror att vi har ett oförtjänt dåligt rykte. De som jobbar med psykiatrin i Vasa gör ett väldigt bra arbete. Omständigheterna är svåra och det finns en stor omsättning. Vi jobbar på det där och jag är optimist och tror att vi lyckas skapa kontinuitet, konstaterar Hellman.

 

Det finns vissa fördelar med att ställa upp på nytt som sittande ledamot enligt Hellman.

 

– Jag har en ganska stabil väljarkår. Jag hade 120 röster förra gången och jag tror att jag har någorlunda samma stöd som tidigare. Det gäller att synas och vara initiativrik, inte vara rädd att debattera och hela tiden vara på alerten vad som händer i kommunen. Till exempel cykelvägar och lätttrafikleder har varit en av mina frågor som jag kör på. Jag har fått till stånd några cykelvägar på mitt initiativ som har rullat iväg och förverkligats. Tio år tillbaka gjorde jag ett initiativ att man skulle ta vara på metangasen som brinner i en pipa vid sophanteringen utanför staden och göra det till biogas som man i förlängningen kunde använda för bussar. Det har förverkligats. Idag kan jag med glädje säga att vi kör med gasbussar i stan.

 

Till frågan om aktuella frågor i kampanjen lyfter Hellman fram bland annat psykiatrin, äldreomsorgen och miljöfrågorna.

 

– Lätta trafikleder, trafiktrygghet, stadsplaneringen, en människovänlig stad med god service för äldre och yngre folk som är utsatta och behöver stöd, fortsätter Hellman med att komplettera listan av de frågor som driver honom att ställa upp en gång till.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE