Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja saamelaiskäräjälaista: “Valtioneuvosto toi tämän liian myöhään”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ei hyväksy muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) väitteitä saamelaiskäräjälain kaatumisen syistä. Ohisalo kutsui perjantaina lain kariutumista häpeälliseksi ja väitti tiedotteessaan, että liian kireään aikatauluun vetoaminen olisi tekosyy.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Väitteet siitä, että aikataulu ei ollut todellinen syy ovat kyllä vääriä. Oma työni ja perustuslakivaliokunnan työ kestää kriittisen tarkastelun, Ojala-Niemelä sanoo.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt pian päättyvällä hallituskaudella 106 lausuntoa ja työtä on hidastanut korona-aika.

– Kun korona-aikana ei viety kuin kiireellisiä asioita eteenpäin, suma ajoittui vaalikauden loppupuolelle. Meillä on ollut ihan viime päiviin asti tekijänoikeuslakia, vammaispalvelulakia, eläinten hyvinvointilakia ja monia muita pöydällä olleita kysymyksiä.

VALIOKUNTAOPAS edellyttää, että lausuntoasiat käsitellään ennen mietintöasioita, että muut valiokunnat pääsevät viemään mietintöasiansa loppuun.

– Esimerkiksi Nato-kysymys vei meiltä aika paljon aikaa joulukuussa. Kun esitys saamelaiskäräjälaista annettiin marraskuun loppupuolella ja siihen tuli päälle myös joulutauko, niin vaikka kuinka yritettiin aikaistaa kokouksia ja myöhentää istuntoja, niin annettu aikataulu kävi mahdottomaksi.

Olisiko lakiesitys pitänyt antaa aikaisemmin?

Lisää aiheesta

– Olisi. Valtioneuvosto toi tämän liian myöhään.

Tämä on nyt kolmas hallitus peräkkäin, joka yrittää uudistaa saamelaiskäräjälain. Sipilän kaudella esitys oli vähän eri muodossa. Aiheuttiko tämä lisätarvetta saada lausuntoja?

– Kyllä. Se oli osasyy.

Näetkö, että näistä lähtökohdista voidaan ylipäänsä saada aikaiseksi uusi saamelaiskäräjälaki?

– Haluan uskoa, että tehty työ ei mennyt hukkaan vaan että meillä on nyt hyvä rakentaa tulevalle vaalikaudelle uusi esitys. Asiantuntijalausunnot ovat käytettävissä. Toivon, että oikeusministeriö ottaa onkeensa ja poimii muutosesitykset mukaan uuteen esitykseen. Valiokunta otti yksimielisen kannan, että uusi esitys on tuotava välittömästi seuraavan vaalikauden alussa.

Valiokunta piti lain kaatumista tiedotteessa valitettavana asiana, mitä haluat sanoa ihmisille, jotka ovat pettyneet?

– Haluan todeta, että kyllä se sopu ja ratkaisu sieltä löytyy, mutta työstämistä se vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE