Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Perusturvaetuudet eivät riitä välttämättömiin menoihin, kertoo selvitys

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Perusturvaetuudet eivät riitä Suomessa välttämättömiin menoihin. Asia käy ilmi sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten julkaisemasta selvityksestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulonsiirtojen ja verotuksen muutosten yhteisvaikutus on ollut hyvätuloisia suosiva ja pienituloisille kielteinen vuodesta 2015 vuoteen 2019. Kehitys kääntyy tänä vuonna, mutta nyt tehdyt muutokset korjaavat selvityksen mukaan vain osittain aiempien vuosien heikennyksiä pienituloisille.

Perusturvaetuuksien kehitys on ollut vuosina 2010–2020 Suomessa poukkoilevaa. Vuosikymmenen alun parannusten jälkeen ryhdyttiin pian pienentämään etuuksia erityisesti indeksileikkauksilla ja -jäädytyksillä. Ne koskivat laajasti eri etuuksia, kuten työttömän peruspäivärahaa, pienimpiä sairauspäivärahoja ja kansaneläkkeitä.

”Köyhien toimeentulon leikkaus julmaa”.

Selvitys osoittaa, että tilanteen korjaaminen vaatisi huomattavia korotuksia perusturvaan. Esimerkiksi yksin asuvan työttömän peruspäiväraha pitäisi lähes kaksinkertaistaa nykyisestä, niin että korotuksen tulisi olla 607 euroa.

Lapsiperheiden perusturvan taso on sekin monilta osin jäänyt jälkeen yleisestä kustannuskehityksestä. Nyt tehty raportti toteaa, että esimerkiksi lapsilisiä pitäisi korottaa 47–68 prosenttia tämän vuoden tasosta, jotta päästäisiin vuoden 1994 reaalitasolle.

– Hyvinvointivaltion säilyttäminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta. Sen tavoitteleminen köyhien toimeentulosta leikkaamalla on julma ja myös itseään vastaan toimiva linja, luonnehtii Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE