Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Perussuomalaiset huolestui bensan hinnasta – ministeri muistutti vanhoista veloista: ”Onko tämä suvivirsi päässyt teiltä unohtumaan?”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Pääoppositiopuolue perussuomalaiset roimi hallitusta eduskunnan torstain kyselytunnilla päästökaupan väitetyistä vaikutuksista polttoaineen hintoihin. Puolueen ensimmäisenä kysyjänä esiintynyt kansanedustaja Jukka Mäkynen muistutti, ettei perussuomalaiset ole sitoutunut hallituksen ilmastopolitiikkaan, jota Mäkynen kutsui ”vastuuttoman kiilusilmäiseksi”.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Emme myöskään ole sitoutuneet polttoaineiden hinnankorotuksiin, jolla hallitus haluaa rangaista tämän maan autoilijoita, Mäkynen väitti.

Perussuomalaisten mukaan valmistelussa oleva polttoaineiden päästökauppa johtaisi jopa yli kahden euron litrahintoihin polttoainepumpuilla.

– Tämä rapauttaisi ostovoimaa, työssäkäynnin kannattavuutta ja siirtyisi suoraan kuluttajahintoihin, koska jopa 90 prosenttia päivittäistavaroistamme kulkee kumipyörillä. Tämä olisi myrkkyä yrityksille ja työllisyydelle.

– Oletteko todellakin valmiita tällaiseen polttoaineiden hinnan korotuksiin ja voitteko luvata suomalaisille, että keskeytätte tällaiset vaaralliset suunnitelmat, Jukka Mäkynen kysyi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi vastauksensa aluksi totuuden olevan täysin päinvastainen.

– Mistä tuli tämä liikennepäästöjen puolittaminen? Ei Marinin hallituksesta, ei Rinteen hallituksesta, vaan Sipilän hallituksen tavoitteesta, jota myös perussuomalaiset oli ajamassa. Ihan tämä teidän nykyinen puolueenne. Kova tavoite mutta ei keinoja. Ja siitä alkoi tämä villi arvailu bensan hinnan noususta, jota nyt toitotatte, Harakka sanoi.

”Jos taas haluatte alentaa bensan hintaa, niin se on tulonsiirto Suomen niemeltä Saudi-Arabian öljysheikeille ja Putinin lähipiirille.”

Marinin hallitus etsii Harakan mukaan keinot, joilla perussuomalaisten EU:lle tekemä lupaus voidaan lunastaa oikeudenmukaisesti. Villit arviot polttoaineiden hintojen noususta eivät Harakan mukaan ota huomioon niitä yhdeksäätoista toimenpidettä jotka lähtevät nyt liikkeelle ensi vaiheessa.

– Ja seuraava vaihe on bio-osuuden kasvattaminen. Tätähän perussuomalaiset kannattavat. Te kannatatte polttoaineen hinnan nousua, kun se tapahtuu bio-osuutta nostamalla. Ja biopolttoaine voikin tuoda Suomeen investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia. Jos taas haluatte alentaa bensan hintaa, niin se on tulonsiirto Suomen niemeltä Saudi-Arabian öljysheikeille ja Putinin lähipiirille.

Kansanedustaja Mäkynen vakuutti perussuomalaisten ajavan sitä, etteivät polttoaineiden hinnat saa nousta päästökaupan takia.

– Jos hallituksen niin sanotut ilmastotoimet nostavat polttoaineiden hintoja, pitää se kompensoida reilulla veronalennuksella siten, ettei kokonaishinta nouse.

Harakan mukaan perussuomalaisilla on vielä vanhat velat maksamatta mikä syö kansalaisten luottamusta puolueen antamiin lupauksiin.

– Korjaan äsken sanomaani sen verran, että perussuomalaisethan olivat päättämässä, että viime kauden hallitus kasvatti bio-osuuden kolmeenkymmeneen prosenttiin. Tähän liittyen eduskunnassa äänestettiin 31.5. 2017 liikennepäästöjen puolittamisesta. Ilmastotoimien puolesta äänestivät edustajat (Juho) Eerola, (Kike) Elomaa, (Olli) Immonen, (Toimi) Kankaanniemi, (Rami) Lehto, (Jani) Mäkelä, (Mika) Niikko, (Sami) Savio ja (Ville) Tavio.

– Onko tämä suvivirsi päässyt teiltä unohtumaan?

– Me tähtäämme siihen, että fossiilittoman liikenteen tiekartta tuo Suomeen työtä, investointeja ja hyvinvointia.

Harakka myös vakuutti, ettei Marinin hallitus tule korottamaan polttoaineveroja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE