Politiikka

”Perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen oli sydämetön päätös” – SDP:n Marin antaa keskustalle kiitokset heräämisestä

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin (kuvassa) toivottaa keskustan tervetulleeksi SDP:n linjoille perheenyhdistämisen ehdoissa.

Sosialidemokraattien kansanedustajat äänestivät kiristyksiä vastaan, kun eduskunta käsitteli hallituksen esitystä perheenyhdistämisestä vuonna 2016. Tänään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei päätös ehtojen kiristämisestä ollut järkevä.

– Perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen oli epäinhimillinen ja sydämetön päätös. Hyvä, että keskusta on vihdoin herännyt siihen, millaista politiikkaa se on hallituksessa tehnyt, Marin painottaa.

Suomi on tuominnut monet ihmiset elämään ilman lapsiaan ja puolisoitaan.

Eduskunta päätti ulkomaalaislain muutoksista ja perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisestä vain reilu vuosi sitten. Tuolloin monet järjestöt kuten ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Suomen pakolaisapu, Pakolaisneuvonta ja Suomen punainen risti varoittivat ehtojen kiristämisen seurauksista.

Ehtojen kiristäminen on esimerkiksi vaikeuttanut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista, jonka 9. artiklan mukaan jokaisella on oikeus elää vanhempiensa kanssa.

Marin korostaa, että toimeentuloedellytysten täyttäminen on käytännössä mahdotonta. Näin Suomi on tuominnut monet ihmiset elämään ilman lapsiaan ja puolisoitaan.

– Perheenyhdistämisten vaikeuttaminen hankaloittaa esimerkiksi kotoutumista Suomeen, kun ihmisillä on jatkuva huoli muualla olevista läheisistään ja rakkaistaan. Se on myös rajannut laillisia ja hallittuja tapoja saapua maahan, ja näin helpottanut haavoittuvassa asemassa olevien hyväksikäyttöä kuten esimerkiksi ihmissalakuljetusta, Marin huomauttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat