Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Perun öljyvuoto kaksi kertaa suurempi kuin aiemmin kerrottu – meressä lähes 12 000 tynnyrillistä raakaöljyä

LEHTIKUVA / AFP Cris Bouroncle
Perulaisia sotilaita öljyntorjuntatöissä 27. tammikuuta.

Perun hallinto kertoo Tongan lähellä sattuneen tulivuorenpurkauksen aiheuttaman öljyvuodon olevan kaksi kertaa suurempi kuin aiemmin on kerrottu. Ympäristöministeri Ruben Ramirezin mukaan mereen pääsi lähes 12  000 tynnyrillistä raakaöljyä, kun aiemmissa arvioissa on puhuttu noin 6  000 tynnyrillisestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuoto tapahtui öljynjalostamolla Perun rannikon edustalla, jossa purkauksen aiheuttamat hyökyaallot osuivat öljyä purkamassa olevaan säiliöalukseen. Tsunamiaallot aiheuttanut Hunga Tonga-Hunga Ha’apai -tulivuori sijaitsee yli 10  000 kilometrin päässä Perun rannikosta.

Perussa tuhannet ihmiset ovat siivonneet rantoja ja yrittäneet estää öljyä leviämästä. Perun ympäristöministeriön mukaan kolmannes öljystä on tähän mennessä onnistuttu siivoamaan merestä.

Perun hallitus on kuvaillut öljypäästöä ekologiseksi katastrofiksi. Öljyä on merivirtojen mukana levinnyt noin 140 kilometrin päähän satamasta tappaen määrittelemättömän määrän merilintuja ja kaloja. Lisäksi sadat paikalliset kalastajat eivät ole voineet nostaa veneitään öljypäästön likaamasta vedestä. Alueelle on julistettu kolmen kuukauden hätätila.

Peru vaatii öljynjalostamon omistavalta öljy-yhtiö Repsolilta yli 30 miljoonan dollarin korvauksia onnettomuuden vuoksi. Yhtiön paikallista johtajaa syytetään ympäristön saastuttamisesta, ja häntä uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE