Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vähäsanaisena kokouksen jälkeen – Ville Niinistö valiokunnan lämpötilasta: ”Ei tämä mikään sote-valiokunta ole”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie.

Perustuslakivaliokunta lähti tähän viikkoon toiveikkain ajatuksin siitä, että sote-lausunto olisi saatu valmiiksi, kenties jopa maanantaina.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Nyt on perjantai ja lausunto ei ole valmis. Perustuslakivaliokunta piti tänään viikon viimeisen kokouksensa. Se päättyi kello 12.57.

Puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) oli kokouksen jälkeen lyhytsanainen.

– Seuraava kokous on kello 10 tiistaina. Meidän viikkolistamme on netissä kaikkien katsottavana.

Lapintien mukaan tänään ehdittiin käsitellä myös sotea, valiokunnan muiden jäsenten kertoman mukaan sitä ei ehditty käsitellä juurikaan.

Perustuslakivaliokunnan pöydällä olivat tänään jälleen myös tiedustelulait. Ne ovat palaamassa valiokuntaan, koska hallintovaliokunnan työtä kohtaan on herännyt asiantuntijoiden epäilys siitä, ettei perustuslakivaliokunnan kannanottoja olisi otettu riittävästi huomioon mietinnössä.

– Päätimme asiantuntijoista ennakkokäsittelyssä, Lapintie kertoo.

He lausuvat tiedustelulaista.

STT kertoo, että kuultavat asiantuntijat ovat professorit Juha Lavapuro, Tuomas Ojanen, Mikael Hidén, Janne Salminen, Martin Scheinin, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Ilmeisesti valiokunnassa on käyty kiivastakin keskustelua siitä, keitä kuultaviksi kutsutaan.

Lavapuro ja Scheinin ovat moittineet hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotusta perustuslain vastaiseksi Twitterissä.

Perustuslakivaliokunta kuulee myös hallintovaliokunnan, puolustusvaliokunnan, sisäministeriön ja puolustusministeriön edustajia. Kuulemiset alkanevat keskiviikkona.

Zyskowicz: ”Tämä on laajempi kysymys.”

Perustuslakivaliokunnan kokoomuslainen jäsen, kansanedustaja Ben Zyskowicz ei halunnut kommentoida valiokunnan asioita.

– Kun on sovittu, että puheenjohtaja kommentoi.

Zyskowicz sanoo kuitenkin sanasen Scheininin ja Lavapuron tviittailusta.

– Ongelma minun mielestäni ei ole se, tuoko joku asiantuntija näkemyksen esiin Twitterissä vai jossain kirjeessä tai muussa yhteydessä. En näe siinä mitään ongelmaa. Totta kai näillä asiantuntijoilla on sananvapaus, hän sanoo.

– Minun mielestäni tämä liittyy paljon laajempaan kysymykseen siitä, miten paljon käytännössä perustuslakivaliokuntaan lähetetään asioita eli kuinka monissa asioissa nähdään perustuslaillisia ongelmia… Se on laajempi kysymys. Se ei liity tähän.

”Kyllä tässä useampi kokous tarvitaan.”

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) toteaa, että valiokunnan sote-lausuntoluonnos on todella pitkä ja kattava.

– Kun kaikki asiat liittyvät toisiinsa ja jäsenillä on paljon huomioita pohjaan, niin mitä pidemmälle käsittely etenee, sitä enemmän nähdään, että on aukiolevia kysymyksiä. Kyllä se vielä aikaa vie.

Tuleeko ensi viikolla valmista?

– Kyllähän se nyt pitäisi tavoitteena olla, että viimeistään ensi viikolla saadaan valmiiksi, mutta nyt näyttää siltä, että ei tämä päivässä valmiiksi tule. Kyllä tässä useampi kokous tarvitaan. Minusta olennaista on se, että pystytään löytämään sellainen linja, joka oikealla tavalla vastaa asiantuntiojoiden esiinnostamiin näkemyksiin siitä, mitä vielä esityksessä on jäänyt korjaamatta ja mitä vaaditaan korjattavaksi verrattuna aikaisempiin.

Kuinka ”kuuma” valiokunnassa on?

– Meillä on asiakeskeinen keskustelu. Ei tämä mikään sote-valiokunta ole.

Sote-valiokunta tarkoittaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE