Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perintö- ja lahjaverosta ei haluta luopua rysäyksellä – SDP:n Harakka: ”Markkinatalouden kannalta paras vero”

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Molemmat suuret hallituspuolueet tosin mielellään edelleen keventäisivät veroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopumista ajava kansalaisaloite on pian saamassa 50 000 kannatusilmoitusta ja etenemässä siten eduskuntaan. Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa veron tuotoksi 720 miljoonaa euroa.

Näin suurta summaa olisi vaikea saada kasaan muilla korvaavilla veroilla, myöntää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, Jokinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen painopiste on työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen, jota kokoomus haluaa edelleen jatkaa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää myös verosta kertaheitolla luopumisen. Hänen mukaansa on mahdollista, että yksi keskustan tavoite eduskuntavaaleissa on perintöveron keventäminen.

– Moni kokee perintöveron epäoikeudenmukaiseksi, ymmärrettävästikin, Kaikkonen sanoo.

Lisää aiheesta

Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella verotusta kiristettiin.

“Kokonaan poistaminen ei perusteltua” 

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

STT–SANNA NIKULA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE