Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Petteri Orpo: ”Lintilän budjettiesitys on esimakua siitä, mitä Suomelle on luvassa”

Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitukselta toimia talouden heikentyneeseen tilanteeseen ja työllisyyskasvun pysähtymiseen vastaamiseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Orpon mukaan hallitus on ottamassa neljän vuoden aikalisää, vaikka asioihin pitäisi reagoida heti. Orpo puhui tiistaina kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa.

”Valtiovarainministeri Mika Lintilän budjettiesitys on esimakua siitä, mitä Suomelle on luvassa. Velkaantuminen kasvaa, julkiset menot paisuvat, mutta strategisia muutoksia ei saada aikaan. Pääministerinkin jutut pyörivät toista kuukautta aktiivimallin ympärillä, vaikka maailma ympärillä puhuu aivan muusta. Nyt pitäisi puhua siitä, miten heikkenevään tilanteeseen reagoidaan ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut turvataan. Sen sijaan hallitus ahmii edellisen hallituksen vaivalla säästöön keräämät siemenperunat”, Orpo arvosteli puheessaan.

Orpo esitti puheessaan, että valtion omaisuuden myynnistä saatavat tulot kohdistetaan oikeisiin tulevaisuusinvestointeihin.

”Valtion omaisuudella pitäisi tehdä oikeita investointeja, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä hyvää suomalaisille. Me olisimme investoineet kolmen miljardin myyntituloista kaksi raiteisiin ja kolmannen korkeakoulujen pääomittamiseen. Nämä olisivat olleet oikeita tulevaisuusinvestointeja”, Orpo sanoo.

Orpo nostaa huonoksi esimerkiksi Rinteen hallituksen tulevaisuusinvestointien kestävyydestä koulutuksen määräaikaiset panostukset. Orpon mielestä hallituksen olisi pitänyt pystyä tekemään valinta, jossa koulutukseen kohdistetaan suurempi määrä pysyvistä menoista.

”Ei ammatillisten opettajien tarve ole vain neljäksi vuodeksi, puhumattakaan perusopetuksen tai varhaiskasvatuksen tasa-arvosta. Onko tosiaan niin, että neljän vuoden kuluttua tasa-arvo on saavutettu, eikä määrärahoja enää tarvita? En usko.”

”Meidän vaihtoehtomme on, että julkisen talouden liikkumavarassa tehdään aidosti valintoja, ja tärkein niistä on sivistys. Kertaan: tulevaisuusinvestointien miljardeista kaksi suuntaisimme raiteisiin, yhden korkeakoulujen pääomittamiseen. Tulemme esittämään syksyn vaihtoehtobudjetissa vaihtoehtomme Rinteen hallituksen määräaikaiselle rahanjakopolitiikalle.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE