Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Petteri Orpo: “Sanoin ehkä” – kakominen ei tallentunut eduskunnan pöytäkirjaankaan

Petteri Orpo kertoo sanoneensa "ehkä".

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) aiheutti eilen kohun toteamalla eduskunnan täysistunnossa, ettei pakkoyhtiöittäminen ole perustuslain mukaista. Häntä moititaan eri tahoilta puuttumisesta perustuslakivaliokunnan työhön. Orpo saattoi kuitenkin loiventaa yllättävää lausuntoaan sanalla “ehkä”.

Hän selvittää sanoneensa ja tarkoittaneensa eilisessä täysistunnossa, että “näyttää siltä”, että pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukaista.

– Tai ehkä ei ole.

Painostitteko perustuslakivaliokuntaa?

– Ai sillä sanomalla, että ehkä. No en varmasti, Orpo vastaa tiukasti.

“Olemme varmaan kaikki tietoisia siitä, että tämä niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, mutta ei se ole sinänsä mikään ongelma, koska ei tämä yhtiöittäminen itsessään ole ollut mikään poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on, ja kun olen asiaa selvittänyt, niin minun tietääkseni valinnanvapaudelle ei kuulu mitään huonoa vaan kuuluu hyvää”, Orpo kuitenkin sanoi eduskunnan virallisen täysistuntopöytäkirjan mukaan (Orpon puheenvuoro kello 15.41).

Tänään eduskunnassa Orpo siis kuitenkin nostaa esiin sen, että olisi käyttänyt eilen täysistunnossa ehkä-sanaa. MTV Katsomon nauhoituksesta nielaistu (kuuntele kohdasta 39 sekuntia) …hkä-sana onkin kuultavissa. “…pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain …hkä mukainen…”, Orpo vaikuttaa sanovan.

Lisää aiheesta

Demokraattikaan ei eilen uutista tehdessään ja nauhoitusta kuullessaan erottanut ehkä-sanaa.

– Perustuslakivaliokunta tekee työnsä rauhassa. Minä luulen, että aika yleinen näkemys on se, minkä pääministeri on todennut pari viikkoa sitten myöskin omalla haastattelutunnillaan, että on hyvin todennäköistä, että siinä on perustuslaillisia ongelmia nimenomaan sen pakkoyhtiöittämisen osalta. Me näemme sen sitten faktana perjantaina, mutta näin minä oletan siinä käyvän, Orpo sanoo.

Perustuslakivaliokunnan on määrä julkaista sote- ja maakuntamietintönsä perjantaina.

Orpon mukaan valinnanvapaus on tavoite, ei yhtiöittäminen.

– Yhtiöittäminen on ollut väline. Se tuli työ- ja elinkeinoministeriöstä hyvin vahvana silloin vuosi sitten, että se (sote) pitää tehdä yhtiöittämisen kautta.

Orpon mukaan myös muita tapoja kuin yhtiöittäminen on tuoda eri tavalla tuotetut sosiaali- ja terveyspalvelut samalle viivalle.

– Kyllä niitä löytyy. Kysykää niitä asiantuntijoilta. Oleellisinta on se, että tuotanto on kuitenkin erotettu julkisen järjestäjän osaksi, että se on läpinäkyvää, vertailukelpoista ja kilpailun ehdot täyttävää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE