Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunta salaa Haaviston ja Tuomisen asiantuntijalausunnot, ministeriöltä halutaan lisäselvityksiä – kertomuksia kuvattiin värikkäiksi ja ristiriitaisiksi

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä puhuu tiedostusvälineille perustuslakivaliokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 14. tammikuuta 2020. Ministeri Pekka Haavisto ja UM:n konsulipäällikkö Pasi Tuominen olivat valiokunnan kuultavana, kun valiokunta aloitti perustuslain mukaisen tutkinnan ulkoministeri Haaviston virkatoimen lainmukaisuudesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkoi tältä päivältä jo päättyneessä kokouksessa ministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasian käsittelyä. Kyse on al-Hol-asian hoidosta ja muun muassa siitä, onko Haavisto (vihr.) painostanut ulkoministeriön virkamiehiä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen antoivat valiokunnalle tänään lausuntonsa liitteineen, joita oli Tuomiselle peräti 19.

Lausunnot päätettiin salata.

– Haaviston ministerivastuuasian käsittely poikkeaa siinä määrin tavanomaisesta lainsäädäntötyöstä sekä budjetin käsittelystä valiokunnassa, valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) perusteli salausta.

Hän painotti asioiden arkaluontoisuutta. Asiakirjat liittyvät muun muassa lasten olemiseen al–Holin leirillä.

– Siinä on monentyyppisiä asioita myös, missä on yksityisyyden suojaan liittyviä kysymyksiä eikä ole silloin sopivaa, että niitä levitellään.

Valiokunnan mietintö valmistunee kevään aikana.

Kaikki asiat eivät tule julki edes mietinnön tullessa julki, kertoi valiokuntaneuvos Matti Marttunen.

– Siltä osin sitten kun asian käsittely valiokunnissa päättyy, valiokunnan pitää harkita, millä tavalla eduskunnan työjärjestyksen mukaiset salassapitoperusteet täyttyvät. Nyt tänään valiokunnan saama selvitys oli osin sellaista, että ne olivat luottamuksellisia. Ne olivat valtioneuvoston puolella salaisia asiakirjoja.

”Pyysin heiltä tätä mahdollisuutta.”

Valiokunnan tämän päivän keskustelua Ojala-Niemelä kuvaa hyvin asialliseksi.

– Olisi kuullut, jos nuppineula olisi tipahtanut. Kaikki hyvin hartaasti kuuntelivat asianosaisten lausunnot ja myös valtakunnansyyttäjän ja apulaisvaltakunnansyyttäjän lausunnot asiasta.

Haaviston ja Tuomisen selvitykset olivat pitkähköjä. Kokous kesti kuutisen tuntia taukoineen.

– Nyt sitten lähtee myös lisäselvityspyyntö ulkoministeriölle eli paljon tuli sellaista tietoa aineistosta, mitä meillä ei vielä ollut vielä tässä vaiheessa käytettävissä. Nyt ulkoministeriöltä toivotaan kaikkea tähän asiaan merkityksellisesti liittyvää valiokunnan käyttöön. Siellä varmaan tulee erilaisia päätöksiä mitä on tehty vielä kirjallisena, sähköpostiliikennettä ja muuta tämäntyyppistä, Johanna Ojala-Niemelä kertoi medialle.

Lisäselvityksiä vaativat valiokunnan kansanedustajat.

Tämänpäiväinen aineisto lähtee nyt valiokunnan käyttämille oikeudellisille asiantuntijoille, lisäselvityspyyntöihin tulleet vastaukset myöhemmin.

Lisäselvityksiin valiokunta tutustuu seuraavassa kokouksessaan 6. helmikuuta. Silloin kukaan ei tule valiokuntaan kuultavaksi. Oikeuksien asiantuntijoita aletaan kuulla 12.2. alkaen.

Tänään saatuja Haaviston ja Tuomisen lausuntoja Ojala-Niemelä kuvasi runsaiksi ja värikkäiksi.

– Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, kuten on luettu myös lehdistöstä. 

Valtakunnansyyttäjän viraston edustajat eivät ottaneet tänään kantaa, pitäisikö Haaviston tapauksesta käynnistää esitutkinta. He olivat sitä mieltä, että esiselvitystä on vielä valiokunnan omasta toimesta jatkettava ennen kuin edetään mahdolliseen tutkintaan.

Lisäselvitysten jälkeen perustuslakivaliokunnalla on käsiteltävänä satoja sivuja aineistoa.

Haavisto ja Tuominenkin saattavat joutua vielä valiokunnan pakeille.

– Pyysin heiltä tätä mahdollisuutta. Jos osoittautuu, että heitä halutaan kuulla joko kirjallisesti tai suullisesti, molemmat ilmoittivat olevansa käytettävissä. Tulevat paikalle jos tarve vaatii, Johanna Ojala-Niemelä sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE