Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Perheet ovat sukupolvesta toiseen eläneet kuin Metsäjätti-kirjassa” – kansanedustajakaksikko huolissaan, mitä Kaipolan sulkemisesta seuraa

SDP

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitävät Suomen teollisuuden haasteiden ratkaisemiseksi välttämättömänä, että teollisuuden tilaa ja tukitoimia katsotaan yhtenä kokonaisuutena.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Malm vieraili lauantaina Raumalla, jossa hän tutustui yhdessä Salosen kanssa muun muassa Rauman sataman tilanteeseen.

Näitä kahta kansanedustajaa yhdistää vahva teollisuuspolitiikan painotus eduskuntatyössä. Molemmat ovat kuulleet hämmästelyjä asiasta, etenkin sukupuolensa takia.

Malm muistuttaa työtaustansa olevan tukevasti teollisuudessa. Hänet valittiin ensimmäiseksi naispääluottamusmieheksi Imatran terästehtaalla.

– Toivon, että tulevaisuudessa yhä useampi nainen löytäisi kutsumuksensa esimerkiksi teknologiateollisuuden parista ja lähtisi murtamaan ennakkoluuloja eri aloilla. Suomessa on paljon osaamista ja tulevaisuuden potentiaalia ympäristöarvojen ja teollisuuden yhteensovittamisessa kestävällä tavalla. Siihen kehittämistyöhön tarvitaan mukaan myös naisia, Malm toteaa tiedotteessa.

Salonen kertoo, että joskus kansanedustajuuden alussa häneltä tultiin kysymään, miksi nuori nainen puhuu istuntosalissa telakkateollisuuden puolesta.

– Vuosien saatossa asenne asiassa on toki muuttunut, mutta vieläkään ei ehkä ymmärretä, miten merkittävä vaikutus teollisuudella on joillekin alueille työpaikkoina, verotuloina ja hyvinvointina. Perheet ovat sukupolvesta toiseen eläneet kuin Metsäjätti-kirjassa, eikä se ole nostalgiaa vaan aivan normaalia arkea esimerkiksi Satakunnassa.

Imatralainen Malm ja raumalainen Salonen toteavat, että keskustelussa teollisuuden tilanteesta jää usein vähemmälle huomiolle teollisuuteen tukeutuvien alueiden välinen vahva yhteys Suomen kokoisessa maassa.

”Tehtaiden sulkemisella on vakavat seuraukset valtakunnallisesti.”

Esimerkiksi Kaipolan paperitehtaan sulkeminen Jämsässä vaikuttaa myös Rauman sataman tavaraliikenteen määrään, jonka vaikutusten arvioidaan olevan satamaoperaattorille jopa satojatuhansia tonneja.

– Tehtaiden sulkemisella on vakavat seuraukset valtakunnallisesti. Yhden tehtaan sulkeminen voi pahimmillaan käynnistää syvien vaikeuksien aallon koko vientiketjulle, joka ulottuu monelle alueelle. Teollisuudesta elävälle kaupungille työpaikkojen menettäminen olisi alueellinen katastrofi, johon ei ole yksinkertaisesti varaa. Siksi teollisuuden tilaa ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena, Malm painottaa.

Salonen arvioi, että Kaipolan paperitehtaan sulkeminen heijastelee ongelmia suoraan myös Raumalle.

– Suomalaisen teollisuuden tulevat vuodet ovatkin todella herkässä tilassa. Näen, että teollisuudella on Suomessa hyvät tulevaisuudennäkymät, mutta meidän on osattava osaltamme tukea välttämätöntä teollisuuden uudistumista, jota pysymme kisassa mukana.

Hän odottaa, että valtio tarkastelee nyt koko maan teollisuusstrategiaa.

– Ja uudistumistyön tukitoimet on ulotettava teollisuudesta eläville alueilla. Mahdolliset Kaipolan sulkemisesta seuraavat toimenpiteet on ulotettava koskemaan myös esimerkiksi Raumaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE