Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Perusteettomien kilpailukieltosopimusten määrä on lisääntynyt” – STTK pitää lakiesitystä oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä

iStock

Työ- ja elinkeinoministeriön kolmikantaisessa työryhmässä on valmisteltu työsopimuslakiin muutosta kilpailukieltosopimuksiin liittyvästä työnantajan korvausvelvollisuudesta. Tänään lausunnolle lähtenyt esitys ei saa täysiä pisteitä STTK:lta.

Demokraatti

Demokraatti

– STTK pitää esitystä oikeansuuntaisena, mutta täysin riittämättömänä. Perusteettomien kilpailukieltosopimusten määrä on lisääntynyt enenevässä määrin, ja niitä käytetään sellaisissakin työtehtävissä, joissa työnantajan suojan tarve esimerkiksi liikesalaisuuden säilyttämiseksi ei ole tarpeen, kertoo STTK:n johtaja Katarina Murto tiedotteessa.

Kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta solmia työsopimus sellaisen työnantajan kanssa, joka harjoittaa kilpailevaa toimintaa hänen entisen työnantajansa kanssa. Sopimus myös estää työntekijää harjoittamasta kilpailevaa toimintaa. Murto muistuttaa, että kilpailukieltosopimukset vaikeuttavat työntekijän oikeutta työllistyä ja vaihtaa työpaikkaa.

– Toisin sanoen ne hidastavat työvoiman liikkuvuutta ja jäykistävät työmarkkinoita tarpeettomasti. Lisäksi ne heikentävät työntekijöiden toimeentuloa, hän sanoo.

Nykyisin kilpailukieltosopimus voidaan solmia enintään kuukauden pituiseksi. Aika voidaan venyttää enintään vuoden pituiseksi, mikäli työntekijä saa kohtuullisen korvauksen sopimuksesta aiheutuvasta sidonnaisuudesta.

Nyt lausunnolle lähetetyssä esityksessä ehdotetaan, että työntekijä olisi oikeutettu vähintään 40 prosentin korvaukseen työntekijän palkasta, jos kilpailukieltosopimuksen kesto on enintään puoli vuotta. Korvaus olisi vähintään 60 prosenttia vuoden sopimuksissa. Kilpailukieltosopimuksen kestoon ei esitetä muutosta.

STTK pitää perusteltuna, että työntekijälle tulee maksaa rajoitusajalta täysimääräinen kompensaatio, eli työntekijän tavanomaista palkkaa vastaava korvaus.

Lisää aiheesta

– Näin voidaan ennaltaehkäistä tehokkaammin perusteettomien ja tarpeettomien kilpailukieltosopimusten käyttöä sekä vaikuttaa myönteisesti työvoiman liikkuvuuteen, työmarkkinakeskusjärjestö perustelee.

STTK pitää lisäksi tärkeänä toteutettavien lainsäädäntömuutosten vaikutusten jälkiarviointia sitten, kun lainsäädännön soveltamisesta on saatu riittävästi käytännön kokemuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE