Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perhevapaauudistus saa yhä arvostelua, yksi epäkohta lapsensa menettäneiden asema

LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Lapsensa menettäneiden aseman heikkeneminen herättää erityistä kritiikkiä lausunnolla olleessa perhevapaauudistuksessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Useimmat lausunnonantajat pitävät uudistuksen kokonaisuutta askeleena oikeaan suuntaan, mutta sen vaikutukset sukupuolten tasa-arvoon jäävät epäselviksi. Hallituksen esitysluonnos perhevapaauudistuksesta julkaistiin helmikuussa, ja lausuntoaika päättyi pääsiäisenä.

Naisjärjestöjen keskusliitto pitää kohtuuttomana, että lapsikuolemaperheiden asemaa huononnettaisiin nykyisestä.

–  Lainsäädäntöä ei missään nimessä saa heikentää nykyisestä, vaan pikemminkin tulisi harkita erillistä lainsäädäntöä, joka turvaisi kaikille lapsikuolemaperheille jonkinlaisen suruaikaan perustuvan vapaajärjestelmän, Naisjärjestöjen Keskusliitto katsoo.

Jos lapsi syntyy kuolleena, nykyisessä laissa synnyttävällä vanhemmalla on oikeus äitiysrahaan 105 päivän ajalta. Uudistuksessa korvattavat päivät ollaan vähentämässä 84 päivään.

Esitysluonnoksessa kuolleena syntyvän lapsen toisen vanhemman oikeus vanhempainrahaan heikkenisi 18 päivästä 12 päivään.

Jos lapsi kuolee silloin, kun vanhempi on vanhempainvapaalla, vanhempainrahaa maksetaan nykylain mukaan 12 arkipäivää. Tähän ei ole tulossa parannusta.

Lapsikuolemaperheet Käpy ry katsoo, että 12 päivää on aivan liian lyhyt aika siihen, että vanhemmat voisivat hoitaa edes käytännön järjestelyt.

Käpy esittää 105 arkipäivän erityisvanhempainrahakautta myönnettäväksi kaikille alaikäisenä kuolleen lapsen vanhemmille. .

–  Tämä muutos selkeyttäisi kaikkien lapsikuolemaperheiden tilannetta ja merkittävällä tavalla tukisi heidän hyvinvointiaan.

Akava: ei ohjaa tarpeeksi toista vanhempaa jäämään kotiin.

Hallituksen esityksen mukaan vanhempainrahaa voisi saada yhteensä 320 päivärahapäivää lasta kohden. Vanhempi voisi luovuttaa omasta 160 vanhempainrahapäivistä toiselle vanhemmalle 0–63 päivää.

Korkeakoulutettujen Akava katsoo, ettei esitys ohjaa kiintiöillä tarpeeksi toista vanhempaa jäämään kotiin. Sen mukaan on myös vaikeaa arvioida, kuinka isien pitämien perhevapaiden määrä kehittyy.

–  Perhevapaiden käyttämiseen ja hoitovastuiden jakautumiseen vaikuttaa myös merkittävällä tavalla niin työnantajaorganisaatiossa kuin yleisestikin yhteiskunnassa vallalla oleva ilmapiiri, eli miten perhevapaiden käyttämiseen suhtaudutaan ja miten niiden käyttäminen vaikuttaa esimerkiksi rekrytointeihin ja uralla etenemiseen, Akava katsoo lausunnossaan.

Kuntaliitto huomauttaa hallituksen esityksen lähtevän siitä oletuksesta, että isät eivät käyttäisi laajasti heille kiintiöityjä vapaita.

–  Jos isät lisäävät heille kiintiöidyn vapaan käyttöä, uudistuksen kustannukset ylittyvät merkittävästi ja hallitsemattomastikin suuremmiksi kuin mitä esityksessä on arvioitu, Kuntaliitto katsoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE