Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Perättömiä väitteitä Marinin kommenteista tviitattiin iltaan mennessä 36 000 kertaa – ”Pääministeri ei ole kommentoinut asiaa sanallakaan”

Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) päätyi viikonloppuna kansainvälisen huomion kohteeksi. Perätön yhdysvaltalaisen Twitter-tilin väite Marinin kommenteista nousi erittäin paljon jaetuksi sosiaalisessa mediassa.

Demokraatti.fi/STT

Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja John Bolton kertoi kirjassaan, että Trump kuvitteli Suomen olevan Venäjän vallan alla. Lin Peace -nimisen käyttäjän tviitin mukaan Marin olisi kommentoinut asiaa sanomalla, että ”totta puhuen olemme ajatelleet Yhdysvalloista samoin vuoden 2017 tammikuusta asti”.

Viraaliksi lauantai-illasta alkaen kivunneen tviitin etenemistä ei estänyt se, että Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystö ehti jo lauantain puolella tiedottaa, että viesti on sepitettä ja perätön.

– Pääministeri Marin ei ole kommentoinut millään tavalla Boltonin kirjan väitteitä. Ei tällä tavalla kuin tviitissä väitetään, eikä millään muullakaan tavalla. Pääministeri ei ole kommentoinut asiaa sanallakaan, täydensi valtioneuvoston tiedotuspäällikkö Päivi Anttikoski STT:lle sunnuntaina.

Marin ei kommentoi kohua

STT tiedusteli, olisiko pääministeri halunnut arvioida valeviestin mahdollisia haittoja hänelle tai Suomelle. Marinilla ei ollut Anttikosken mukaan tarvetta kommentoida perätöntä tviittiä.

Anttikoski ei usko, että Marinin suuhun keksitystä lausunnosta syntyy haittaa pääministerille tai Suomelle.

– On tärkeää, että Suomi teki heti alussa selväksi, että tällaista pääministerin lausuntoa ei ole olemassa. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnolta ei ole tullut tähän asiaan liittyen mitään yhteydenottoa, he tietävät kyllä asian oikean laidan.

Tviitin sisältö näyttäisi Anttikosken mukaan olevan alun perin lähtöisin BBC:n ohjelmasta, joka on Suomen tv:stä tutun Uutisvuodon esikuva.

– Siinä ohjelmassa Trumpia ja Suomea koskeva kommentti oli kuitenkin läppä, vitsi. Vaikuttaa siis siltä, että asian alkuperä on sinänsä ihan harmiton.

Perätön tviitti sai nimekkäitä jakajia

Anttikoski myönsi yleisellä tasolla, että jos tviitti lähtee viraaliksi, sen sisällön leviämisen estäminen ja kiistäminen on hyvin vaikeaa. Jakamisnopeus on suuri ja levinneisyys valtava.

– Tällainen tviitti on koettu ulkonaisesti hauskaksi ja näppäräksi ja ehkä harmittomaksikin. Meille asia ei sitä tietenkään ole, jos valtionjohdon on väitetty sanoneen jotain, mitä he eivät ole sanoneet.

Anttikosken mukaan tviittikohu osoitti myös kouriintuntuvasti sen, että ihmiset eivät tarkastele, pitääkö tviitti paikkansa.

– Tässä tosin on mielenkiintoista se, että perättömän tviitin ovat jakaneet myös muiden muassa Viron ex-presidentti (Toomas Hendrik Ilves) ja CIA:n entinen johtaja (Michael Hayden).

Sepitettyä Marin-tviittiä oli sunnuntaina kello 18 uudelleentviitattu noin 36 000 kertaa ja se oli kerännyt liki 130 000 tykkäystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE