Politiikka

Perussuomalaisten hajoaminen vei kyselytunnin farssiksi – Terho leikki kuurupiiloa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnassa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnassa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnassa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajaannus vei eduskunnan iltapäivällä alkaneen kyselytunnin farssiksi. Kansanedustajat yrittivät kysyä, mutta hallitus ei vastannut. Oppositioviitan liukkaasti päälleen pukenut perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi sen sijaan herätti hilpeyttä torumalla hallituksen leikkauksia. Hän oli itse säätämässä säästöjä, joten kysymys herätti ansaittua hörähtelyä salissa.

Ensi kertaa kyselytunnilla oli asetelma, jossa perussuomalaiset edustivat oppositiota ja heistä eronnut Uusi vaihtoehto-ryhmä hallitusta.

Poissa olivat kaikki trion nokkamiehet. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (uv.) olivat Oulussa ja rahaministeri Pettri Orpo  (kok. ) Luxemburgissa Kreikka-kokouksessa. Pääministeriä edusti virkaiältään vanhin ministeri Paula Risikko (kok.).

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi nk. trioministeri Sampo Terholta (uv.), miksi tämä edelleen hyväksyy hallituksen epäoikeudenmukaisen ja köyhiä sortavan politiikan.

– Ministerinpaikka tuli, mutta muisti meni. Niinkö, Rinne kysyi. Oliko koko hallitus näytelmän takana, Rinne niinikään kysyi tarkoittaen Jussi Halla-ahon ryhmän ulosheittoa hallituksesta. Operaatio vaikuttaa suunnitellulta, koska siitä kirjoitettiin julkisuudessa viikkoa ennen Jyväskylän tapahtumia.

Terho ei halunnut keskustella ollenkaan hallituspolitiikasta.

– Asiasta annetaan hallituksen selonteko maanantaina klo 12 lukien. Ja äänestetään hallituksen luottamuksesta ensi tiistaina, Terho sanoi. Hän perusteli kantaansa sillä, että hallituspoliikkaa ei käsitellä kyselytunnilla, vaan asiakysymyksiä.

Samaa toisti puhemies Maria Lohela.

Asiasta kimmastui SDP:n Eero Heinäluoma, joka sanoi nähneensä melkein kaiken, muttei sitä, että ministeri kieltäytyy vastaamasta.

– Onko hallituksen linja muuttunut? Heinäluoma kysyi saamatta kunnon vastausta.

Asiasta yritti keskustella vielä SDP:n ja Lapin edustaja Johanna Niemelä, mutta huonolla menestyksellä. Puhemies keskeytti  asiakohdan tylysti. Ja siirtyi seuraavaan kohtaan.

Hallituspolitiikasta ei juuri tämän enempää keskusteltu.

SDP:n Tuula Haatainen kysyi tänään annetusta kuuden suuren kaupungin johtajan esittämästä vaatimuksesta ottaa sotelle lisäaikaa. Tätä ministeri Anu Vehviläinen ei luvannut.

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat