Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaiset vaati veroelvytystä, haki mallia Ruotsista ja Saksasta – Vanhanen: “En usko, että Suomi siinä vertailussa häviää”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kansanedustaja Mikko Lundén (ps.).

Perussuomalaiset avasi suurimpana oppositioryhmänä eduskunnan torstain kyselytunnin ja otti esiin verotuksen koronaelvytystoimena. Kansanedustaja Mikko Lundén (ps.) tivasi hallitukselta miksi Suomi ei noudata Ruotsin ja Saksan esimerkkiä ja alenna palkkojen ja elintarvikkeiden verotusta.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Miksi me emme toimi kuten Ruotsi ja Saksa ja kevennä kansalaisten ja yritysten verotusta elvytystoimena? Tämä loisi työtä ja toimeentuloa suomalaisille, joka on perussuomalainen arvovalinta, Lundén kysyi.

Kysymykseen vastasi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka kertasi koronaelvytyksen sujuneen Suomessa viime vuonna siinä määrin mallikkaasti, että sitä kelpaa aivan hyvin verrata Ruotsiin ja Saksaan.

– Se vertailu voidaan tehdä. En usko, että Suomi siinä vertailussa häviää.

– Viime vuoden elvytys onnistui, Vanhanen kiteytti ja totesi bruttokansantuotteen laskeneen Suomessa vajaat kolme prosenttia, joka on vähemmän kuin ennakoitiin. Vanhasen mukaan Euroopassa on myös maita, jossa bkt:n romahdus oli jopa 10:n prosentin luokkaa.

Vanhasen mukaan Suomi ei tarvitse kasvun käynnistämiseen verohelpotuksia, koska maailmantalouden kasvun tänä vuonna arvioitu kasvavan 6 prosenttia kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteen mukaan.

– Sen päälle mitä hallitus on jo tehnyt, me emme tarvitse verohelpotuksia, Vanhanen sanoi.

Lundénin mukaan perussuomalaisten kärkiteema hallituksen huhtikuun puoliväliriihen alla on suomalaisten ostovoiman parantaminen muun muassa palkkojen ja polttoaineiden kuten lämmitysöljyn verotusta alentamalla.

Lundén syytti hallitusta ilmastoposeerauksesta ja väitti Suomen muuta EU:ta tiukemman ilmastopolitiikan voimistavan negatiivisia työllisyysvaikutuksia.

“Olemme käyttäneet niitä keinoja joita on, ja siitä tietysti hallitus vastaa.”

Vanhasen mukaan kotitalouksien ostovoimasta on myönteisiä merkkejä, kunhan yhteiskunta koronarajoitusten jälkeen avautuu. Suomalaiset eivät ole rajoitusten vuoksi päässeet kuluttamaan, joten säästöaste on kasvanut.

– Ennusteet elpymisestä tämän montun  jälkeen ovat vahvat, Vanhanen sanoi ja lisäsi ennusteiden povaavan 2-3 prosentin kasvua bkt:hen mikä kertoo jo itsessään kulutuskysynnästä.

Vanhanen totesi, että verojen keventäminen tarkoittaa elvytyskeinona yleensä sitä, että veroaste jää pysyvästi matalammaksi. Suomen velkaantumistahdin vuoksi kynnys vapaaehtoiseen tuloista luopumiseen on hänen mukaansa erittäin korkealla.

Ville Tavio (ps.) muistutti verojen alennuksen olevan yhteydessä myös työllistämiseen.

– Perussuomalaiset näkee koronaelvytyksen nimenomaan mahdollisuutena yhdistää sen tähän työllisyystavoitteeseen Ruotsin ja Saksan tavoin.

Vanhanen kertoi ajaneensa veroelvytystä keinona finanssikriisin aikaan.

– Tässä kriisissä en pidä sitä parhaana keinona. Olemme käyttäneet niitä keinoja joita on ja siitä tietysti hallitus vastaa, Vanhanen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE