Persujen ay-rynnistys jäi kahteen nimeen – Metallin vaaleissa lähes 1 200 ehdokasta

Kuva: Kari Hulkko
Puheenjohtaja Riku Aalto on tyytyväinen: Suuri ehdokasmäärä kertoo, että ammattiliittovaalit kiinnostavat yhä.

Metalliliiton liittokokoukseen pyrkii kaikkiaan lähes 1 200 ehdokasta. Ehdokkaiden ja heidän vaaliyhdistyksissä mukana olevien tukijoittensa määrä nousee näin yli kahteenkymmeneen tuhanteen.

Metalliliiton hallitus vahvisti perjantaina ehdokasmäärät ja arpoi vaaleissa käytettävät tunnukset.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kiittelee jäsenkunnan aktiivisuutta.

– Suuri ehdokasmäärä osoittaa, että ammattiliittovaalit kiinnostavat edelleen metallityöntekijöitä. Toivottavasti jäsenet myös käyttävät ahkerasti äänioikeuttaan vaaleissa, Aalto kommentoi.

Metalliliiton vaalien ehdokasmäärä 1 155 on nyt hieman alhaisempi kuin neljä vuotta sitten (1 291). Myös valittavien liittokokousedustajien (442) lukumäärä on aiempaa (464) alhaisempi.

Toivottavasti jäsenet myös käyttävät ahkerasti äänioikeuttaan.

Eniten ehdokkaita vaaleihin asettaa sosialidemokraattien ja sitoutumattomien Metallin yhteistyön vaaliliitto. Sen ehdokasmäärä nousee 660:een eli käytännössä lähes maksimiehdokasmäärään. Yhteistyön vaaliliitolla on ainoana ehdokkaita kaikissa liiton 20 vaalipiirissä.

Vasemmiston ja sitoutumattomien Metallin vaikuttajien vaaliliitto asettaa 489 ehdokasta. Keskustan ja sitoutumattomien vaaliliitto asettaa neljä ehdokasta. Perussuomalaisten vaaliliitolla on kaksi ehdokasta.

Metalliliiton liittokokousvaalien sähköinen äänestys järjestetään 18.– 8. maaliskuuta. Postiäänestys on 18.3.– .4. ja uurnavaali käydään 10.– 2. huhtikuuta.

Metalliliton 22. liittokokous järjestetään 22.–25. toukokuuta Tampereella. Kokous linjaa liiton toimintaa lähivuosiksi ja valitsee muun muassa liiton johdon. Ammattiosastot ovat tehneet liittokokoukselle reilut kaksi tuhatta esitystä.

Metalliliiton vaalien äänestysvilkkaus on perinteisesti ollut varsin korkea. Vuoden 2012 vaaleissa yllettiin 44,2 prosentin äänestysaktiivisuuteen.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta

Sampo Terho on nyt puoluejohtaja – halusi Sinisten pomoksi ainoana

Kuva: Lehtikuva

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on valittu odotetusti viime kuussa puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden johtoon.

Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Sininen tulevaisuus pitää parhaillaan ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.